Milyen telefont lehet venni egy átlagos magyar nyugdíjból?

2021.10.18| (x)
Címkék:

nyugdíj


Az átlagos magyar nyugdíj összege jelenleg 142.114 forint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Ez a nettó átlagbér 268.405 forintjától nagyon elmarad. Az átlagos nyugdíj tehát jelenleg az átlagos bér felénél alig több, egészen pontosan 52,95%-a. Az alacsony nyugdíjaknak rengeteg oka van, az egyik ezek közül az a 2011-es törvény, amely a nyugdíjemelést az inflációhoz igazítja. Ez azt jelenti, hogy a magasabb nyugdíjak jóval nagyobb mértékben nőnek, mint az alacsonyabbak, így ezek között is nyílik az „olló”. Az alábbiakban azt fogjuk átnézni, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha egy ilyen összegből telefont vásárolnánk és milyen módok vannak arra, hogy a jövőbeli nyugdíjunkat megemeljük.

Telefon nyugdíjasoknak: milyen áron?

Ha a nyugdíj és a telefonok kapcsolatáról olvasva jutottunk el ehhez a cikkhez, könnyen lehet, hogy nem fiatalos okostelefont vagy iPhone-t keresünk, hanem egy időseknek kialakított mobiltelefont. Ebben a kategóriában az átlagos nyugdíjjal könnyen gazdálkodhatunk úgy, hogy ne kelljen kompromisszumokat kötnünk.

Egy Myphone Halo Easy vagy egy Alcatel 2019g készülék már 7-8000 forint környékén beszerezhető, míg 10-12.000 Ft környékén egy EVOLVEO EasyPhone, egy Maxcom MM426-os, egy CPA Halo 16 Senior vagy egy Panasonic KX-TU110EXV is jó megoldás lehet.

Épp csak egy kicsivel drágábban elérhető egy nagyon népszerű modell ebben a szegmensben, ez az Alcatel OneTouch széria 2008g-s modellje.

Milyen telefont lehet venni egy átlagos magyar nyugdíjból?

Ha a kinyithatós telefon vonzó lenne számunkra vagy szüleink, nagyszüleink számára, akkor kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlva, de egy átlagos heti nyugdíjból éppen kihozható egy Panasonic KX-TU466EXBE modell is.

De ez a néhány modell a teljes választéknak egy nagyon apró szelete csak. Ha igazán a legjobbat keressük (és miért ne tennénk!?), érdemes eldönteni, hogy „normális” vagy kinyitható modellt szeretnénk, figyeljünk a színre (a szokásos színek a fekete, a piros és az ezüst) és a technikai háttérről sem feledkezzünk el.

Mindig a legdrágább a legjobb?

Van egy olyan elmélet, hogy míg egy autó, egy ház vagy egy ruha egyből megmutatja, hogy a viselője / tulajdonosa mennyire gazdag (vagy nem az), telefonoknál ez a világ nagyon is összemosódik, hiszen a Wall Street jól menő brókere lehet, hogy ugyanazzal az új iPhone-nal dolgozik és intézi a személyes ügyeit, mint egy kambodzsai gyerek. Ez annak ellenére van így, hogy az USA-ban átlagosan 5,8 munkanapot kell ledolgozni egy új iPhone-ért, míg ez a szám Thaiföldön 67,8 nap.

Azonban ez nem azt jelenti, hogy nincsenek igazán drága telefonok a világon. Ma már szinte minden elérhető luxuskivitelben, ha az ember eleget keres. A Virtue Signagure Cobra, amely a felépítése és működése alapján a nyugdíjasok / idősek telefonjai között kellene, hogy találja magát, a rajta található tömörarany kobrának, 439 darab rubinjának és 2 smaragdjának köszönhetően több mint 90 millió forintba kerül. De ezek még mindig eltörpülnek a gyémánt kiviteles Falcon Supernova Pink Diamond iPhone 6 készülék mellett, amely ára 48,5 millió dollár, magyar forintra átszámítva 14,36 milliárd forint. Ezeket a készülékeket azonban természetesen nem a (magyar) nyugdíjasok pénztárcájára szabták és nehéz elhinni, hogy ezek a készülékek másra is szolgálnának, mint hogy státusz szimbólumok legyenek.

De térjünk vissza a valósághoz és a saját pénztárcánkhoz: lássuk, milyenek a legjobb telefonok a megadott árkategóriában.

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

A legjobb okostelefonok egy átlagos havi nyugdíjból

Nem ebben a cikkben fogjuk eldönteni, hogy az iPhone vagy az egyik androidos készülék a legjobb, bármilyen szempontból is. Az idő talán ezt eldönti majd, de a 2020-as adatok alapján az Android népszerűbb a világ legnagyobb részén, de nem mindenhol. A világban a telefonok közel 72%-a androidos, míg az Amerikai Egyesült Államokban a telefonok 53,5%-a iPhone, míg 46,2% Android. A kimaradó százalékok (világszerte 1%) jelentik a további operációs rendszereket, mint a régebbi, telefonokon használt Windows-t.

iPhone

Aki iPhone-ban gondolkodik, annak oda kell figyelni az árcédulákra, egy Apple iPhone SE kis (64 gigabyte-os) tárhellyel körülbelül bele fog férni a büdzsénkbe, de könnyen lehet, hogy érdemes 10-20.000 Ft-tal többet rászánni a vásárlásra, hogy egy 128 GB-os modellt kapjunk kézhez. A tavaly áprilisban megjelent modell máig is nagyon népszerű, részben a viszonylag alacsony ára, részben a kiegyensúlyozott teljesítményének, kellemes, kézben könnyen elférő méretének köszönhetően, a nagyobb hátránya azonban a viszonylag kis akkumulátor.

Mégis, ennyi pénzért sokaknak ez a tökéletes választás.

Androidos készülékek

Itt a választék már a márkákban is óriási. Nézzünk néhány modellt.

  • Xiaomi Mi 10T Lite
    A 120.000-es készülék sokaknak kevésbé hangzik jól, mint a jól megszokott márkák, mint a dél‑korai Samsung, de sokak szerint ez az árkategória legjobbja. A nevében lite / light a készülék, de ez a technikai paraméterekre nem igazán vetül ki. Találunk rajta több jó minőségű kamerát, a panelje jó fényerejű, a képernyő hatalmas (kétkezes használatra lesz szükség), de az akkumulátor is (4820 mAh) és gyorstölthető is, a gyárilag mellékelt töltővel.
  • OnePlus Nord
    A könnyen megjegyezhető nevű OnePlus márka szintén kevésbé ismert, de ezek a nevek csak megerősítik, hogy mennyi minden változhat egy-két / néhány év alatt is a „kütyük” piacán.
  • 120.000 Ft alatt megkapható a sokak szerint az „arany középutat” követő telefon 128 GB-os verziója, legyen szó a kijelzője méretéről, a tömegéről, hardverben – és árban is.
  • Google Pixel 4A
    2020 augusztusi megjelenésekor a telefon ára 160-170.000 Ft körül mozgott, de mint tudjuk, az előző évi modelleket általánosságban alacsonyabb áron lehet megvásárolni. A cikk megírásának a pillanatában 140-150.000 Ft körüliek az elérhető árak.
    Bár a legjobb ár-érték arányú verzió talán nem fér bele pont az átlagos havi nyugdíjba, külsőre nem egy csili-vili készülék, de elődjéhez, a Pixel 3a-hoz képest azért közel divatmodell. Ha ezt megengedhetjük magunknak, az árkategória legjobbja gazdagíthatja életünket.

Hogyan lehet magasabb a nyugdíjunk, mint egy középkategóriás telefon?

Az állami nyugdíj emelése egyrészről lehetséges a hagyományos módon, vagyis magasabb fizetéssel (magasabb nyugdíjjárulékok befizetésével) és / vagy hosszabb szolgálati idővel.

Szerencsére azonban vannak más módszerek is. Ezek közül az egyik nagyon népszerű a nyugdíj előtakarékosságok világa, ezen belül is évről évre nagyobb népszerűségnek örvend a nyugdíjbiztosítás, amely 2014 óra, az akkori személyi jövedelemadó (SZJA) törvény óta része a nyugdíj előtakarékosságoknak, amelyekből visszaigényelhető SZJA is.

Azonban ahány ember, annyi befektetés és megtakarítás: ha a nyugdíjas éveinket szeretnénk pénzügyi szempontból biztosabb alapokra fektetni, szerintünk érdemes egy független (!) szakértővel leülni egy órára. Egy ilyen megbeszélésből többet fogunk tanulni, mintha órákat olvasnánk különböző hirdetésekkel és céges információkkal teli cikkeket. Hiszen egy független szakértő érdeke az, hogy az ügyfele elégedett legyen és a legjobb termékeket adja meg neki.

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei