Jön az RCS iPhone-ra, de mit jelent ez nekünk?

2023.12.01| Phone Arena
Címkék:

RCS

,

iPhone

,

zöld buborék


Egy olyan lépéssel, amire senki sem számított, az Apple bejelentette, hogy az iPhone-ok végre támogatni fogják az RCS-üzenetküldést – éveken át nyomást gyakorolt rájuk a Google és az Android, és hirtelen behódoltak.

Ennek a bejelentésnek a jelentősége túlmutat az okostelefonos kommunikáción, hanem magára a társadalmi szerkezetre is kiterjed. A „kék vs zöld buborékháború” nem csak a technológiai felhasználókat foglalkoztatja, hanem a szülőket, a pszichológusokat és még a hírességeket is. De mit jelent az Ön számára az RCS-támogatás az iPhone-okon? Menjünk, és merüljünk el egy kicsit mélyebben benne.

Mi az RCS (Rich Communication Services)?

Technikailag az RCS egy kommunikációs protokoll az SMS szöveges üzenetküldő rendszer számára. Az elavult (de ennek ellenére fontos és pótolhatatlan) SMS-rendszerrel szemben az RCS-nek adatcsomagra vagy Wi-Fi-re van szüksége a működéshez. Az RCS támogatja a hosszabb szövegeket, a nagy felbontású multimédiát, az olvasási nyugtákat, a titkosítást és egyebeket.

A világ különböző részein más-más márkajelzéssel látják el, de valószínűleg találkozott már a különféle elnevezésekkel: Advanced Messaging, joyn, SMSoIP, Message+ vagy SMS+.

Az RCS eredete (és miért nem szűnik meg az SMS)

Az RCS több mint 15 éve került szóba először (a GSM Szövetséghez 2007-ben terjesztették elő), de csak 2015-ben lett tényleges létjogosultsága, amikor a Google úgy döntött, hogy jelentős befektetést hajt végre benne, és a RCS-t tervezi az SMS-üzenetprotokoll utódjaként.

Jön az RCS iPhone-ra, de mit jelent ez nekünk?

Az SMS technológiát a 80-as években fejlesztették ki – az SMS a Short Message Service (Short Message Service) rövidítése, és általában sms-nek nevezik. Ezzel a módszerrel legfeljebb 160 karakter hosszúságú, csak szöveges üzeneteket küldhetünk. 1992 decemberében a Vodafone mérnöke, Neil Papworth küldött egy teszt SMS-t a „Boldog karácsonyt” felirattal a főnökének – egyesek szerint ez az első üzenet az SMS történetében. 1995-re a legtöbb szolgáltató kereskedelmi forgalomba hozta az SMS-eket.

Az SMS stabilitást és megbízhatóságot biztosít – manapság minden telefon és szolgáltató támogatja, így a Nokia 3310 tulajdonosai felvehetik a kapcsolatot azokkal, akik a zászlóshajó S sorozat legújabb Galaxy Ultráját birtokolják. Az SMS-hez nincs szükség adatcsomagra vagy Wi-Fi-re sem, mivel az SMS-ek ugyanazokon a csatornákon haladnak, mint a hanghívások. Mégis, az SMS technológia rendkívül korlátozott a szolgáltatások és – ami a legfontosabb – a biztonság tekintetében.

Az Android és az Apple továbbra is SMS-ben kommunikál egymással

Ha kíváncsi arra, hogy miért beszélünk ennyit az SMS-ről, ez azért van, mert 30 évvel később a kereskedelmi forgalomba kerülés után, amikor egy Android telefon felhasználó SMS-t küld egy iPhone-nak, az üzenet továbbra is SMS. De kár!

Ezért vannak az Androidról iPhone-ra érkező üzenetek zöld buborékokban – jelezve, hogy ez SMS, nem iMessage (az Apple üzenetküldő szolgáltatása, amely adatcsomagot vagy Wi-Fi kapcsolatot igényel, és sokkal többet kínál funkcióban, mint az SMS).

RCS vs iMessage

Az RCS támogatja a sokkal hosszabb üzeneteket, a nagy felbontású fényképeket és videókat, a szövegek olvasási nyugtáit, a gépelési jelzőket, a csoportos csevegéseket, a matricákat, a reakciókat és egyebeket.

Az RCS-nek két fő változata létezik – az RCS Universal Standard és az RCS technológia Google-verziója. A kettő kompatibilis, de a Google hozzáadott néhány extra réteget, amelyek az univerzális szabványból hiányoznak – például a végpontok közötti üzenettitkosítás.

Jön az RCS iPhone-ra, de mit jelent ez nekünk?

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Túlságosan ismerősnek tűnik az Apple iMessage-ével kapcsolatban, de vannak különbségek a kettő között, mivel az iMessage matricákat és memojikat, valamint az üzenetek szerkesztését vagy elküldésének visszavonását is kínálja.

Remek, így az Apple- és Android-tulajdonosok titkosítva küldhetnek üzenetet egymásnak? Nem mostanában.

Mikor érkezik az RCS az iPhone-okra?

Várhatóan az RCS-támogatás az iPhone-okon valamikor 2024-ben fog élni. Az Apple nem közölt pontos dátumot, de józan ésszel az iOS 18 megjelenésétől számítani az RCS-támogatásra.

Az RCS hatása az iPhone felhasználókra

Az ördög a részletekben rejlik, ahogy mondani szokás. A részlet itt az, hogy az Apple nem támogatja a Google szabadalmaztatott bővítését az RCS-hez, hanem csak az alapszintű RCS univerzális szabványt. Ez azt jelenti, hogy nincs E2EE (végpontok közötti titkosítás), amikor az Apple és az Android felhasználók SMS-t küldenek egymásnak. Az Apple azt állítja, hogy együttműködik a GSM Szövetséggel az alap RCS-protokoll további fejlesztése érdekében.

Az üzenetküldési élmény többi része azonban jelentősen javulni fog, amint az RCS bevezetésre kerül az iPhone-okon. Foglaljuk össze, mit kapnak az Android és az Apple felhasználók az Apple RCS-támogatásával:

  •   SMS küldést Wi-Fi-n és mobil adatkapcsolaton keresztül
  •   Olvasási nyugtákat
  •   Gépelési mutatókat
  •   Helymegosztást
  •   Nagy felbontású fényképek/videók küldését

Az iPhone-ról iPhone-ra történő SMS-küldés esetén semmi sem fog megváltozni az iMessage szolgáltatással az RCS elfogadása után.

Eltűnnek végre a zöld buborékok?

Nem. Az Apple kijelentette, hogy az RCS-támogatás bevezetésével továbbra is megmaradnak azok a zöld buborékok, amelyeket az iPhone-felhasználók SMS-/MMS-üzenetek érkezésekor kapnak. Egyesek remélik, hogy az Apple legalább egy másik árnyalatot választ zöld az SMS/MMS és az RCS megkülönböztetéséhez.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei