Így kellene makrofotózni telefonnal

2020.06.22| Android Authority

A Poco F2 Pro megmutatja, milyennek is kellene lennie egy vérbeli makro kamerának és a végeredménynek.

Manapság a makrofotózás lett az egyik plusz, amit a kamera funkciók bővítésénél megtalálunk, így nagyon közelről is lehet végre fotózni mobilokkal. Ennek ellenére sok esetben inkább vicces az eredmény, mint használható, ee az igazat megvallva, sok gyártó csak bedob egy makrokamerát, hogy büszkélkedjen azzal, ez is van, ám nem gondolkodik tényleges képminőségben.

A Huaweitől a Realme-n át a Samsungtól a Xiaomiig minden márka adott már ki telefont, ahol a makrokamera csalódást okozott, hiába tetszetős papíron a leírás, a gyakorlat mást mutatott. Szerencsére a Xiaomi a Poco almárkájába elhozta a valódi tudást. Fricska a drága mobiloknak, hogy ennyiért is lehet ilyen képeket elvárni egy telefontól.

Így kellene makrofotózni telefonnal

Az egyik legnagyobb oka annak, amiért nem nagyszerű a makro érzékelők nagyja az az, hogy általában nagyon alacsony felbontásúak. A legnépszerűbb megoldás átlagosan a 2 megapixel, még a mára igen drágává vált OnePlus 8 is ilyet kapott. A Samsung dolgozott már 5 megapixeles változattal, de az sem váltotta meg azért a világot.

A hagyományos makrokamerák másik hátránya a fókuszálás pontosság, ugyanis nagyon közel kell állni a tárgyhoz a tökéletes képhez, és könnyű túl messze vagy túl közel menni, főleg telefonnal a kézben. Ez különösen akkor rossz, ha mozgó tárgyat akarunk lencsevégre kapni, például rovart vagy bármely más, mozgásra képes objektumot.

Így kellene makrofotózni telefonnal

A Poco F2 Pro a megnövelt, 5 megapixeles szenzort használja, e több részleteket kínál és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy még tovább vágják a képet. De a Poco egy érdekes trükköt is kidolgozott, a hagyományos makrolencse helyett egy „teleobjektív makró” kamerát kínálva. Ez azt jelenti, hogy sokkal távolabbról is készülhet fotó, mint egy tipikus okostelefon makrokamera esetén.

Az érzékelő pár kellemes bokeh-effektust is kínál, így az alanyok/tárgyak előbukkannak a homályból. Ennek oka az, hogy a teleobjektív kamerák természetesen alacsonyabb mélységélességet kínálnak (és ezért elmossák a hátteret), szemben a makrokamerákkal, amelyeknek mélységélesség-hatása van.

Így kellene makrofotózni telefonnal

Ez nem azt jelenti, hogy a Poco F2 Pro tökéletes lenne e téren, határozottan van még mit javítani. Például több felvételben még mindig sok a „puhaság”. De ez még mindig jobb, mint a legtöbb hagyományos 2 megapixeles makrokamera. Érdemes megnézni a Poco F2 Pro és a Realme 6 Pro összehasonlítását.

Több Reddit felhasználói szintén lenyűgöző eredményeket mutatott be a Poco F2 Pro makroérzékelőjével, akár a gyári kamera alkalmazásával, akár a GCam porttal. Remélhetőleg több márka látja ezt az utat, ha úgy dönt, hogy makrokamerát alkalmaznak. Végül is, mi értelme egy dedikált kamerát hozzáadni, ha az eredmények nem jobbak, mint az ultra széles kamerákról készített makró felvételek?

 

 

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei