Hogyan válasszunk órát?

2018.01.25| Jen Reviews

Manapság rengeteg okosóra található a piacon, a témához nem értők percek alatt elveszhetnek az információk között.

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Óra alatt ma már beszélhetünk a stílusokról is, hiszen akad kifejezetten üzletemberek számára kialakított, csajos vagy éppen ránézésre is sportos óra, de sokan olyanra vágynak, amely hagyományos órának tűnik, csak éppen biztosít „titkon” okos funkciókat. Érdemes az alábbi cikket, Jen Reviews tollából elolvasni, fontos és hasznos részletekkel segíti az alapvető információkat keresőket, így lesz igazán testhezálló a választás.

Először is határozzuk meg az ideális órát magunknak, mert nem mindegy, hogy csak egy stopperre van pluszban szükségünk, vagy éppen az öltözködésünk egy fontos részlete a gyönyörű, mindennel párosítható óra, amely inkább dizájn funkciót kap, esetleg egy kvarcórát szeretnénk, a pontosság mintaképét. Akad aviator, avagy pilóta óra is, ez a legnehezebb és a legnagyobb tudású hagyományos karóra a piacon, főbb ismérvei a tartósság és a könnyen beazonosítható stílus. Végül a lista végén találjuk az okosórákat, amelyek szintén karon hordhatók, javarészt az okostelefonnal vezérelhető és tele van rengeteg, eddig inkább mobilokban elérhető opciókkal. Minden okosóra érintőképernyővel rendelkezik, tölthető, így nincs szükség elemcserére és természetesen vízállóak is.

Hogyan válasszunk órát?

Második körben válasszuk ki a megfelelő szíjat, ugyanis rengeteg található ebből a kiegészítőből is. A legismertebb a klasszikus, kétrészes szíj, amely az órához a két végükön dupla tűvel rögzíthető. A bőr szíjak ezt a megoldást használják. Lehet tuningolni a kétrészes szíjat, akár kontrasztos varrással – gyönyörű egy fekete számlapos óra egy hófehér bőr szíjjal –, dupla gerinccel, vagy különleges, egzotikus bőrrel, esetleg Panerai stílussal. Az úgynevezett rally szíj érdekessége, hogy általában bőrből készül és rugalmasabb, légáteresztőbb az átlagosnál, javarészt több, dísz lyuk figyelhető meg rajta, ezzel is a minimalizmust erősíti. Kiválóan működik vékonyabb és kisebb óraművekkel. A karkötő megoldás nevében rejti a megjelenést és a működést is, majdnem teljesen merev a szíj és macerás méretre állítani. A NATO szíj sokak kedvence, ez egy egyszerűbb nejlon anyag, amely előnye a sportosság prezentálása, valamint az elnyűhetetlensége, extraként számtalan színben választható.

Harmadszor nem mindegy, hogy a kinézett szíj miből készül, ez lehet bőr, műanyag/nejlon, gumiszerű/szilikon, rozsdamentes fém, kerámia, esetleg ezektől eltérő, szokatlan anyag is, bár ez ritkább.

Hogyan válasszunk órát?

A méret nagyon fontos, így a tökéletes méret kiválasztása lenne valójában az első, mert itt áll vagy bukik, hogy az adott óra nyerő lesz vagy csak egy rossz döntés áldozata. Az óraművek átlagosan 38-40-42 mm-esek, kifejezetten nagynak számítanak a 44-48 mm átmérőjű darabok. Érdemes az óramű vastagságát is megnézni, hogy ne érjen meglepetés, egy 40 mm átmérővel rendelkező óramű 7 mm vastag nagyjából, de a nagyok a közel egy centit is elérhetik. Ez már tömegben sem mindegy. Szintén fontos, hogy a kinézett órához milyen széles szíj passzol, könnyen lehet ugyanis, hogy a kinézett pánt nem elérhető a szükséges méretben. A nagy átlag 22-24 mm széles szíjakat jelent, a vékonyak 18-20 mm-esek és sok gyártó nem átall egyedi méretet legyártani, hogy ne legyen kompatibilis egyetlen más szíjjal sem.

A működéshez csak háromféle opció áll rendelkezésre, az elemes, a mechanikus – itt a mozgásból nyeri az óra az energiát – és kvartz, amely ugyan szintén elemes, ám annyira kevés energiát használ fel a technológia, hogy nagyon ritkán kell benne ezt kicserélni.

Fontos részlet a tartósság kérdése, hiszen nem mindegy a ritkán, divatból használt óra és a napi szinten, funkcióiban erősen kihasznált óra közötti különbség. A sporthoz készült óráknál fontos és alap a víz- és izzadság való ellenállás, ám a búvároknak jobb az 50-1000 m mélységet is bíró órát választani. Ránézésre ezek nem egyértelműek soha, ám a gyártói leírásokat böngészve hamar kiderül, jó-e a kinézett óra vagy sem. Ha neves márkára esik a választás, akkor biztosan nem lesz gond a termékkel, ha véletlen mégis, az ügyfélszolgálatok megoldást adnak. Az ár sem mindegy, hiszen a filléres tételtől a csillagos ég a határ, na meg a pénztárcánk. A legtöbb óra 300 dollár alatt elérhető, az igazán jó okosórák sajnos ettől többe kerülnek, tehát százezer forint felett kell fizetni értük. 

Hogyan válasszunk órát?

Abban az esetben, ha már több óra áll otthon, célszerű valóban logikus gondolkodni, hogy a kinézett darab biztosan hiányzik-e a repertoárból. Ha okosórát választunk a meglévő, hagyományosok mellé, természetesen erős a jogalap, főleg akkor, ha ki is használjuk a tudását. Ehhez ajánljuk a számtalan YouTube videók megtekintését és a funkciók részletes böngészését, ne vásárlás után kelljen rádöbbenni, hogy jóval kevesebbet tud a megvett modell, mint amire számítottunk. Ez főként a kínai órákra igaz, ahol hajlamosak pár dolgot ferdíteni a leírásoknál, bár tény és való, hogy ez egyre ritkább. Amennyiben neves oldalról vásároljuk a készüléket, úgy mindenképpen olyat válasszunk, ahol több valós vélemény, fotók és videó is elérhető, így lehet a legjobban képet kapni a kinézett darabról és nem ér csalódás a doboz kibontása után.

 

Hogyan válasszunk órát?

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei