Hogyan fejlődött legnépszerűbb irodai programcsomagunk? – A Microsoft Office története

2022.09.12| (x)
Címkék:

Microsoft Office


Sokszor magától értetődőnek tekintjük, hogy ott van a gépünkön a Microsoft Office valamelyik verziója

hiszen a programcsomag több mint harmincéves története során már annyira hozzászoktunk a használatához, hogy szinte a Windows beépített részének, szerves tartozékának tekintjük, pedig az Office valójában nem része az operációs rendszernek, használatához hivatalos licenszet kell vennünk a gépünkre való telepítéshez, vagy elő kell fizetnünk a Microsoftnál a felhőalapú Office-ra.


Hogyan fejlődött legnépszerűbb irodai programcsomagunk? – A Microsoft Office története

Hogyan váltak ennyire népszerűvé a Microsoft irodai programjai?

Amikor irodai munkavégzésről van szó, az első dolog, ami majdnem biztosan az eszünkbe jut, a Microsoft Office valamelyik komponense. Egy Windows-alapú számítógépet sokáig el sem lehetett képzelni a Word, az Excel vagy éppen a PowerPoint helyi telepítésű példányai nélkül.

Ugyan napjainkban a felhőalapú O365 alapú alkalmazások is komoly teret hódítottak, ugyanakkor sokan ennek előfizetése helyett is előnyben részesítik a hagyományos asztali Office programokat a böngészőben futó megoldások helyett. A funkciók igen hasonlóak mindkettőben, és további közös pont, hogy így vagy úgy, de valamelyik hozzáférési modellen keresztül az Office máig megkerülhetetlen része az életünknek.

A Microsoft Office szoftverek története

Bill Gates először 1988. augusztusában, Las Vegasban jelentette be az Office csomagot. Az első verzió (a marketingesek körében kedvelt) egyfajta termékkapcsolásként megjelenő irodai csomag volt: a korábban is létező Microsoft Word, a Microsoft Excel és a Microsoft PowerPoint programokat tartalmazta. Az évek során az Office-alkalmazások lényegesen közelebb kerültek egymáshoz olyan közös funkciókkal integrálódva, mint a közös helyesírás-ellenőrző, különböző szintű adatintegrációk, illetve a Visual Basic szkriptnyelv.

Az átütő sikernek köszönhetően az irodaautomatizálás fejlődése nagyrészt azóta is erősen kötődik a Microsoft Office fejlődéséhez, mivel a cég a folyamatos fejlesztésekkel és a programcsomag többször teljes megújulásával az évtizedek során is ki tudta szolgálni a változó igények által megkövetelt új funkciókat.

Microsoft Word MS-DOS alatt – a Windows előtti korszak

Az MS Office története 1990. novemberében ért újabb mérföldkőhöz, amikor az Office for Windows (más néven MS Office 1.0) megjelent a piacon. Az Office 1.0 előtt a csomag alapelemei még különálló programként, csak az MS-DOS rendszerre voltak elérhetőek.

Tudni kell még, hogy a Windowst megelőző időkben a Word elsődleges beviteli eszközét a billentyűzet jelentette, még a vezérlőfunkciókat és a formázást tekintve is, hiszen az egerek kevésbé voltak elterjedve. Bár ezek a kezdeti verziók már sok hasznos funkcióval bírtak, de bizony egy komolyabb formázás és maga a nyomtatás is hozzáértést igényelt.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Haladni a korral

Sok éven át a Microsoft Office-t kizárólag valamilyen adathordozón (floppy, CD- vagy DVD-lemez) lehetett megvásárolni. A lemezt azután be kellett helyezni a megfelelő meghajtóba, ahonnan telepíteni lehetetett az egyes programokat. Manapság a szoftverek ilyenfajta beszerzése és telepítése már elavultnak számít, hiszen a szélessávú internet fejlődésével a szoftverek online értékesítése vált sztenderdé.

Ennek fényében napjainkban már a Microsoft Office különféle verziói is gond nélkül elérhetőek az interneten keresztül valamely hivatalos Microsoft szoftverlicenszeket forgalmazó webáruházban. Talán azok a helyek a legjobbak, amelyek kizárólag a Microsoft szoftverek licenszeinek forgalmazásával foglalkoznak, ezzel is bizonyítva szakértelmüket.

Az Office telepíthető verzióinak online megvásárlásával ötvözhetjük a régi dobozos szoftverek előnyeit, a modern szolgáltatásként kínált előfizetős szoftverek kényelmével. Az ilyen módon megvásárolt szoftverlicenszek nagy előnye, hogy csak egyszer kell értük fizetni.

Az Office velünk él, velünk fejlődik, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint több mint három évtizedes története! Dolgozz a legújabb verzióval, vagy egy korábbi változattal, garantáltan azt kapod tőle, amit vársz.

Meta description: Ismerd meg a Micorosoft Office több mint három évtizedes történetét! Hogyan vált a világ egyik legnépszerűbb irodai programjává?

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei