Havi 7 gigát mobilnetezünk, de ez 2026-ra 30 lesz

2020.12.10| Ericsson

Az Ericsson szerint az évtized közepén 8,8 milliárd mobilelőfizetés lehet a világon, és ebből 3,5 milliárd már az 5G-t használja majd.

Észak-Amerikában ötből négy, Közép-Kelet-Európában minden harmadik előfizetés 5G lesz. A tanulmány kitér arra is, hogy a havi átlagos mobil adatforgalom az elmúlt évben másfélszeresére nőtt, és régiónkban elérte a 7,3 gigabájtot – de ez a szám 2026-ra kilő majd és közel 30 gigabájt lesz. Mindez csupán néhány érdekes megállapítás a mobilkommunikációs trendek egyik legátfogóbb tanulmányából, az Ericsson Mobility Report 2020-as kiadásából, mely szerint az 5G a vártnál is gyorsabban terjed majd.

A COVID-19 világjárvány ellenére gyorsabban terjedt az 5G, mint az tavaly várható volt, az 5G előfizetések száma az év végére elérte a 220 milliót. Jelenleg a világ lakosságának 15 százaléka – közel egymilliárd ember – él olyan területen, ahol elérhető az ötödik generációs mobilszolgáltatás. 2026-ra pedig 3,5 milliárdra nőhet az 5G előfizetések száma (1. ábra).

Havi 7 gigát mobilnetezünk, de ez 2026-ra 30 lesz

Európa: lemarad vagy tartja a lépést?”

Eddig az ázsiai térségben terjedt el a legszélesebb körben a legújabb technológia, öt előfizetésből négy ma a Kínai Népköztársaságban van. Ez 175 millió előfizetést jelent, Kínán belül nagyjából minden tizedik mobilszerződést. Észak-Amerikában arányaiban feleennyi 5G előfizetés van, számszerűen 14 millió. A következő években azonban várhatóan Észak-Amerikában is gyorsan terjed majd a technológia – és nagyobb ütemben, mint ahogyan korábban a 4G terjedt. Észak-Amerikában 2026-ban az előfizetéseknek már a 80 százaléka 5G-s lesz.

Európa 2020 végén mintegy 7 millió 5G előfizetést tud felmutatni, ami az összes előfizetés csupán 1%-a. Kontinensünkön többek között a COVID-19 világjárvány hátráltatta a szolgáltatás elindítását, több országban elhalasztották az 5G frekvenciapályázatokat. Ám itt is a penetráció gyors növekedésére lehet számítani: a mai 7 millióból 2026-ra 550 millió lehet. Nyugat-Európában az évtized közepén az összes mobilelőfizetés 68 százaléka, Közép-Kelet-Európában a 35 százaléka használhatja majd az 5G hálózatot (4. ábra). Hamarosan óriási tömegeket érint majd az 5G, ezért is lehet lényeges a szakemberek szerint, hogy a technológia kapcsán a következő időszakban milyen döntések születnek az unió tagállamaiban.

Havi 7 gigát mobilnetezünk, de ez 2026-ra 30 lesz

A tanulmányt készítő Ericsson közvetlen közelről figyeli a fejlődést, hiszen valamennyi földrészen jelen van az 5G technológiával: 33 országban 65 mobilszolgáltató élesítette már a vállalat eszközeivel kiépített kereskedelmi 5G hálózatát. A vállalat az egyik főszereplője lehet a technológiai robbanásnak, hiszen eddig minden országban megkapta a „megbízható beszállító” minősítést.

Fontos kérdések, jövőt meghatározó válaszok

Az új technológiába vetett bizalom és az adatbiztonság azért is kulcsfontosságú és képezi számos országban a közbeszéd fontos tárgyát, mert az 5G a társadalom és a gazdaság szempontjából is kritikus új szolgáltatások sora előtt nyitja meg az utat a digitális egészségügytől az intelligens energiahálózatokig, az okos gyáraktól az összekapcsolt közlekedésig. Mindez a mobilfelhasználók életében is új lehetőségeket nyit: olyan új alkalmazások jelennek meg a készülékeken, amelyek az 5G gyorsaságát és alacsony késleltetési idejét kihasználva elhozzák a virtuális (VR), a kiterjesztett (AR) és a szinkronizált valóság világát. Vagyis az üzleti-, közigazgatási és hétköznapi élet minden egyes területét érinteni fogja az új technológia. Ezért is fontos a mobilszolgáltatók mellett a hálózati eszközök beszállítóinak is a háttere, hogy tulajdonosi körük vagy például geopolitikai elhelyezkedésük jelenthet-e bármilyen esetleges veszélyt.

Mindez az adatforgalom gyors növekedését vonja maga után. A tanulmány szerint ma havonta mintegy 51 exabájt (54,8 milliárd gigabájt) adatforgalom zajlik a világ mobilhálózatain. Ez a szám a 2020 harmadik negyedévét megelőző 12 hónapban az előző évekhez képest a járvány miatt valamivel lassabb ütemben, de így is 50%-kal nőtt. A következő években további dinamikus növekedés várható: 2026-ra a mai szint négyszeresére, havi 226 exabájtra nő az adatforgalom, s ennek 54 százalékát 5G hálózatok fogják bonyolítani (12. ábra).

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Havi 7 gigát mobilnetezünk, de ez 2026-ra 30 lesz

Világviszonylatban ma a legtöbb, havi 15,7 gigabájtnyi adatot az indiaiak fogyasztják mobilkészülékeiken, míg Közép-Kelet-Európában 7,3 gigabájt a jellemző, a globális átlag pedig 9,4. A következő hat évben mindenhol jelentős növekedés várható, Közép-Kelet- Európában 29 gigabájt lesz a havi adatmennyiség (13. ábra).

Hatalmas gazdasági erő rejlik az 5G mögött

A jelentés kitér arra is, hogy melyek azok az „időkritikus” felhasználási területek, ahol különösen nagy előnyt jelenthet az 5G technológia alacsony késleltetési ideje. Míg a 4G esetében átlagosan 50 milliszekundum (ms) az az idő, amilyen csúszással a hálózatba kapcsolt eszközök kommunikálni tudnak egymással, az 5G esetében ez 10 ms alá csökken, de akár az 1 ms is lehetséges. Ez négy területen különösen fontos.

Egyrészt a valós idejű médiafogyasztásban, mint például a felhőből streamelt videójáték vagy a VR és az AR; másrészt a távoli irányításban: az eszközök, gépek, földi vagy légi járművek – drónok vagy épp veszélyes területekre küldött szondák – valós idejű, távolból történő alkalmazásában; harmadrészt az ipari irányítás területén, ahol lehetővé teszi az ipari folyamatok, robotikai eszközök valós idejű ellenőrzését és szabályozását; és negyedrészt a mobilitáshoz kapcsolódó automatizációban, ami által megvalósulhat  a hálózatba kapcsolt mobil robotok vagy akár az önvezető járművek közötti koordináció.

Havi 7 gigát mobilnetezünk, de ez 2026-ra 30 lesz

Mindez jelentős gazdasági hasznokkal is kecsegtet. A magyar gazdasághoz a következő években nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá az 5G technológia. Hazánkban nemcsak a haszon, hanem a befektetés egy része is helyben csapódhat le, mivel az újításokat részben Budapesten dolgozó szakemberek munkája teszi lehetővé.

Az 5G technológiai fejlesztések terén az Ericsson az egyik főszereplő, és a svéd hátterű vállalat budapesti kutató-fejlesztő központja az egyik legnagyobb a vállalatcsoporton belül. A magyar mérnökök szabadalmai így világszerte meghatározóak a mobil- és vezetékes szélessávú kommunikációs hálózatokban.

 

messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokIsmered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.Korábbi szavazások eredményei