Frissül az Android asztali mód: új többablakos élmény

2024.04.08| GSM Aréna

Ismerd meg az Android 14 QPR3 2.1 béta build új többablakos élményét, mely lehetővé teszi több alkalmazás egyszerre történő kezelését az asztali módban.

Amikor az emberek az asztali üzemmódról hallanak az Androidon, általában a Samsung DeX vagy a Motorola platformok jutnak az eszükbe. Ezek valóban a legfejlettebb implementációk közé tartoznak. Azonban kevesen tudják, hogy a Google saját, az Android Open Source Project (AOSP) keretén belül is fejlesztett asztali módot. Ez először az Android 10-zel került bevezetésre, bár akkor még nagyon alapvető állapotban volt, inkább csak a fejlesztők számára tesztelésre szolgált.

Amikor az Android 10-ben először bemutatták az asztali módot, az volt a cél, hogy lehetőséget teremtsen a nagyobb kijelzős eszközökön, például táblagépeken vagy konvertibilis laptopokon való hatékonyabb munkára és böngészésre. A funkcionalitás előnyei között szerepelt az alkalmazások egyszerre történő futtatása, valamint az osztott képernyős mód lehetősége, amely lehetővé tette két alkalmazás párhuzamos használatát.

Frissül az Android asztali mód: új többablakos élmény

Az új asztali módra pozitívan reagáltak azok, akiknek fontos volt a termelékenység növelése és az egyszerűbb multitasking. A funkció segített a felhasználóknak kihasználni a nagyobb képernyők nyújtotta előnyöket, kényelmesebben dolgozni vagy tartalmakat fogyasztani az Android eszközükön. Emellett az asztali mód lehetőséget kínált arra is, hogy az Android-alapú eszközök egyfajta "asztali PC"-ként funkcionáljanak, ami vonzó volt azok számára, akik alternatívát kerestek a hagyományos számítógépekhez képest.

Kezdeti fogadtatások...

Ugyanakkor, az asztali mód bevezetésekor felmerültek néhány kritikus hangok is. Sok felhasználó szerint az Android 10-es asztali módja még túl korlátozott volt és nem nyújtotta azt a szintet, amit például a Samsung DeX vagy más harmadik féltől származó asztali megoldások. A funkció még nem volt eléggé fejlett ahhoz, hogy teljes mértékben kiszolgálja a felhasználók igényeit, és néhányan hiányolták az alapvető asztali funkciókat és testreszabási lehetőségeket, amelyeket egy hagyományos számítógépes operációs rendszer nyújt. Ezen kritikák ellenére az Android asztali módja egy lépés volt az Android platform fejlődése felé az asztali felhasználói élmény terén.

Frissül az Android asztali mód: új többablakos élmény

Az asztali mód azóta lassan, de folyamatosan fejlődik. Ma már könnyedén lehetőség van két alkalmazás egymás mellett történő megjelenítésére a képernyőn. Több alkalmazás is nyitható egyszerre, a szabad formátumú többablakos élményt kínálva, bár még mindig sok korlátozással jár. Úgy tűnik, hogy a Google komolyan foglalkozik az Android asztali élményének fejlesztésével, és már előrehaladást ért el ezen a téren. Az Android Authority néhány érdekes új funkciót fedezett fel a legújabb Android 14 QPR3 2.1 béta build-en.

 

 

Az új többablakos élményt a videón keresztül is megtekinthetjük. Alapvetően most már egy új címsorral rendelkezik egy kis menüvel, amely akkor jelenik meg, ha megérintjük a kis fogantyút a teljes képernyős alkalmazás tetején. A menü lehetőséget kínál a teljes képernyős, az osztott képernyős vagy a szabad formátumú mód beállításaira. A szabad formátumú módban az ablakok szabadon húzhatók és átméretezhetők.

A "szélekhez illesztés" funkció lehetővé teszi, hogy az ablakot a képernyő bal vagy jobb feléhez illesszük. Lehetőség van az egész menü átugrására is, és egy teljes képernyős alkalmazásból közvetlenül egy szabad alakú ablakba ugorhatunk, ha egyszerűen lenyomva tartjuk és ráhúzzuk az új fogantyút a teljes képernyős alkalmazás tetején. Fontos megjegyezni, hogy továbbra sem érhető el ablakpozicionálás vagy billentyűparancsok a jobb navigációhoz. Továbbá, még mindig nincs megfelelő asztali indítóprogram.

Ezek a jelentős termelékenységi és felhasználói élmény fejlesztések valószínűleg az Android 15 megjelenésével érkeznek. Lehet, hogy a Google ezeket még a Pixel 9 sorozat részeként is piacra dobja, amint azok az eszközök ősszel elérhetővé válnak. A technológiai óriás nemrég engedélyezte a kijelzőkimenetet a Pixel 8 sorozatban, ami úgy tűnik, hogy új lendületet adott ennek a funkciónak.

 

 

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokBaj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.Korábbi szavazások eredményei