Egészségügyi appok és használatuk itthon

2020.06.17
Címkék:

app ajánló


Egyre többen használnak egészségügyi alkalmazásokat, ráadásul tudatosan, ez Magyarországra is igaz.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Az okostelefonok dömpingszerű elterjedésével (a felnőtt magyar internetezők már 89 százaléka használ okostelefont, és becslések szerint több, mint 5,3 millió okostelefon van használatban Magyarországon) valamint az egyre egészségtudatosabb életmódra való törekvéssel párhuzamosan az egészségügyi és fitness applikációk használata is folyamatosan rekordot dönt a világban és ezáltal hazánkban is. 

Az applikációk fejlesztői sokszor hirdetnek akciókat, vagy azért, hogy a leendő új verziókat bevezessék a piacra a régi változatok ingyenessé tételével, vagy egyéb más üzleti megfontolásból. Így aztán akár olyan appokhoz is hozzájuthat a felhasználó ingyen és bérmentve, amelyek korábban még komoly pénzekért voltak megvásárolhatók az internetes áruházakban. Cikkünkben most az ingyenesen is elérhető egészségügyi és fittness applikációk fajtáit, fontosabb csoportjait térképezzük fel.

Futás applikációk

A koronavírus 2020-as kitörése és a karanténhelyzet okozta bezártság (no meg persze a konditermek, edzőklubok és egyéb sportlétesítmények bezárása is) sokakat ismét a természetbe küldött és újra divat lett a kocogás, futás, annak minden formájával. És ha már futunk, akkor az nem mehet a nélkül, hogy ne mérnénk annak minden paraméterét! Így megugrott az okosórák online piaca is és boldog-boldogtalan posztolni tudta végre a Facebookra, hogy milyen csúcsidőt futott 3 vagy épp 5 kilométeren. A futásteljesítményünk méréséhez nem kell más, mint egy okostelefon, esetleg egy hozzá kapcsolódó okosórával és egy profi futás applikáció.

Egészségügyi appok és használatuk itthon

A futóapplikációk közül számos alkalmazás ingyenes verziója is tökéletesen megfelel egy hobbifutó számára, akár Androidos, akár iOS platformon. A legtöbb app. képes rá, hogy mentse és eltárolja a futásaink adatait (GPS segítségével), számolja megtett lépéseinket, átlagsebességet számít, figyeli a pulzusunk alakulását és rögzíti is azt, és akár egyéni edzéstervet is összeállít. A legnépszerűbb és leggyakrabban letöltött futásappok a teljesség igénye nélkül a: Nike Run Club, Runkeeper, Strava, MapMyRun. 

Kerékpáros appok

Ahogyan a futás népszerű lett a koronavírus miatti bezártság „oldásában” úgy hasonlóan nagy felfutást mutatott 2020-ban a kerékpárok értékesítése, számos bolt teljesen kifogyott készleteiből, úgy megrohanták a bringázni vágyók őket. És ha már mindenki teker, akkor persze egyre többen posztolják is tekeréseiket, és hát nincs annál nagyobb büszkeség, mikor ki tudjuk tenni a Face-re, hogy milyen bikák voltunk és milyen sok kilométert le tudtunk kerekezni, és még térképen is tudjuk illusztrálni fantasztikus teljesítményünket! Így a bicaj mellé célszerű (volt) még beszerezni egy jó kis mobiltelefon tartót és az okostelefonunkra pedig letölteni egy (lehetőleg ingyenes) kerékpáros applikációt.

Egészségügyi appok és használatuk itthon

A bringások körében az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb applikáció a Strava (igen, futásban is erős!), melynek segítségével a fáradt kerékpártúra végén kiposztolhatod a faladra a térképet, amerre jártál, és saját készítésű képeket is mellékelhetsz hozzá. Az app. tulajdonképpen egy digitális napló és egy közösségi portál egyben, amelyben bármikor utólag is visszanézhetsz minden korábbi adatot. Többen esküsznek még a bringások közül a MapMyRide applikációra vagy a Wahoo-ra, melyek mindegyike ingyenesen is letölthető.

Egészséges étkezés applikációk

Ha már sokan nekikezdtünk itt a nagy pandémiában futni, kerékpározni és mindemellett odafigyelni jobban egészségi állapotunkra és fittségünkre, így nem tehetjük meg azt, hogy az étkezésünkre ne fordítsunk nagyobb figyelmet. Hiszen amit megeszünk, az adja az üzemanyagot a sporthoz, a home-office munkavégzéshez, tehát nem mindegy, hogy mit eszünk és mikor, valamint, hogy mit iszunk és azt milyen gyakorisággal tesszük. Az egészséges életmódhoz továbbá hozzátartozik az is, hogy természetes alapanyagokat, pl. illóolajokat is használjunk, melyekről a cbdcibdol.hu oldalon találunk részletes információkat. Természetesen ebben a témakörben is számos mobil applikáció áll rendelkezésünkre. 

Mint tudjuk, az emberi test mintegy 70%-a vízből áll, így folyamatosan hangsúlyozzák az egészségügyi szaklapok, hogy elsődlegesen a folyadék bevitelére kell figyelnie minden embernek, akár sportol, akár dolgozik. Naponta - testsúlyától és aktivitástól függően - legalább 2-3 liter vizet kellene meginnia mindenkinek, de nagyon sokan vagyunk, akik erre a rohanó mindennapokban nem tudunk odafigyelni, így sokszor arra döbbenünk rá (ha egyáltalán rádöbbenünk), hogy hosszú órák óta nem ittunk semmit. Erre valók a vízivásra figyelmeztető applikációk, mely - beállítástól függően - rendszeresen szólnak, hogy igyunk vizet, ne feledjük el! A legnépszerűbb folyadékos appok pl. a Daily Water Tracker Reminder vagy a HydroCoach, WaterMinder vagy épp a iHydrate. 

Egészségügyi appok és használatuk itthon

Miután mindent megtettünk a tökéletes hidratáltság reményében nincs más dolgunk, mint talán a legfontosabb mind közül: professzionálisan megtervezni táplálkozásunkat! Egy átlagos testtömegű felnőtt napi kalóriaigénye megközelítőleg 2000 kcal/nap. Az energiaszükségletet befolyásolja többek között a test tömege, a nem (férfiak és hölgyek között is eltérés van ebben is), az életkor, a külső hőmérséklet és elsősorban a szellemi és fizikai aktivitás. Ahhoz, hogy pontosan megtervezzük és személyre szabhassuk az étkezésünket, nagyon nagy segítségünkre lehetnek azok a mobilapplikációk, melyeket szakértő dietetikusok segítségével készítettek el.

A számos app többsége rengeteg adatot tud az egyes élelmiszerekről, így kiszámíthatjuk segítségükkel az elfogyasztott kalóriamennyiséget, megtervezhetjük a napi étkezések idejét és kalóriamennyiségét, ezzel elérve a kívánt testsúlyt vagy épp a fogyást. Nemzetközi kitekintésben a legnépszerűbb étkezési/kalóriakalkulációs applikáció például a MyFitnessPal vagy a Lose it! alkalmazása, de sokan használják hazánkban is a Cronometer vagy a magyar fejlesztésű Kalóriabázis ingyenes applikációit is.

 

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei