Az új uniós jogszabály visszahozhatja a házilag cserélhető okostelefon akksikat

2022.12.23| GSM Arena

Itt egy ideiglenes EU-s megállapodás, amely előírja, hogy a hordozható eszközöknek - így az okostelefonoknak is - a felhasználó által cserélhető akkumulátorral kell rendelkezniük. ⚡

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Az EU felpörög – először 2024 januárjától arra kényszeríti az okostelefon-gyártókat, hogy nyissák meg eszközeiket külső alkalmazásboltok számára, majd 2024 végétől kötelezővé teszi az USB-C használatát a hordozható elektronikai eszközökben, most pedig itt egy ideiglenes megállapodás, amely előírja, hogy a hordozható eszközöknek a felhasználó által cserélhető akkumulátorral kell rendelkezniük.

A megállapodás szinte minden méretű akkumulátorra vonatkozik – a hordozható akkumulátoroktól kezdve a járművek indító-, gyújtóakkumulátoraiig (SLI akkumulátorok), a könnyű szállítóeszközök akkumulátoraiig (LMT, gondoljunk elektromos robogókra és kerékpárokra), elektromos járművek (EV) akkumulátorokra és ipari akkumulátorokra.

Ez a jogszabály – ha elfogadják – 3 és fél évet ad a gyártóknak, hogy átdolgozzák hordozható eszközeiket oly módon, hogy a felhasználók könnyen eltávolíthassák és kicserélhessék akkumulátoraikat.

A felhasználó által cserélhető akkumulátorok korábban megszokottak voltak az okostelefonokon, manapság azonban elenyészően ritkák.

Az új uniós jogszabály visszahozhatja a házilag cserélhető okostelefon akksikat

A Samsung Galaxy Xcover6 Pro IP68 és MIL-STD-810H besorolású, és könnyen eltávolítható akkumulátorral rendelkezik

Az összecsukható telefonok kihívást jelenthetnek, mivel gyakran két külön akkumulátorral rendelkeznek, egy-egy „félben”, hogy egyensúlyba hozzák a helyet és a súlyt. Szalagkábelekkel vannak összekötve, és olyan kialakításúak, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a könnyű hozzáférést. A készítőknek 3 és fél évük lesz arra, hogy kitalálják; ha és amikor a jogszabályt az EU Parlament és Tanács jóváhagyja.

Minden akkumulátoron el kell látni címkékkel és QR-kódokkal, amelyek információkat tartalmaznak a kapacitásról, a teljesítményről, a tartósságról, a kémiai összetételről és a „külön gyűjtés” szimbólumról. Ezenkívül az akkumulátoroknak digitális útlevelük lesz, amely információkat tartalmaz az általános akkumulátormodellről, valamint az adott típusról.

Ezt a megállapodást erősen környezetvédelmi aggályok vezérelték. A terv meghatározza az újrahasznosított anyagok minimális szintjét az akkumulátorok esetében: 16% a kobalt, 85% az ólom, 6% a lítium és 6% a nikkel esetében.

 Az új uniós jogszabály visszahozhatja a házilag cserélhető okostelefon akksikat

Az új uniós jogszabályok visszahozhatják a felhasználó által cserélhető elemeket

Az újrahasznosítási folyamat előmozdítása érdekében az EU előírja a régi akkumulátorok begyűjtését: 2023-ig a régi akkumulátorok legalább 45%-át, 2027-ig 63%-át, a hordozható akkumulátorok esetében pedig 73%-át 2030-ig kell begyűjteni (ingyenes). Az LMT akkumulátorok esetében ez a szám 2028-ra 51%, 2031-re pedig 61%.

Az összes többi akkumulátort, beleértve az elektromos és ipari akkumulátorokat is, a fogyasztó számára költségmentesen kell begyűjteni, függetlenül azok márkájától, eredetétől és állapotától. Ezenkívül a termékeiket az EU-ban értékesítő gyártóknak kellő gondossági politikát kell kidolgozniuk a „nyersanyagok és másodlagos nyersanyagok beszerzésével, feldolgozásával és kereskedelmével kapcsolatos társadalmi és környezeti kockázatok kezelésére”.

Achille Variati (S&D, IT) előadó a következőket mondta: „Először létezik olyan körforgásos gazdaságra vonatkozó jogszabály, amely lefedi a termék teljes életciklusát – ez a megközelítés mind a környezet, mind a gazdaság számára jó. Olyan intézkedésekben állapodtunk meg, amelyek a fogyasztók számára nagy hasznot hoznak: az akkumulátorok jól működnek, biztonságosabbak és könnyebben eltávolíthatók lesznek.

Általános célunk egy erősebb uniós újrahasznosító ipar kiépítése, különösen a lítium esetében, és egy versenyképes ipari ágazat egésze, ami döntő fontosságú az elkövetkező évtizedekben kontinensünk energetikai átalakulása és stratégiai autonómiája szempontjából. Ezek az intézkedések a teljes globális akkumulátorpiac mércéjévé válhatnak.”

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei