Az NFC fizetés lényege és az erre alkalmas mobiltelefonok

2021.10.14| (x)
Címkék:

NFC fizetés


Az NFC fizetés a vezeték nélküli adatátvitel egyik módja, amely lehetővé teszi a közeli készülékek közti adatmegosztást.

Az NFC fizetés a vezeték nélküli adatátvitel egyik módja, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefonok (pl.: Samsung Galaxy S21-es modellek, a Xiaomi Mi 11-es sorozat vagy iOS tekintetében az iPhone 12-es széria), laptopok, táblagépek és más eszközök megoszthassák az adatokat, ha közel vannak egymáshoz.

A technológia lehetővé teszi az érintés nélküli fizetést az olyan mobil pénztárcákon keresztül, mint az Apple Pay vagy az Android Pay. Az NFC hasonló a Bluetooth technológiához, de abban különbözik tőle, hogy az NFC nem igényli az eszközfeltárást vagy a kézi szinkronizálást, mint a Bluetooth.

Az NFC fizetés háromféleképpen használható

  • Peer-to-peer
    Két NFC-kompatibilis eszköz képes kapcsolatot létesíteni és adatokat megosztani egymással.
  • Olvasás/írás
    Egy aktív eszköz, például egy telefon, adatokat vesz fel egy passzív eszközről, amely nem képes magát az információt olvasni.
  • Az NFC-eszköz használható érintés nélküli hitelkártyaként
    A harmadik felhasználási mód az, amelyet a kereskedők leginkább alkalmazhatnak, mivel ez a mód lehetővé teszi a mobil pénztárcával történő fizetés elfogadását.

A mobil fizetési technológia stabil és biztonságos

A chipkártyákhoz hasonlóan a mobil pénztárcák biztonságosabbak, mint a mágnescsíkos kártyák. Míg a telefon továbbra is sebezhető a lopással szemben, mindaddig, amíg a jelszót vagy a biometrikus védelmet aktiválták, a készülék gyakorlatilag használhatatlan lesz a tolvajok számára.

Mobil pénztárcák esetén a fogyasztó fizetési adatai csak egyszer kerülnek nyilvánosságra: akkor, amikor a kártyaadatokat megadja a mobil pénztárcában. Ezeket az információkat ezután titkosítják, így minden alkalommal, amikor a fogyasztó megérinti a mobil pénztárcáját, hogy fizessen egy NFC-kompatibilis terminálon, „virtuális” fizetési adatok (azaz nem valódi kártyaadatok) kerülnek a telefonjáról a fizetési eszközre. A teljes kártyaszám tehát nem látható.

Az NFC fizetés lényege és az erre alkalmas mobiltelefonok

Az NFC fizetési tranzakcióban részt vevő adatok két védelmi rendszerrel rendelkeznek, ezek a következők: 1) maga az eszköz, és 2) az adattitkosítás. Ha jobban belegondolunk, ez sokkal biztonságosabb, mint egy olyan fizikai kártya alkalmazása, amelyet könnyen ellophatnak és használhatnak.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Az okostelefonnal történő fizetés az új fogyasztói trend

A mobiltechnológiák robbanásszerű növekedése új fogyasztói elvárásokat eredményezhet, amelyek magasabbak, mint korábban. A filmesek fantáziáját már régóta izgatja a téma, és számos elképzelést felvonultattak arról, hogyan fog kinézni a kereskedelem egy évszázad múlva. A mai valóság azonban sok tekintetben meghaladja még azt is, amit a leghaladóbb gondolkodók képzeltek el.

Hogyan aktiválhatom az NFC-t?

Az NFC aktiválása nem bonyolult művelet. Az eljárás nem sokban tér el az Android vagy az iOS operációs rendszert használó okostelefonoknál: az NFC technológiát aktiváló szimbólumot mindkét esetben a telefon főmenüjében találjuk, amihez a felső állapotsor legörgetésével férhetünk hozzá. Az NFC fizetés akkor van bekapcsolva, ha az ikon fénylik.

Ha mégsem, csak rákoppintunk, és már kezdhetjük is az érintés nélküli, NFC fizetés kezdeményezését.

 Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


KERESÉS
Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


SZAVAZÁS

Ön milyen gyakran vált tarifacsomagot?


évente
2-3 évente
ritkábbanKorábbi szavazások eredményei