A Google időjós szolgáltatása már most felülmúlja a hagyományos modelleket

2023.11.16| Android Police

A GraphCast mesterséges intelligencia segítségével akár 10 napos előrejelzést is készít kevesebb mint 1 perc alatt.

Az időjárás előrejelzés jelentősen profitált a technológia fejlődésétől az elmúlt évszázadban, de sokan úgy gondolják, hogy még mindig van hova fejlődni. Az elvárható időjárási körülmények ismerete sokszor az élet és halál közötti különbséget jelenthet súlyos időjárási események esetén. Ezért szakértők olyan módszereket keresnek, amelyekkel pontosabb előrejelzéseket készíthetnek, és a mesterséges intelligencia (MI) ennek bizonyul segítőkész eszköznek. 

Most a Google DeepMind nevű mesterséges intelligencia kutató laboratóriuma létrehozott egy olyan gépi tanulási modellt (MLM), amely éppen azt mutatja be, mennyire hasznos tud lenni.

Azon a tanulmányon, amelyet november 14-én tettek közzé a Science című folyóiratban, világítanak rá a GraphCast-ra, a DeepMind által kifejlesztett MLM-re, amely megbízhatóbb időjárás-előrejelzések készítésére szolgál. Annak érdekében, hogy a GraphCast minél pontosabb legyen, a MLM-et arra képezték ki, hogy újraelemezze a korábbi időjárási adatokat az előrejelzések készítése érdekében. 

A Google időjós szolgáltatása már most felülmúlja a hagyományos modelleket

Jelenleg sok szakértő a numerikus időjárási előrejelzéseket (NWP) használja az előrejelzések elkészítéséhez. Bár nincs ebben semmi alapvetően rossz, az kétségtelenül lassabb megközelítés, mint a mesterséges intelligencia felhasználása a történelmi időjárási adatok elemzésére és hasonló előrejelzések készítésére.

A DeepMind a GraphCast képzését a 1979 és 2017 közötti globális időjárási adatok felhasználásával kezdte el. Ez segítette a változók, például a szél, hőmérséklet és légnyomás megértésében. Jelenlegi formájában a GraphCast most már az időjárási becsléseket használja a legutóbbi 6 órából és a globális időjárás "jelenlegi" állapotából történő előrejelzéshez. 

A tesztelés során a DeepMind a GraphCast-nak 2018-as globális időjárási becsléseket adott meg, hogy előrejelzést készítsen 10 napra előre. A kutatók felfedezték, hogy az előrejelzések pontosabbak voltak, mint amit a High RESolution Forecasting System (HRES), egy NWP változat szállított. Emellett csak néhány másodpercbe telt a generálás, szemben az órák alatt szükséges HRES-sel. Amikor a GraphCast megbízhatóságát vizsgálták a súlyos időjárás előrejelzésében, például trópusi ciklonok esetén, a DeepMind ígéretes eredményeket látott. 

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

A Google időjós szolgáltatása már most felülmúlja a hagyományos modelleket

Azonban a kutatók elismerik, hogy az MLM-nek még további tesztelésre van szüksége annak meghatározásához, hogy más metrikák hogyan befolyásolhatják a változó eredményeket.

Amint a Google mesterséges intelligencia kutatólaboratóriuma előrelépéseket tesz, a cég folytatja az időjárás előrejelzési megközelítésének fejlesztését általánosságban. Például 2023 júniusában elkezdte felhasználni az Amerikai Nemzeti Óceán- és Légtani Hivatal (NOAA) MRMS és HRRR érzékelőrendszerének adatait a Google Weather számára. Ezen információk segítségével a Weather alkalmazás felhasználói pontosabb 12 órás előrejelzéseket kapnak. A cég emellett kifejlesztett egy Nowcast nevű funkciót, amelyet kifejezetten a súlyos időjárásra hoztak létre. A Nowcast adatai percről percre változnak, ami azt jelenti, hogy a felhasználók megbízhatnak benne sürgős időjárási információk elérhetőségével, amint azok kialakulnak.

Lehet, hogy csak az esőzéseket elkerülve hasznosnak gondolod az előrejelzést, de a Google tudja, hogy többet is tud nyújtani, mint amikor elő kell kapni az esernyőt. A pontosabb előrejelzések generálásával az MLM-ek, mint a GraphCast, az egyik legértékesebb mesterséges intelligencia eszköz lehetnek. Jelenleg a Google időjárási szolgáltatása elérhető a legújabb Pixel eszközökön, ideértve a Pixel 8 Pro-t és a Pixel Fold-ot.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokA Samsung hivatalosan is bejelentette a One UI 6.0-t!

A Samsung hivatalosan is bejelentette a One UI 6.0-t!

2023.10.06
| SamMobile
A Samsung Developer Conference 2023 tegnap este kezdődött, és az egyik legjobban várt bejelentés a One UI 6.0 volt.
Vége a MIUI-nak?

Vége a MIUI-nak?

2023.10.10
| GSM Arena
Azt pletykálják, hogy a Xiaomi véget vet a MIUI androidos szoftvercsomagnak és más lesz helyette.
Tényleg hatalmas Black Friday akciók a OnePlusnál

Tényleg hatalmas Black Friday akciók a OnePlusnál

2023.11.18
| OnePlus
A OnePlus sem maradt ki a Black Friday akciókból, több telefonját és számos kiegészítőt akciózik éppen.
A Galaxy S24 sorozat összes modellje megkaphatja ezt az iPhone 15 Pro funkciót

A Galaxy S24 sorozat összes modellje megkaphatja ezt az iPhone 15 Pro funkciót

2023.10.06
| Android Authority
Egy új pletyka azt sugallja, hogy a titán keret nem csak a Samsung Galaxy Ultra kiváltsága lesz.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Rohamosan terjed a mobilos fizetés? Ön már az okoseszközével fizet?


Nem
Igen Apple Pay-jel
Igen Google Pay-jel
Igen banki alkalmazássalKorábbi szavazások eredményei