Navigáció mobiltelefonon, ingyen? Gondolatébresztő!


Elgondolkodtam azon, hogy a szoftvergyártók hosszú évek munkájával létrehoznak valamit, egy értéket amelyből meg szeretnének élni...

Nekünk szükségünk van rá, de nem fizetünk érte, hanem ügyeskedünk. Hogyan is? Hát itt van például az Internet. Megkeressük hol lehet az adott programot "ingyen" beszerezni, és már használjuk is. Végiggondoltam, ha én fejlesztenék programot, és ez lenne a kenyerem, hogyan is viszonyulnék az ügyeskedőkhöz. Megállapítottam, hogy nem túl jól... Hogy honnan a gondolatmenet? Van nekem egy szívem csücske telefonom (egy a sok közül...), amire navigációs programot kerestem. Ugye ha az ember jól körülnéz, van egy nagyon jó program, ami UIQ alatt is fut, ez a TomTom. Meg is lehet a neten találni, kis keresgélés után, de arra gondoltam, hátha lehet másképpen is??? Addig keresgéltem a amíg találtam egy ingyenes!! navigációs programot, mely a mobiltelefonok számos típusára letölthető, és nem kell érte fizetni.


Ez volna a Nav4all.


Nem tudom hallottatok-e róla. Én elég régen találkoztam a nevükkel az Interneten. Kis nézelődés után kiderül, hogy a P900-910 és a P990-re is jó a program. Saját felhasználásra ingyenes, így nem tudtam ellenállni egy gyors próbának. A telefon web böngészőjébe beírjuk hogy: nav4all.com/install

Majd a lap megtalálása után megjelenik egy ablak, akarjuk-e telepíteni fenti alkalmazást. Hát persze! :)


A telepítés a P900-on lassúcska (ez a típus, még alig memóriával rendelkezik), pedig a program amit letöltünk alig háromszázegynéhány kb. Telepítés után bejelentkezik a Nav4all és jelzi, hogy sem nyelvi, sem navigációs hangfájl nincs még letöltve. Miután kiválasztjuk a nyelvet a millió közül, letöltődik majd elkezdi a GPS vevőnket keresni. (Tehát mielőtt nekifogunk a telepítésnek, kapcsoljuk be a GPS vevőt és a telefonon a Blútyúkot.)

Ezután mutatja a valós helyzetünket, és néhány kattintással indulhat a navigálás. Be tudjuk írni az otthoni, és a munkahelyi címünket, így könnyítve meg az első lépéseket... A feliratok kezdetlegesek, néhol az ékezetek nem működnek de amúgy a program használható. A budapesti utcák így elsőre, nagy többségükben megvannak, keres útkereszteződésre is, és hatalmas kék nyilakkal segíti a navigációt. Fontos tudni, hogy a néhány kilobyte-os térképszeleteket az Internetről tölti le, így állandó Internetkapcsolat, illetve feltöltött számla kell neki. Én használtam pár napig, de a telefonszámlámban nem vettem észre jelentős különbséget. (Prepraid Dominó kártya, előre feltöltve) Persze én itthon próbáltam, így az itthoni GPRS díjakat tudom csak, külföldön csak akkor használjuk ha a forgalmi díjakról tájékozódtunk!! Ne számítsatok egy full csicsa, 3D-ben pompázó IGO utánzatra, csak arra akartam felhívni a figyelmet ha nincsen is sok pénzünk azért legálisan is sok mindenhez hozzájuthatunk. Akinek kedve van próbálja ki, a program nem kerül semmibe. :)


Amikor ezt a cikket eredetileg írtam akkor a navigáció még nagyon extra szolgáltatás volt, és a Symbian UIQ is élő opáriciós rendszer volt. Azóta változott a világ. ma már majdnem minden okostelefonban van navigáció. Például az Androidban ez alaps zolgáltatás...


Sajnos a szomorú infóm meg az, hog a Symbian teljesen eltünt! Pedig nagyon jó, stabil OS volt! Én legalább is nagyon szerettem.


Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre több gyártó jelenik meg összehajtható telefonnal. Ön tervez venni?


Már van, és megtartom
Már van, de visszatérek a hagyományos formához
Igen, mindenképpen ki akarom próbálni
Nem tervezem kipróbálniKorábbi szavazások eredményei