Muzeális - akkumulátor dolgok


Ide azon dolgokat teszem át, melyek már elavultak, de valamikor fontosak és mértékadóak voltak!

Ni-Mh és Ni-Cd akkumulátorok.

A rövidítés nem más, mint Nikkel-Metál Hibrid (NMH) és Nikkel-Kadmium (NCD) megnevezéseket takarja. Már ez is sokat elmond neked arról, hogy igazából mire is számíts...


Az általad vásárolt akku nem használható azonnal, mindenképpen fel kell tölteni használat előtt. A legelső töltés, az ún. formázás, meghatározó fontosságú az akku élettartama szempontjából.


Formázás

A formázás egy speciális, egymás után többször megismételt töltési kisütési folyamat. Az első töltés mindenképpen 10-16 órás legyen. A töltés megkezdése után kb. 1-2 óra múlva a töltés jelző ugyan teljes töltöttséget jelez, de az akku ekkor még csak kb. 80 %-ig van töltve. A maradék 20 % feltöltése a töltés további kb. 10-14 órán át tartó folytatásával, az ún. csepptöltéssel érhető el. A csepptöltést a töltés visszajelző már nem jelzi. Miután az akku teljesen feltöltődött, a készülék használatával, vagy a kisütés funkció igénybevételével teljesen le kell meríteni és kisütni. A leírt töltés-kisütés folyamatot min. 3-szor kell megismételned. Az akku névleges kapacitását csak ezután éri el! Az első töltés ideje alatt kerülni kell a készülék használatát! Amennyiben nem a leírtak szerint végzed el a formázást, nagymértékben lecsökken az akku élettartama. 

 

Mindennapi használat / Karbantartás

A mindennapi használat során figyelni kell, hogy megfelelő módon végezd el a töltés, lemerítés, kisütés folyamatokat.

Töltés

Lehetőség szerint minden töltés megkezdésekor az akku már lemerült állapotban legyen, kerüld a rátöltést. A teljes töltöttség eléréséig tartsd a töltőn az akkut, maradhat tovább is, de legfeljebb a használati útmutatóban jelzett ideig (általában 24 óra). A kifogástalan töltés csak eredeti gyári tartozékok használatával garantált. Ez lsőre elcsépelt, reklám szlogennek hangzik, de gondolj bele, hogy az utángyártott töltőkbe nem tesznek bele túlfeszültség védelmet, túlmelegedés védelmet, és túltöltés védelmet sem... Ezek általában nem kellenek, de csak egyszer legyen szükség rá, és ne legyen benne a töltődben, az aksid máris eldurrant. Dobhatod ki! Van, aki az utángyártott vackokkal egyegész éelten át megússza és sajnos van aki azonnal pofára esik. Nem tudhatod, melyik csoportba tartozol. Érdemes kisérletezni? Szerintem nem. Ezért ajánlom az eredeti kiegészítőket.

Lemerítés-kisütés

A folyamatos használat során hetente egyszer, gépkocsi készlet v. szivargyújtó töltő használatakor akár többször is célszerű lemeríteni, kisütni az akkut. Teljes lemerítés az alábbiak szerint érhető el:
- egyes készülékek esetén a menüből elérhető kisütő üzemmód aktiválásával, vagy
- gyári, kisütésre alkalmas tartozék használatával, vagy ezek hiányában
- a készülék kikapcsolásig tartó üzemeltetésével.


Ami nagyon fontos


 

  1. Az aksi mindíg megjegyzi, hogy honnan töltöttél rá. Abban az esetben, ha türelmetlen vagy, és már 20 %-nálrátöltesz, akkor ez alatti részt elfogod veszíteni. Na nem a tároló képességben, hanem az aksi szerint a 20 %-os töltöttség lesz a 0 %-os szint...
  2. A hossú töltés esetében mindig hagyd a töltőn legalább 8 órát. Akkor is, ha már 100 %-ot jelez (kb.2-3 óra után) az aksi szintjelző. Ugyanis az utolsó pár százalék nagyon lassan megy be az aksiba. Márpedig könnyű kiszámolni, hogy ha csak minden töltésnél 2 %-ot veszítesz a maximum értékből, akkor milyen gyorsan lekorlátozódik az üzemidőd.
  3. A kisütésnél soha ne zárd rövidre az aksit, mert az a cellák elpukkanását, szétrobanását okozza! Inkább csak kapcsold be a folyamatos képernyő kijelzést, vagy más hasonlóan nagy fogyasztású szolgáltatást.

 


Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre felkapottabb a használt mobiltelefonok vásárlása! Te már vettél használt telefont?


nem, még soha
még nem, de tervezem
igen, volt már, hogy vettem használt mobilt
igen, mindig használt mobilokat használtamKorábbi szavazások eredményei