Memória és memória kezelés


Ez egy érdekes téma. Ugyanis a memóra nagyon véges. Még a jobb telefonokban is elfogyhat! Éppen ezért érdemes ezzel is foglalkozni.

Most megpróbálom ezt értelmesen és a korábbi anyagaimat felhasználva leírni! Na, akkor lássuk a medvét...


Mi az a határ, ami alá nem érdemes menni? Abban az esetben, ha a memória 1/5 MB alá csökken (SE K700i/P910i), akkor belassul a készülék. Rossz esetben, ha teljesen elfogy, akkor a készülék lefagy. Ilyen esetben általában meg lehet úszni a dolgot egy Master Reset-tel, de sok esetben csak a szervizben történt "újraélesztés" ad végleges megoldást!


Átmeneti file-ok kezelése:

Szintén nagyon fontos, és sajnos sok mobilos ezt sem ismeri/tudja, hogy az átadáskor, amikor egyik telefonból a másikba küld valaki infrán, vagy BlueTooth-on keresztül file-t, akkor a megérkező file először egy átmeneti tárolóba (puffer tár) kerül be, és csak - amikor a teljes anyag megérkezett - akkor kerül (a felhasználó utasításának megfelelően) egy végleges tárolási területre. Ez történik a nagyobb SMS-ekkel és MMS-ekkel is! Miért fontos erről tudni? Azért, mert a memória kezelésnek, a rendelkezésre álló memória terület miatt rengeteg korláta van! Van olyan telefon, ahol fixen be van állítva, hogy például csak 200 KB-nyi anyagot tudjon fogadni infrán, vagy BlueTooth-on. Ekkor a telefon minden olyan file-t, mely küldés közben eléri ezt a méret határt - a határ érték elérésekor, és nem előbb - automatikusan visszautasít. Miért kellemetlen ez? Azért, mert ez egy menet közben jelentkező hiba jelzés lesz, és nem pedig a file átküldése előtt generált, vagyis az emberek (a hétköznapi felhasználók) többsége azt hiszi/hiheti, hogy az átvitelben történt hiba, közben erről szó sincs. Mindössze egy nem nagyon publikált méret korlátba ütközött a kedves felhasználó! Ez a tároló kapacitás telefononként, a memória nagyságától függően eltérő lehet. Vannak olyan szolgáltatók ahol ezt a lehetőséget - mesterségesen - további korlátozással csökkentik!


Memória kártyákkal kapcsolatos - minden telefonra érvényes - dolgok:


 1. Még a lassabb telefonoknál sem okoz nagyobb problémát a nagy kapacitású memória kártya. Az újabb készülékeknél meg még kevésbé...
 2. Amire figyelj az a következő pár dolog:
  • Lehetőleg minél kevesebb alkönyvtárat készíts, vagyis legyen egyszerű a könyvtár szerkezeted.
  • Ha az albumokat (MP3-as számok) külön pakolod (más-más alkönyvtárba) az jó, de ne csinálj azon belül további al-alkönyvtárakat.
  • A fő könyvtárban lehetőleg kevés file legyen. Tedd inkább alkönyvtárba azokat.
  • Az alkönyvtárban 50 file-nál több ne nagyon legyen (lehet, ez nem határ érték), mert akkor lassabb lesz a könyvtár lista készítés (minden belépéskor).
  • Számíts arra, hogy a kártyád - bár például 512 MB-os - nem tudod teljesen kihasználni, azaz nem tudsz 512 MB-nyi hasznos anyagot tárolni, mert a könyvtáraknak lefoglal a rendszer bizonyos nagyságú helyet. Vagyis max. 468 MB-nyi a felhasználható terület.


Honnan veszi a telefonod a bejövő hívás, vagy üzenet azonosítóját?

Abban az esetben, ha a telefonod nem csak SIM-en tud telefonkönyvet tárolni, hanem a memóriájában is, akkor minden beérkező hívás, vagy SMS (MMS) esetén az azonosítást először a memóriában lévő telefonkönyvből próbálja meg elvégezni, és csak utána - ha nincs találat - fordul a SIM-hez. Ez persze csak azokra a keszülékekre igaz, ahol külön-külön kezeli az eszköz a memóriát...


Mi történik akkor, ha egy telefon szám két helyen is szerepel?


Például előfordulhat az, hogy egyszerre van a telefon memóriában, és a SIM-en is. Ilyenkor minden memóriában is dolgozó telefon összezavarodik. Ugyanis nincs benne olyan meghatározás, miszerint melyik telefon szám a valós, és ezért nem tud kijelezni semmit sem! Mi a megoldás? Természetesen az, hogy a két bejegyzésből az egyiket törölni kell. Abban az esetben, ha a két tárolási hely közül az egyik helyen a név a korrekt, a másik helyen meg van egy plusz szám, akkor érdemes a korrekt nevű rekeszt megtartani, és oda átmásolni a plusz számot, majd letörölni a másik adatot.


Még egy dolog a file-ok átmeneti tárolásával kapcsolatban:

Mégpedig az, hogy nem csak szolgáltatótól függ ez a dolog, hanem attól is, hogy az adott telefonnak fix, vagy dinamikus memória kezelése van. Ugyanis a fix esetében mindig van korlátozás, míg a dinamikus memóriával dolgozó telefonok esetében erre - alapból - nincs szükség.


A High Speed-es kártya valóban gyorsabb a telóban a sima SanDisk-hez képest (vagy csak kártya olvasóban)?

A High Speed-es (vagy régi nevén Gaming Card) valóban gyorsabb. A sebességét viszont nem tudod majd kihasználni, csak akkor, ha tömegesen másolsz rá, vagy róla képeket, hang anyagokat, stb. Ugyanis több korlátba ütközöl majd. Ezek a következőek:

 1. Normál használatban a telefon belső sebessége alacsonyabb, mint amit a kártya tud. Tehát nem tudod olyan jól kihasználni.
 2. A telefonból számítógépbe történö adat mozgatáskor a telefon és gép közötti alacsony sebességü adat átvitel miatt megint csak nem tudod kihasználni a sebességét.


Tehát egyedül csak akkor érzed majd az elönyét, amikor a gépedbe teszed a kártyát (az 1000 az 1-ben :-) olvasóba) és ott kezeled az állományaidat. Ez - természetesen - egyelöre van csak így, mivel a telefonok belső kommunikációs sebessége annyira komolyan fejlődik, hogy előbb-utóbb ki fog jönni olyan telefon, amelyik lepipálja ezt a kártyát!

KERESÉS
Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


SZAVAZÁS

Ön milyen gyakran vált tarifacsomagot?


évente
2-3 évente
ritkábbanKorábbi szavazások eredményei