Ericsson és SonyEricsson mobilokkal kapcsolatos dolgok


Ide olyan témákat, tapasztalatokat és egyéb segéd anyagokat szeretnék betenni, amik kimondottan az Ericsson és SonyEricsson telefonokhoz kapcsolódnak.

SE telefonok

Elég régóta használom ezeket a készülékeket. Sok érdekes és hasznos tapasztalatom gyűlt össze ebben a témában. Remélem a közreadásával segítek mindenkinek, aki ilyen telcsit használ. Mint írtam az elején is, nagyon megszerettem az Ericsson telefonokat. Olyan dolgokat tudnak ezek a telefonok, amik nekem fontosak, és hasznosak! Nem akarom részletesen taglalni a dolgot, mert nem érdemes, csak apró felsorolással emelem ki azokat a funkciókat, melyeket megszerettem. Tehát az extra lehetőségek:


1. a naptár,
2. a feljegyzés tár,
3. az SMS csoportképzés,
4. a hívásszűrés,
5. a profilváltás.

Ezek mind-mind olyan dolgok, melyekhez én már hozzászoktam. Most pár olyan dolgot fogok leírni, ami csak és kimondottan az Ericsson, illetve SonyEricsson telefonok esetében igazak, illetve alkalmazhatóak.


Gyári telefonzár


Mi a kódja alap beállításban? Minden esetben, azaz minden Ericsson és SonyEricsson telefon esetében "0000", azaz négy darab nulla a gyári telefon zár kódja! Ezt mindaddig nem érdemes piszkálni, amíg valami komolyabb információ nem kerül a gépbe, illetve a környezet meg nem kívánja.


Ikonok kezelése

Például a SonyEricsson K700i esetében, ha előhívjuk a JoyStick-kal a menü képernyőt, akkor nem kell pozícionálni az adott, elérésre kiszemelt ikonra, hanem elég csak a pozíciójának megfelelő billentyűt lenyomni, és a készülék máris azt az ikont (illetve a mögöttes funkciót) futtatja.


Menü pontok gyors kezelése

Szintén egyszerűbb készülékekre igaz, hogy a menü pontokat könnyen el lehet érni a számokkal. Ugyanis az első 9 menü pontot magának a menü sorszámának a bepötyögésével egyből aktiválni lehet.


Hogyan lehet takarékoskodni az energia felhasználással?

Minden Ericsson és SonyEricsson készülékre igaz: Abban az esetben, ha kikapcsolod a GPRS-t, akkor kb. 1 napi energiát nyerhetsz (szélsőséges esetben). Miért? Azért mert az állandóan bekapcsolt GPRS folyamatosan feljelentkezik a hálózatra, illetve válaszol - akár csak a telefon - a hálózat "itt vagy-e" kérdéseire.

Kikapcsolása az alábbi módon lehetséges:

  • P910i esetén – Vezérlőpult - Kapcsolatok (fül, alul) - Internet fiókok - Egyéb (fül, alul) - Preferált mód: GSM csak.
  • K700i esetén – ikonok - * (vagy kapcsolódás menü pont) – 5 (vagy adatkommunikáció) – 2 (vagy preferált szolgált.) – Csak GSM


A készülék ebben az esetben is fel tud kapcsolódni a hálózatra! Mind az MMS, mind a WAP, mind pediglen a NET zavartalanul működik. Mindössze csak annyi változás áll be, hogy a telefon térerő fölötti kék háromszög eltűnik a normál használatkor. Ugye milyen egyszerű? Ez már az R520m-nél is megvolt és én használtam is.


Hogyan lehet további energia megtakarítást létrehozni?

A probléma megoldása nagyon egyszerű. Ki kell kapcsolni a képernyő-kímélőt. Ez a kis művelet kb. 6-8 órával hosszabbítja meg a készenléti időt!


Ismét egy takarékossági lehetőség:

Eddig használtam az Ericsson-oknak (illetve most már SonyEricsson-oknak) azt a funkcióját, amikor a képernyőn egy óra jelenik meg. A kijelzés egyben megfelel a karóra funkciónak is. Ez egy takarékos üzem mód. Igen ám, de akármennyire is takarékos azért ez is csak eszik egy kis energiát, ami hosszú távon azért komoly fogyasztáshoz vezethet! Mi a megoldás? Nagyon egyszerű. Le kell kapcsolni ezt a funkciót is. Nekem ezen szolgáltatás kiiktatásával sikerült majdnem 6 órát nyerni. Ez mutatja azt, hogy - bár egy kis fogyasztásról van szó - ilyen egyszerű kijelzéssel is mennyi energiát használ el a készülék.


Saját szám kijelzése:

Saját szám kijelzése funkciót - sajnálatos módon - már az Ericsson-ban sem lehetett beállítani, és ezt a (negatív) hagyományt a SonyEricsson is követi. Tehát - a Nokia-val ellentétben - itt a szolgáltatónál kell "megrendelni" ezt a szolgáltatást!


Videó feldolgozás:

A SonyEricsson telefonok nagyon szépen tudnak videókat megjeleníteni a saját formátumukban, ami a 3GP. Ez alól a szabály alól egyedül csak a nagyobb - úgynevezett okostelefonok - lógnak ki, melyeken egy - fizetős - segéd programmal akár AVI videókat is lehet nézegetni csodálatos képpel! Tehát maradjunk a SE standard-nél. Illetve még előtte el kell mondanom egy dolgot. Ez pedig nem más, mint az, hogy van a NET-en sok helyen egy ingyenesen elérhető Nokia videó konvertáló program, amelyik a Nokia telefonok felbontása szerinti képet tudja produkálni. Igen ám, de a SE telefonok felbontása jobb, és a képernyőjük is nagyobb ennél a rendszernél, tehát ha az ilyen programmal átalakított videót lejátsszák SE telefonon, akkor az elég rossz minőségű lesz. Kinek a hibája? Hát ezt döntse el mindenki maga. A tények magukért beszélnek. OK, jön a kérdés egyből, és visszakézből: Milyen tények? Hát természetesen a SE konvertáló programmal kialakított videó által nyújtott tények! Ami persze csak részben igaz, mivel ez a program nem SE fejlesztés, hanem egy bedolgozó - önálló fejlesztő - csoporté, de akkor is nagyon jó! Hol lehet megtalálni?

Itt: http://www.makayama.com/

Innen lehet leszedni egy demó változatát a programnak, amit csak be kell állítani az adott telefon típusához, és már lehet is nyomatni a 2-3 percnél kisebb klipeket 3GP-ben a telcsire. Ugyanis ez a program a fenti - rövid - ideig tartó klipek esetében ingyen, regisztráció nélkül használható. Amit még tudni kell róla, az "csak" annyi, hogy amint eléri az idő korlátot, akkor a videó átalakítást egy memória hiba jelzéssel szakítja meg. Ez tehát - az ingyenes változat esetében - normális megszakítás. A fizetős (regisztrált) program azonban már tud DVD filmet is mobil méretbe alakítani! Méghozzá egész szép képpel. Amit tudni kell még róla, az az, hogy a program nem regisztrált változatának nincs korlátozása a felhasználás egyéb területén. Tehát nincs 15 napos korlát sem. Egyébként nekem van két videóm, melyet ugyanazzal a kamerával vettek fel. Az egyiket ezzel a Makayama software-rel konvertáltam át, míg a másikat egy Nokia konverterrel alakították át (nekem az már nincs meg, mert letöröltem) szintén 3GP-be. A két kép között elég jól látható a különbség!


Mikor telik meg az SMS memória?

Abban az esetben, ha valaki olyan megfontolatlan, hogy az SMS-eit a telefon kártyára menti, akkor "az SMS tárhely túlcsordul" és kap egy üzenetet, hogy "az SMS fogadás megtagadva" pedig a tároló kapacitás töredéke sincs igazából (a telefonban) kihasználva. Mit kell ilyenkor tenni? Nagyon egyszerű. Be kell lépni az SMS rendszerbe. Abban is a kártyán tárolt SMS-ek kezelésébe. Majd szépen csontra ki kell üríteni az SMS tárolót. Ilyenkor általában csak a törlés az egyedül felajánlott megoldás. Tehát törölni kell. Mégpedig ajánlott üresre vágni a tárolót. Amint ez megtörtént a telefon ismét fogadó képes állapotba áll vissza. Tehát - röviden összefoglalva - nem szabad a kártya memóriát használni SMS tárolásra! Ez - természetesen - csak azokra az újabb telefonokra igaz, ahol az SMS tárolása a telefon memóriában is lehetséges!


Hogyan keltsük életre az Opera-t, ha nem akar működni?

Megoldás: A megoldás nagyon egyszerű. Csak át kell gondolnunk a beállításainkat. Ugye az Opera előtt mindenki a WAP böngészővel dolgozott (vagy legalább is a többség). Ez meg természetesen a GPRS WAP-ra van állítva, mint preferált kapcsolatra. Tehát annyit kell csak tenni, hogy ezen beállítást GPRS NET-re kell változtatni, majd az Internet böngészőben (nem az Opera-ban, mert ott nem lehet) a preferált kapcsolatot be kell állítani WAP-ra. Innentől kezdve a beépített böngésző a WAP-on, az Opera meg a NET-en dolgozik! Persze ez utóbbi( visszaállítás)t csak akkor kell csinálni, ha egyszerre van WAP és NET előfizetésed is. Abban az esetben, ha csak NET van, akkor elég csak átállítani arra a preferált kapcsolatot, és máris mehet a kommunikáció... Ennél a tanácsnál elfelejtettem, hogy a SonyEricsson P sorozatára igaz (okostelefonok). Ott próbáltuk és oldottuk meg sikerrele zt a problémát!


Miért változik az aksi töltés jelzése - üzemszerű - használat közben?

Abban az esetben, ha a telefonon pl. bekapcsolod a kék fogat, akkor a telefon az akku kapacitást átszámolja ahhoz - a megemelkedett - fogyasztáshoz. Természetesen folyamatosan bekapcsolt B/T üzemet feltételezve. Igen ám, de amikor kikapcsolod, akkor megszűnt a nagy fogyasztó. Vagyis a maradék energia egy az előző számításhoz képest hosszabb készenléti üzemre elég. Ekkor természetesen korrigálja a számítását, és ezért növexik meg a kijelzett %-os érték! Abban az esetben, ha világítással játszol (márpedig azzal csinálod), akkor hasonlóan "átszámolja" a kapacitást a telefon, és a világítás nagy fogyasztása miatt megint csak egy kisebb értéket fog kijelezni. Amint becsukod a telefont - azaz megszűnik a világítás használata - ismét megugrik a %-os érték, mivel a kisebb fogyasztáshoz hosszabb készenléti érték tartozik! Ezt intelligens töltés jelzésnek nevezném. A szemfüles fogyasztókat ez persze megzavarhatja (de csak elsőre).


Memória kártyák

Tehát a memória kártyákat több cég is gyártja, de vannak ezek között olyanok, melyeknek csak ez a profiljuk. Ilyen például a SanDisk (és a Lexar) is. Ők gyártanak több nagy cég számára is kártyát, melyet aztán azok különböző felíratokkal és színekkel kódolva adnak el a fogyasztónak mint sajátot, közben a tok belsejében mind SanDisk húzódik meg...

A memória kártyák mérete és csatlakozási rendszere is rendkívül különböző. A Sony Ericsson egy máshol nem nagyon használt - éppen ezért drága - memória kártya rendszert alkalmaz, melynek kód neve a Memory Stick. Ebből a kártyából az alábbi típusok vannak jelenleg is a forgalomban:

  • Memory Stick Pro - Hosszú kártya, mely bizonyos fényképezőgépekbe, PlayStation-okba alkalmas, és átalakító nélkül kezeli valamennyi kártya olvasó a számítógépekben. Anyagot itt találsz róla: http://www.sandisk.com/retail/msp.asp
  • Memory Stick Duo - Rövid kártya. Elsősorban mobiltelefonokba és mini játék gépekbe készültek. Mobilban az S700, P800, P900 szereti használni ezen memóriákat. Ezen a linken kapsz további információkat: http://www.sandisk.com/retail/msd.asp
  • Memory Stick Pro Duo - Rövid kártya, de sokkal nagyobb kapacitással. Erre azért volt szükség, mert - bár nem Windows-os OS rendszerek futnak a telefonokban, de - a nagyobb hang és kép anyagok nem fértek el a régebbi kártyákon. A kapacitás bővítése a Duo kártyák esetében már nem volt lehetséges. Ezért készültek el ezek a jobb kártyák. Jelenleg 16 GB-os a legnagyobb - itthon - kapható kártya ebből a típusból. Itt tudod megnézni a kártyákat: http://www.sandisk.com/retail/mspd.asp
  • Van egy úgynevezett "Gaming Product Line" is. Ugyanis egyes játékok olyan nagy kapacitást, és gyorsabb memória kezelést igényeltek, melyre nem voltak képesek a standard kártyák. Ekkor fejlesztették ki az új, úgynevezett játék vonalhoz illeszkedő kártyákat! Az ilyen kártyák küllemükben is eltérnek a többitől. Míg a rendes kártyákat szolid színekkel különböztették meg (általában csak cégenként), vagyis például a Sony feketébe, a SanDisk kékbe, a Lexar sötétkékbe (illetve sötét lilásba), addig ezen kártyáknak neonos hatású színeik vannak. Természetesen belsőleg is kissé mások. Sokkal gyorsabbak, és általában nagyobb a kapacitásuk is! Jelenleg ezen kártyából 512 MB-osat lehet kapni. Az ugyanis a ma forgalmazott legkisebb variáns... Mint az láthatod ezen linken is: http://www.sandisk.com/retail/gaming.asp


Minden esetben igaz, hogy a közölt linket felhúzva, az ott látható képre kattintva megkapod a részletes felsorolást az adott kártya altípusairól. Az összes rövid kártyára igaz, hogy adnak hozzá egy adaptert, mely felhasználásával a számítógépek kártya olvasói is fogadni tudják ezen kisebb méretű memória lapokat.

Remélem korrektnek és részletesnek találod a leírásomat. Még annyit tennék hozzá, hogy a P910i, K750i, D750i, W800i már kezeli a Memory Stick Pro Duo és a Gaming kártyákat is. A többi telefon csak a Memory Stick Duo kártyákkal hajlandó kommunikálni, ahol jelenleg a felső határ a 128 MB.


Az élet persze halad tovább. Na meg a fejlesztések is. Amint megírtam ezt a kis szösszenetet, másnap már meg is jelent két hír 1-1 4 sávos készülékről. Azaz úgy néz ki, hogy ez a csend csak egy "vihar előtti csend" volt! Persze ennek én - mint vég felhasználó - nagyon örülök! Remélem ki fognak jönni az újból a 450 MHz-et használó készülékek is! Azokkal ugyanis valóban sok helyen lehetett forgalmazni! Na és persze gazdaságosabban, mint a mai 800/850/900-as és 1800/1900-as frekiken.


Néha előfordul, hogy a SE telefonban egy SMS/MMS íráskor a címjegyzékre kattintva nem látjuk a teljes címjegyzékünket. Felvetődik a kérdés, hogy miért is? A válasz nagyon egyszerű. Minden esetben csak azon kapcsolatunkat sorolja fel a telefon a címjegyzékben „kutorászáskor”, akinél – legalább egy – mobil telefonszámot írtunk be. Miért? Mert alaphelyzetben a telefon abból indul ki, hogy SMS-t/MMS-t csak mobil számra küldhetünk. Ez az esetek 99 %-ban igaz. Bár ma már vannak olyan vezetékes telefonszámok, ahova lehet SMS-t küldeni, de ez ma még inkább üdítő kivétel, semmint hétköznapi eset. Ezért számomra ez a „korlátozás” számomra egyáltalán nem zavaró! Később azért majd érdemes lesz feloldani, de ez még a messzi jövő zenéje. Gondoljunk csak bele abba, hogy mennyi kellemetlenségtől kímél meg ez a korlátozás. Ugyanis a fejletlenebb rendszerek még visszajelzést sem tudnak adni arról, hogy nem fog célba érni az elküldött üzenet...


Hova érdemes telepíteni a Symbian-os programokat?


Bizonyos programokat a telóba kell telepíteni, másokat elég csak a memória kártyára.

Telefonba telepítendöek:
1. TaskMan, és egyéb task kezelö,
2. SMS Spam filter,
3. Magic Profiles Pro (MPP),
4. AppForge,
5. file kezelök.

Kártyára lehet telepíteni:
1. Blue Eyes,
2. szótárak,
3. játékok,
4. Internet programok,
5. Media component-ek,
6. e-Book reader-ek,
7. Smart programok (kivéve, ha a naptárral is össze van kapcsolva).


Mit kell tenni akkor, ha nem töltődik le az MMS?


Nagyon egyszerű. A gépünk néha "kiakad". Ilyenkor nem tölti le a szabályoknak (korlátozási feltételeknek) megfelelő MMS-t. A "javítási" módszer nagyon egyszerű. Csak ki-be kell kapcsolni a gépet, és máris minden megy újból. Hogy mitől akad ki, azt sajnos nem tudom.


Az Ericsson-okban, és a SonyEricsson-okban is van egy LED, amelyiknek az a funkciója, hogy vizuális tájékoztatást adjon a telefon müködéséröl és fontosabb akku állapot szintekről.


Ezért az a LED az alábbi - több rétegü - funkciókat valósítja meg.

Akku funkciók:
1. Töltéskor folyamatosan világít (zölden).
2. Lemerülés elött (kb. 8-4 %-nál) kezd el pirosan villogni.
3. Közvetlen lemerülés elött folyamatosan pirosan világít.

Üzemelési funkciók:
4. Menet közben folyamatosan, de 3-4 mp-es kihagyással villog.
5. SMS, MMS vételekor kb. 8-9 mp-es kihagyással villog.
6. SMS, MMS küldésekor szaporán villog, majd a végénél leáll a villogás, és egy bizonyos szünet után kezd el normál szinten villogni.


"Valaki meg tudná osztani velem, hogy mi a különbség a P900 és a P900i között?" tette fel Kornel17 a kérdés a TelefonGuru megfelelő oldalán. A válasz roppant egyszerű, íme: Az a helyzet, hogy minden készüléknek először a sima változata jön ki. Ez általában az a variáns, amelyik bemutatókon, belső tájékoztatókon szerepel. Ezen készülék legtöbbször csak a fejlesztő ország nyelvén és angolul (ez egyébként az alap beállítása) tud csak! Kereskedelmi forgalomba nem kerül. Ezért van az, hogy sokan hibás szériának titulálják, és ezt is terjesztik ezekről. Pedig egyszerűbb a helyzet! Az "i" változat az a nemzetközi variáns, amelyik elsősorban karakteres írás jeleket ismer. Tehát Latin, Orosz, stb. nyelveken tud kommunikálni. Persze manapság van benne arab és Héber is… Az "a" jelzéssel jelzik azt, hogy ez az Amerikai piacra szánt változtat. Sok esetben például ezen készülékek nem csak a frekvenciában térnek el (az USA-ban ugyanis a 850 MHz-et használják a 900 helyett, a felső 1800, 1900 ua. mint a világon másutt, bár itt le kell szögezni, hogy régebben az 1900-as is erre a területre volt jellemző). Például olyan dolgok is előfordulnak, hogy ezen készülékek SMS képessége korlátozott, ugyanis ott nagyon nem használják a mobil hálózatok ezen szolgáltatását. Ott inkább telefonálnak a készülékkel. Még a WAP és a NET is háttérbe szorul. Nem csodálom persze. Magamon is jól látom, hogy bármennyire kényelmes az ágyból NET-ezni, mégis inkább a gép elé ülök... Az "a"-s gépekben a nyelvi verzió is az alábbi:


- Amerikai angol,
- Amerikai spanyol,
- Mexikói spanyol,
- Hawaii angol és ottani nyelv,
- Haiti (azt hiszem) portugál,
- stb.

Van még a 3. variáns, és ez a "c" jelzésű. Ezen telefonnak a belső - csak megjelenítésre szánt - memóriája sokkal nagyobb, mint az előző kettőé. Miért is? Mert képírással dolgoznak! Vagyis ez a China-i, Thailand-i, Japán és egyéb piacra szánt változat. Szerintem ezt nem is kell jobban fejtegetni, mert el tudod képzelni miért is van így!

Remélem sikerült jó és emészthető információkat megfogalmaznom!

KERESÉS
Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


SZAVAZÁS

Ön milyen tarifacsomagot használ?


céges telefont használok
prepaid kártyás tarifát használok
szolgáltatói előfizetéssel rendelkezek
flottás csomagban vagyokKorábbi szavazások eredményei