Egy mobiltelefon kiválasztásának főbb szempontjai


Megdöbbentő az, amikor látom, hogy egyesek mennyire átgondolatlanul, a következményeket nem mérlegelve

Mobil telefon választás


Sajnos az élet ilyenkor mindig bebizonyítja, hogy a rossz döntés utólag már nem korrigálható. Az ilyen telefonok hamar gazdát cserélnek, és ettől kezdve a telefon már soha sem kap olyan megbecsülést, mint azt első telefonként megkapta volna. Pár szempont - nem biztos, hogy sorrendben történő - felsorolásával szeretném irányítani azokat, akik nem tudatosan, nem cél orientáltan vettek eddig telefont. Miért jó ez? Mert el lehet kerülni a későbbi csalódásokat, a telefon idő előtti lecserélését.


Talán megdöbbentő dolgot fogok most mondani, de az első és legfontosabb dolog, hogy igazán tetsszen a telefon.


Mit is értek ez alatt? Például azt, hogy az ember magából kiindulva tudja, hogy elsőre is tud választani, vagy csak többszöri nézegetés után egy olyan tárgyat, amelyik aztán hosszú távon kedvence marad. Én például olyan vagyok, hogy ha bemegyek egy ruha boltba, ránézek a kínálatra, azonnal tudok dönteni, és biztos, hogy az elsőre meglátott, kiválasztott ruha az életben is bizonyítani fog! Velem ellentétben van olyan rokon, aki huzamosabb ideig megy be, például egy könyvesboltba. Többször is leveszi a könyvet, mérlegeli a súlyát, kezébe veszi, leteszi az asztalra, kinyitja, megszagolja, és csak kb. a 6-7. alkalommal tudja eldönteni, hogy az a könyv valóban tetszik neki. A telefonok esetében is valami hasonló van. Amikor belépek egy telefon szaküzletbe, azonnal tudom, hogy melyik az a telefon, amelyik nekem tetszik (az adott kínálatból persze), és amelyikkel én hosszabb távon össze tudnám kötni az életem... Miért beszélek így a telefonról? Azért, mert bár csak egy használati tárgy, mégis minden nap találkozunk vele. Visszük magunkkal, felvesszük, programozgatjuk, tárolunk benne adatokat, fényképezünk vele (ha lehetséges, és szép képet tud készíteni), vagy éppenséggel zenét hallgatunk, filmet nézünk rajta. Vagyis - akár csak egy cipő - hétköznapi életünk részévé vált. Annyira, hogy sokan még a WC-re, vagy a fürdőszobába is beviszik. Pedig e helyek veszélyesek a telefonra nézve. Konkrétan a beázásra gondolok.


Ez a telefon kiválasztás első és legalapvetőbb fázisa! Persze ahhoz, hogy egy telefon igazán hasznos legyen, nem csak a tetszetősség a fontos, hanem még nagyon sok mindenben megfelelőnek kell lenni.


A második nagyon fontos szempont - és az a helyzet, hogy erről is hajlamosak az emberek elfeledkezni - az a telefon rendszerének ismerete.

Ugyanis az ember automatikusan hozzászokik egy típushoz. Megtanulja annak minden csínját-bínját. Az évek multával könnyen és gyorsan eligazodik a menü rendszerében. Megszokja és önkéntelenül is átveszi a logikáját a kezelésben. Miért is fontos ez? Azért, mert amikor az ember egy másik logikával felépített telefont vesz a kezébe hosszú ideig nem fog tudni könnyedén eligazodni. Sőt - rossz esetben - akár az is elő fog fordulni, hogy az önkénytelen "vakon kezelés"-ek miatt rengeteg hibás műveletet fog végrehajtani, amitől természetesen ideges lesz. Rossz esetben, akár a készüléket is megutálhatja. Tehát nem mindegy az, hogy valaki például a SonyEricsson normál telefonjainak a rendszerét szokta meg. Majd egyszer csak átvált az okos-telefonokra. Ekkor ugyanis szinte egy új telefon rendszerrel kell szembenéznie! Annak ellenére, hogy lesz benne ismerős logika, mégis az alapjaiban más rendszer igencsak felforgathatja az addig nyugodt telefonálási rendet.


Természetesen ez csak egy kisebb váltás. Az életben azonban előfordulnak nagyobb váltások is. Például ilyen az, amikor valaki elhatározza, hogy egy hagyományos rendszerű Nokia telefonról átnyergel egy SonyEricsson okos-telefonra. Ezt a váltást leginkább úgy érzékeltetném, hogy fogok egy lépcsőt, és elnevezem fokoknak a különböző szinteket. Alap foknak veszem a normál telefon rendszerét Például a SonyEricsson esetében mondjuk egy K700i telefon belső felépítése ilyen. Eggyel magasabba sorolnám a lépcsőfokon a P910i okos-telefont. Tehát K700i-ről P910i-re váltani csak egy lépcsőfokos haladást jelent. Igaz, ez nem egy kicsi lépcső, hanem egy dupla magasságú! Ugye ez már közel sem olyan egyszerű ekkor. Most határozzunk el egy olyat, hogy pl. egy Nokia 6600-ról lép át a telefon tulajdonos egy SonyEricsson Z520i-re. Miért is merész ez a lépés? Azért, mert a Nokia egy másik kategóriában van, más belső felépítéssel, más menü filozófiával. Tehát a váltás egy rendszer szemléletváltást is kell, hozzon. Ezt megint csak nem egy normál lépcsőfoknak nevezném, hanem egy dupla magasságúnak. OK, ezt még meg lehet tenni, bár közel sem kényelmesen. Most vegyük górcső alá azt, hogy milyen változás lesz még. Például ide kell venni azt, hogy az adott felhasználó egy okos-telefonról fog váltani egyszerűbb telefonra. Ez megint 2 lépcsőugrást jelent. Ez már 4 fokos lépcsőmászás egy lépésre. Ugye, ez már kezd egy kissé nehézzé válni. Természetesen, ha csak 1 foknak vesszük (és nem duplázunk) a váltás lépéseit, valamint abból indulunk ki, hogy könnyedén megy a típusváltás is, akkor is 2 lépcsőfokról van szó! Mi van a kiegészítőkkel? Hát az a keserű helyzet, hogy ott is váltani kell. Nem csak töltőben, hanem összekötő kábelben (a számítógép és a telefon közötti összekötésre gondolok), aztán a füles is más lesz, más rendszerű, más csatlakozójú. Ezt én ismételten egy lépcsőfoknak nevezném. Tehát már 5 lépcsőfokot ugrunk egyszerre, illetve ha a nagyobb váltásokat is csak egy lépcsőnek vesszük, akkor "csak" 3 lépcsőfokról van szó. Kivitelezhető? Természetesen igen, de azért ez nem egy hétköznapi mozdulat lesz! És ekkor még nem beszéltem az eltérő beállítások miatt esetleg előjövő problémákról. Riasztó? Elsőre igen, de ha valaki tudatosan megtervezi a változtatást, akkor minden probléma - egyesével - leküzdhető, és végül is végrehajtható. Amiről egyesek elfeledkeznek, az nem más, mint az, hogy a korral az ember kezd egyre inkább a megszokásainak rabjává válni! Ami egyértelműen azt vonja maga után, hogy egyre kevésbé tolerálja a megszokottól eltérő változásokat. Ezt is érdemes belevenni a telefon választás szempontjai közé.


Most jön az, amiről nagyon sokan teljesen megfeledkeznek. Mégpedig a készülék fogása és súlypontja.

  1. Tehát a készülék fogása: Minden esetben figyelembe kell venni azt a rövid, de valós tényt, hogy az emberek tenyér mérete, ujjainak hossza eltérő. Ez nemcsak kortól, hanem test felépítésből is adódó különbség. Ami előnyös egy zongoristánál (hosszú ujjak), az egy órás esetében akár alkalmatlansághoz is vezethet. Persze a példa inkább elméleti, és csak nagy vonalakban határolja be a lényeges momentumot. A foghatóság rendkívül fontos szempont az emberek életében. Egy tárgyat nyűgnek, veszélyesnek, kellemetlennek érezhetünk akkor, ha annak a fogása számunkra bizonytalan. Például egy zsíros bőrű telefon tulajdonos a sima, vékony oldalfalú telefonokat nem tudja biztosan megfogni. Minden esetben az lesz az érzése, hogy kicsúszik a kezéből a telefon. Ezzel ellentétben a száraz bőrű telefonálónak meg kellemetlenül dörzsölőnek hatnak a nagyobb gumírozott, vagy érdesebb műanyag felülettel ellátott telefonok.
  2. Aztán az sem mindegy, hogy a delikvens mennyire tudja az ujjaival kezelni a készüléket (egy kezes üzemmód). Ugyanis, ha valakinek nagy tenyere, de viszonylag rövid ujja van, akkor egyszerűen előállhat az a helyzet, hogy nem tudja elérni a tenyerében lévő telefont, magyarán nem tudja kezelni! A telefon egy kezes kezelhetősége eleinte senkinek nem érv a vásárláskor, a kiválasztáskor, aztán az élet meghozza ennek a szempontnak a fontosságát is.
  3. A telefon súlypontja: Látszólag jelentéktelen dologról van szó. Miért is? Mert egyszerűen, ha egy telefont jól meg tudunk fogni, akkor annak mindegy, hogy hol van a súlypontja. Mondják egyesek a boldog tudatlanságukban. Igen ám, de az élet természetesen erre a is rácáfol. Ugyanis - leginkább a kihajtható mobil telefonoknál van - az a helyzet, hogy néha a kijelző felőli rész sokkal nehezebb, mint a nyomógombos rész. Ezáltal egy laza kéztartás miatt akár - szélsőséges esetben - ki is csúszhat a telefon az ügyfél kezéből. Aztán az sem mindegy, hogy amikor egy összecsukható telefont az ember kinyit, és nem két kézzel, hanem csak úgy a rugós mechanikát választva, akkor mennyire stabil az érzése. Magyarán azt érzi-e, hogy a telefon a következő pillanatban elrepül a kezéből. A rossz telefon súlypont, a fej- vagy talp nehéz elrendezés minden esetben bizonytalan fogást, és ezzel egy időben komfort érzet csökkenést is okozhat! A pontok áttekintésekor még igazából nem is foglalkoztunk a telefon tudásával, szolgáltatásainak megismerésével, stb. Ez a jövő zenéje (ekkor még)!

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.Korábbi szavazások eredményei