A metaverzum legfőbb technológiái


A metaverzum nem egy valami új technológia, hanem meglévő, de persze még nagyban fejlődő technológiák keveréke.

Megjelenés dátuma: 2022. 02. 22.

 

A metaverzum nem egy valami új technológia, hanem meglévő, de persze még nagyban fejlődő technológiák keveréke.

  • Virtuális valóság (Virtual Reality – VR): egy digitális valóság, ami be- és kiléphetünk és amikor nem vagyunk benne, akkor is folyamatosan létezik.
  • Kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR): a valóság kiegészítése virtuális elemekkel, pl. egy szemüvegben látjuk a rendes világot, de olyan dolgokat is, amik a valóságban nincsenek ott, de a szemüveg ezeket a digitális elemeket belerakja számunkra a valóságba.
  • NFT (Non-Fungible Token): Magyarul nem helyettesíthető tokennek nevezett eszközt legkönnyebb úgy elképzelni, mint egy bizonyítványt, ami arról tanúskodik, hogy egy digitális objektum egyedi. Egy digitális dolgot könnyű másolni, de az NFT lehetővé teszi, hogy mégis egyedi lehessen. Így vehetünk például avatart, digitális ruhát vagy ingatlant a metaverzumban.
  • A blokklánc az NFT-k adminisztrálására és nyilvántartására szolgál és mindezt a hamisítást és módosítást kizáró módon végzi.
  • Felhőalapú számítástechnika (Cloud Computing): A metaverzum olyan nagy és gyorsan bővülő számítási kapacitást igényel, ami manapság már el se képzelhető felhőalapú rendszerek nélkül.
  • Mesterséges Intelligencia (Artificial Intelligence): Az avatar készítésé, a különböző nyelvek támogatása, az egész virtuális valóság, mind-mind olyan részei az univerzumnak, amik nagy mértékben a mesterséges intelligenciára épülnek.
  • IoT (Internet of Things): Már maga a VR szemüveg is IoT eszköz, hiszen méri a környezet számos vetületét (fény, hang, stb.) és ez alapján komplex algoritmusok számára nyújt nagy mennyiségű adóforrást.
  • 5G és 6G: A hálózat sebességének ugrásszerű növekedésé nagyban elősegíti majd az eszközök gyorsabb kommunikációját.
  • Hologram: Ez ugye egy olyan 2 dimenziós kép, ami 3 dimenziós hatást nyújt. A hologramoknak abban lesz szerepük, hogy a valós és a virtuális keveredni tudjon. Pl. egy barátunk hologramja mellénk ül és igy tudunk beszélgeti miközben a barátunk valahol teljesen máshol van a valós világban.
  • Web3 vagy Web 3.0: Jelenleg az internet második fejlődési szakaszában van és a most induló új szakaszt szokás web3-nak nevezni. A web3 legfontosabb jellemzője, hogy decentralizált, szemben a mostani web2-vel, amit néhány nagy technológia cég dominál. A decentralizáció alapja a fent említett blokklánc (annak és az Ethereum változata) és az NFT-k.

 

Vissza a metaverzum oldalra


Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.Korábbi szavazások eredményei