Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

2023.08.06| Telefonguru

A Samsung Galaxy Watch6 az eddigi legkifinomultabb Samsung okosórának tűnik, amely átgondolt dizájnt és wellness-frissítéseket vezet be. Ráadásul a Galaxy Watch6 Classichoz visszatér a rajongók kedvenc fizikai forgó előlapja, de ezúttal karcsúbban.

A Galaxy Watch6 az eddigi legjobb Samsung óra a dizájn, a beépített alkalmazások és az egészségügyi funkciók fejlesztésével. Míg a Samsung okosóráinak kínálata többnyire ismétlődő, kiseb frissítéseket kapott az elmúlt években, az első benyomások alapján úgy tűnik, hogy a Galaxy Watch6 valóban fontos újításokat/frissítéseket hozott.

Ezek az alábbiak

  • gyorsabb és jobb energiagazdálkodású processzor
  • nagyobb kijelzők, ergo keskenyebb keret
  • legújabb WearOS
  • jobb üzemidő
  • zafírüveg a kijelzőn
  • one-click szíjcsere
  • jobb alvásfigyelés

A Samsung továbbra is a piac egyik legrobusztusabb okosóra kollekcióját kínálja nem egy, hanem két hordható eszközzel. A Galaxy Watch6 egyensúlyt teremt az elegáns és a sportos között, míg a Galaxy Watch6 Classic emeli a stílust a rajongók kedvenc fizikai forgó lünettájával. A nagyobb kijelzők és az új cserélhető szíjmechanizmus még felhasználóbarátabb kialakítást tesz lehetővé.

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Mindazonáltal mindkét Galaxy Watch 6 karóra ugyanazokat a teljesítményt és funkciókat biztosítja. A Wear OS testreszabott verziójával működő Galaxy Watch6 órák integrálódnak a nagyobb Galaxy ökoszisztémába, és frissített alkalmazásélményt kínálnak. A wellness-oldalon a Samsung az alvás és a szív egészségére szolgáló eszközöket helyezi előtérbe.

Dizájn

A Samsung Galaxy Watch6 és Watch6 Classic ugyanaz az óra többféle méretben és másfajta dizájnnal (a kisebb 40/44 mm, míg a nagyobb 42/47 mm méretben választható), valamint a Classicon érhető el sokak kedvence, a lünetta, amely nagyon könnyű, kijelzőt nem érintő kezelést tesz lehetővé. A Watch5 szériából a Samsung kivette ezt a lehetőséget és elég reklamáció érkezett miatta, így visszakapta a széria nagyobb tagja legnagyobb örömünkre. 

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Néhány figyelemre méltó tervezési változás történt a Galaxy Watch készülékek ezen generációján. A Galaxy Watch6 kerete most jobban illeszkedik a kijelzőhöz, mint korábban, és 30%-kal vékonyabb kerettel rendelkezik. Ez 20%-kal nagyobb kijelzőt eredményez, ami rendkívül szembetűnő, ha egymás mellett nézzük a Samsung Galaxy Watch6 és a Galaxy Watch4 órákat (tesztünkben egy Watch4 40 mm-es órával fotóztuk). 

Eközben a Galaxy Watch6 Classic 15%-kal vékonyabb forgó előlappal rendelkezik, így sokkal kevésbé hangsúlyos, mint a Galaxy Watch4 Classicon volt, a Galaxy Watch3-nál is visszafogottabb, kifinomultabb. 

Mindkét változat rendelkezik egy új, cserélhető szíjmechanizmussal is, amelyet a Samsung One-Click-nek nevez. Korábban nem volt épp egyszerű művelet a szíjcsere, így örömmel konstatáltam az újítást. Rá kell érezni, de két csere után másodpercek alatt menni fog. Maga a gyári szilikon szíj egyébként kellemes, de azért leváltottam a kedvenc, végig tépőzáras olcsó sajátomra, ami még sokkal kényelmesebb és praktikusabb (a fotókon a Watch4-emen látható). 

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Le ne maradjon, az órák IP68, 5ATM, MIL-STD-810H szabványoknak megfelelően “mindenállók”, legalábbis ésszerű keretek között. Így nyár lévén felhívnám a figyelmet, hogy szokás szerint sem a nyomást (csúszdával vízbe érkezés), sem a sós vizet nem bírják. 

Kijelző

Az előlap jelentős, 30%-os karcsúsításával a korábban 1,2 hüvelykes és 1,4 hüvelykes képernyők most 1,3 hüvelykesek és 1,5 hüvelykesek, anélkül, hogy nagyobb helyet foglalnának el a kezünkön. De ez még nem minden – a kijelző világosabb, mint korábban, 2000 nites csúcsfényerővel, ehhez társul a környezeti fényérzékelő, így este vagy hirtelen sötét helyen sem veri ki a szemünket az amúgy gyönyörű színeket prezentáló megjelenítő. 

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Tesztünk alanya kétféle méretének felbontása 432×432 a 40 mm-es és 480×480 pixel a 44 mm-es modell esetében. Bármelyik méretet is választjuk, a képernyőt zafír kristályüveg védi. Ez az a fajta, amit hagyományos időmérőben is megtalálunk, és sokkal karcállóbb, mint a hagyományos üveg. Ez praktikus, mivel az élmentes kialakítás azt jelenti, hogy könnyebb lesz véletlenül hozzáverni valamihez, mint más hordható eszközöket.

Wear 4.0

A Galaxy Watch6 WearOS 4-et futtat, a felület szinte teljesen megegyezik a tavalyi modelleken látottal. Ennek az az oka, hogy a cég OneUI 5 Watch bőre az alap rendszeren helyezkedik el, ami határozottan eltér a többi Wear OS-órától, és a régi Samsung tulajdonosok otthon érezhetik magukat használatkor. 

A letisztult ikonokkal, kontrasztos színekkel, egyszerű menükkel és hasznos parancsikonokkal a felhasználói felületen könnyű navigálni. Az óralapon balra és jobbra csúsztatva lépkedhetünk a widgetek között, az oldalán található két fizikai gomb segítségével pedig az érintőképernyő megérintése nélkül navigálhatunk. Alapértelmezetten a felső a főképernyő, az alsó pedig a vissza funkciógomb, de mindkettő programozható hosszú, illetve dupla nyomásra is. 

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Watch6 (44 mm) vs Watch4 (40mm)

Rengeteg óralap közül lehet választani, és nincs hiány a Samsung saját alkalmazásaiból sem. Ez magában foglalja a Samsung Health szolgáltatást is, amely az optikai és elektromos pulzusmérőkből származó összes fitnesz információt összegyűjti. Nyomon követi az EKG-t, a vér oxigénszintjét, a bőr hőmérsékletét, a pulzusszámot és még a vérnyomást is, bár ez utóbbihoz először mandzsettás vérnyomásmérővel történő kalibrálás szükséges (és a későbbiekben is 28 naponta a pontosság miatt). 

A Watch6 EKG rögzítésére is használható, és ennek eredményeit a Samsung Health alkalmazás tárolja. Testösszetétel mérést is végezhetünk. Ehhez először manuálisan kell megadni a súlyt, és ha ez megtörtént, tartsa a gyűrűs és a középső ujját az óra két gombjához érintve körülbelül 30 másodpercig. Változó értékeket kaptam, de alapvetően sajnos reálisat mutatott az óra. 

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Egyéb Samsung-specifikus alkalmazások közé tartozik a Find my Phone, amely egy új térképnézettel bővítette a többi Samsung kütyü megtalálását, valamint a Samsung Wallet érintés nélküli fizetéshez és hasonlókhoz (bár ez sajnos hazánkban nem elérhető). Természetesen a beépített Google Play Áruház segítségével később bármikor letölthetünk alternatívákat.

Ahogy a Samsung egy néhány hónappal ezelőtt elárulta, a Galaxy Watch6 sorozat kiemelten kezeli az alvást. A Samsung az elmúlt néhány évben előrehaladt és az alvástechnológiai funkciók hozzáadását hajtotta végre, de a Galaxy Watch6 egy lépéssel tovább viszi a dolgokat.

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Most egy átfogóbb alvási pontszámtényező elemzés gyűjti össze az alvási időt, az alvási ciklust, az ébrenléti időt, valamint a fizikai és mentális helyreállítási adatokat, hogy segítse a felhasználókat alvásminőségük megértésében. 

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Nincs túl sok újdonság az erőnlét követésében: továbbra is megkapjuk a már említett a testösszetétel-elemző funkciót, valamint az SPo2-t, az EKG-t és a pulzusfigyelést. De van egy új, személyre szabott pulzuszóna funkció az edzésekhez, a Samsung bevezeti az Irregular Heart Rhythm értesítési funkciót, amely észleli az aFib jeleit. 

A bőrhőmérséklet-érzékelő már a Galaxy Watch5-tel debütált, de a Galaxy Watch6-nál az érzékelő képes a menstruációs ciklust és az alvást is figyelni, így javult mindkét funkció.

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Néhány alkalmazás frissítést kapott idén, nevezetesen a kamera vezérlő és a Samsung Wallet. A Wallet sajnos hazánkban nem elérhető, cserébe NFC-s fizetéshez telepíthető a Google Wallet, szóval aki azzal fizet telefonon (Revolut megy, azt teszteltem, a K&H-nál fel kellett volna hívni a bankot, ezt nem tettem meg, de elvileg nincs akadálya, OTP nem megy), az az óráról is eléri a kártyás fizetést. 

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Emellett azoknak a felhasználóknak, akik gyakran elvesztik a telefonjukat, mint én is - bár én főleg házon belül inkább -, a Find My Phone alkalmazás mostantól térképtámogatással mutatja az óra aktuális helyét. 

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

A WhatsApp is végre megérkezett a Wear OS-re is (extraként lehet az órán keresztül hanghívást lebonyolítani és a Whatsappos hangüzenetek is meghallgathatók!), és ezzel további platformot kínál a csuklóalapú kommunikációhoz. Ez azért érdekes, mert számos más platformon nem lehet az órán keresztül beszélgetni, márpedig vannak speciális esetek, amikor kifejezetten erre lenne szükség, hogy ne kelljen telefon vagy pedig eSIM a híváshoz. 

Teljesítmény és üzemidő

A WearOS 4-gyel a rendszer egyre jobb, persze nyilván sokat tesz hozzá a Samsung saját felületével. Ez nagyrészt az új Exynos W930 CPU-nak köszönhető, amely magasabb órajelen fut, mint az előző generációs chip, és egy kicsit energiahatékonyabb. A Samsung több RAM-ot is hozzáadott, 1,5 GB helyett 2 GB áll rendelkezésre. 

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Az akkumulátor kapacitása is kicsit megnövekedett. A 40 mm-es Watch6-ban 300 mAh-s cella található a kifutó Watch5 284 mAh-val szemben, míg a 44 mm-es változat 425 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, 410 mAh helyett.

Azt gondolnánk, hogy a Galaxy Watch6 nagyobb és fényesebb kijelzője negatív hatással lesz az óra állóképességére, de a nagyobb akkumulátor és az újabb processzor kombinációja ugyanazt a 40 órás használati becslést eredményezi.

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Nyilvánvalóan a használt beállítások befolyásolják az óra élettartamát, de a Samsung órákkal kapcsolatos tapasztalataim szerint a legtöbb felhasználónak legalább egy teljes napot és éjszakát kell kapnia anélkül, hogy aggódni kellene, ennél viszont többet nem. 

A Samsung szerint a Galaxy Watch6 és a Galaxy Watch6 Classic támogatja a gyorstöltést, 8 perces töltéssel, ami 8 órás üzemidőt eredményez. Ez akkor lehet hasznos, ha az éjszakai alváskövetéshez fel kell tölteni a kütyüt.

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

A Samsung szerint mindkét modellnek el kell érnie a 30 órát a mindig bekapcsolt kijelző mellett, vagy a 40-et kikapcsolt AoD-val, attól függően, hogy hány bejövő értesítést kap, vagy hány edzést rögzít. Ezzel kényelmesen megelőzheti a Google Pixel Watch-ot, amely egyetlen napot sem tud túlélni egy töltéssel, de az okos, kétképernyős Ticwatch Pro 5 mögött marad.

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

A töltés nem gyors, a teljes töltés 79 percet vett igénybe, 15 perc alatt 15%-ra, 30 perc alatt 42%-ra töltődött az óra. Ennél azért vannak sokkal rosszabbak is. 

A Samsung Galaxy Watch6 ára és megjelenési dátuma

A Samsung Galaxy Watch6 és a Galaxy Watch6 Classic 2023. július 26-tól előrendelhető. A teljes elérhetőség 2023. augusztus 11-én kezdődik. Tesztünk alanya, a Watch6 grafit és ezüst színekben érhető el hazánkban. 

Az árak az alábbiak szerint alakulnak:

  • Samsung Galaxy Watch6 40 mm csak Bluetooth: 129.990.- 
  • Samsung Galaxy Watch6 40 mm LTE+Bluetooth: 149.990.-
  • Samsung Galaxy Watch6 44 mm csak Bluetooth: 139.990.-
  • Samsung Galaxy Watch6 44 mm LTE+Bluetooth: 159.990.-

“Ha beszámíttatod régi okostelefonod, tableted vagy okosórád, akkor augusztus 10-ig 40 mm-es Galaxy Watch6 előrendelése esetén 15.000 Ft, 44 mm-es Galaxy Watch6 esetén 20.000 Ft extra készülékbeszámítási kedvezményt adunk a ráadás szíj mellett.” - áll a Samsung oldalán. 

Összegzés

Bármennyire is örülünk, hogy a Watch6 Classic visszahozza a forgó előlapot, a kisebb Watch6 semmiképpen sem rosszabb lehetőség! Azonos belsővel és megfelelő szoftverrel ugyanazt a teljesítményt kapjuk, végre nincs lebutítva funkciókban a kisebb modell, és a továbbfejlesztett AMOLED képernyők ugyanolyan gyönyörűek a szemnek.

Az első benyomások alapján a Samsung egy már amúgy is kiváló okosórát vett elő, és egy kicsit tovább optimalizálta. 

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

Ha Androidos telefonja van, a Watch6 továbbra is az egyik legjobb választás, ha egy OLED-képernyővel ellátott, teljesen felszerelt okosórát, hanghívásokat,  (opcionális) mobilkapcsolatot, valamint az egészségét és a fitnesz nyomonkövetését szeretné. Összefoglalva, a Watch6 továbbra is a legjobb okosóra opciók közé tartozik, különösen, ha olyan órát keres, amely kis méretű, kis súlyú és nagyon jó az edzések automatikus nyomon követésében.

Előnyök

  • karcsúbb keret, gyönyörű OLED kijelző
  • könnyebb és komfortosabb viselet
  • továbbfejlesztett, cserélhető szíjak
  • forgatható korona a Galaxy Watch 6 Classicon
  • figyelemre méltó app frissítések
  • jó automatikus edzés észlelés
  • nem vészes ár

Hátrányok

  • változatlan üzemidő 
  • az alvásfigyelő néha furcsa
  • nem annyira jó az új szíjcsere rendszer
  • az óralapok nem olyan kifinomultak, mint a riválisoké

 

Samsung Galaxy Watch6 teszt: ismerős, mégis más

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei