Miért bukik el a Symbian és a Nokia?

2010.09.28
Címkék:

Rendkívül érdekes információkat árult el három, már nem a finneknek dolgozó, anno vezetõ beosztású alkalmazott.  

Rendkívül érdekes információkat árult el egy, már nem a finneknek dolgozó, anno vezetõ beosztású alkalmazott. Nemrégiben nagy változások történtek a Nokiánál, több vezetõt elküldtek vagy önként távozott, ezzel a menedzsment egy jó része átalakul, de még így is komoly átalakításokra lenne szükség állítólag a cégnél ahhoz, hogy hatékonyan mûködhessen.

Ari Hakkarainen - a Nokia Symbian S60 marketing és fejlesztõi részlegének feje volt - elmondta, hogy már 2004-ben elkészítették az elsõ nagy méretû érintõkijelzõs és teljes internet-elérhetõséget biztosító prototípust, azonban a vezetõség lefújta a projektet – mint minden komoly és sikerrel kecsegtetõ újítást –, mondván hogy túl rizikós, senki nem tudta, hogy reagálnának a felhasználók az érintõképernyõre, valamint természetesen rendkívül drága modell lett volna. Ugyanez történt még ugyanabban az évben, amikor Ari egy olyan online tartalom-áruház ötletével rukkolt elõ, amely mára szinte kötelezõ minden gyártónál (lásd Apple App Store, stb.).

Miért bukik el a Symbian és a Nokia?

Vajon az új vezetõ visszaállíthatja a cég régi imázsát?

Kai Nyman, szintén Nokia alkalmazott elmondta, hogy az évek alatt rengetegszer írták újra a Symbian teljes kódját, hogy jobbá, felhasználó-barátabbá tegyék a kezelõfelületet, ám egyetlen ötletük sem ment át a menedzsmenti rostán.

Juhani Risku, a Symbian kezelõfelületért felelõs vezetõje hasonlóról számolt be, õ 2001 és 2009 között dolgozott a csapatnál. Elmondta, hogy több mint ötszáz fejlesztési, újítási ötletet adtak és készítettek el a rendszerhez és egyetlen megoldásuk sem talált célba. Risku azért is hagyta ott a Nokiát, mert hihetetlenül frusztrálta, hogy ennyi év munka és ötletelés után sem jutnak egyrõl a kettõre, õ szovjet-stílusúnak mondja a Nokia belsõ bürokráciáját. Risku jelenleg épületeket tervez.

Ilyen érdekes történetek után nagyon nem csodáljuk, hogy a Symbian feledésbe merül. Mindhárom beosztott egyetért abban, hogy a finnek sikertelenségének oka a cég önelégültsége és hogy fogalmuk sincs, mit szeretnének a felhasználók, mik az igények. Ha minden jó ötletet anno megragad a finn gyártó és komolyan elgondolkodik rajta, elképzelhetõ, hogy a Google-nek eszébe sem jut saját rendszert kiadni vagy ha igen, nem haraptak volna rá a gyártók. Elvégre a Symbian Foundation-nek rengeteg nagy név is a tagja, egy sikeres rendszert sosem hagynának magára. Tegnap a Sony Ericsson is bejelentette, hogy nem kívánnak több symbianos okostelefont kiadni. A Symbian haldoklik.Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokMegszűnt az iPhone 14 Pro és a 14 Pro Max gyártása!

Megszűnt az iPhone 14 Pro és a 14 Pro Max gyártása!

2022.11.07
| 9to5mac
Ma az Apple egy rendkívüli közleményben értesítette a rossz hírről az ügyfeleket!
Bemutatjuk 2023 várhatóan legsikeresebb, elérhető árú telefonját

Bemutatjuk 2023 várhatóan legsikeresebb, elérhető árú telefonját

2022.11.16
| Phone Arena
Egy friss Samsung Galaxy A54 5G szivárgás felfedte, mi lehet 2023 legjobb középkategóriás telefonja.
Ezeket az appokat mielőbb törölje telefonjáról!

Ezeket az appokat mielőbb törölje telefonjáról!

2022.10.11
| Phone Arena
A Meta több mint négyszáz Facebook-kompromittáló Android- és iOS-alkalmazást észlelt, amelyeket „azonnal” törölnie kellene adatai védelme érdekében.
Ez a telefon le fogja alázni fotózásban a Galaxy S23 Ultrát

Ez a telefon le fogja alázni fotózásban a Galaxy S23 Ultrát

2022.11.16
| FoneArena
A vivo X90 Pro9 2K E6 AMOLED kijelzővel, Snapdragon 8 Gen 2, 1 hüvelykes érzékelővel decemberben kerülhet forgalomba.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Okosóra vagy okoskarkötő! Sorra jelennek meg a kezünkre való okoseszközök! Önnek van/lesz?


igen, van okosórám
igen, van okoskarkötőm
tervezek okosórát venni
tervezek okoskarkötőt venni
nincs rá szükségemKorábbi szavazások eredményei