Mi az a szenzoreltolásos stabilizátor?

2021.07.14| Phone Arena

Mi az érzékelő eltolásos stabilizálás és jobb, mint az optikai képstabilizálás (OIS)?

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A szenzoreltolásos stabilizáció minden iPhone 13 modell estében elérhető lesz és szó szerint az utóbbi évtized alatt ez a legnagyobb újítás a telefonok stabilizálási technológiájában, ezért felmerülhet a kérdés, hogy mi is pontosan az érzékelőeltolásos stabilizáció és miben különbözik az optikai képstabilizálástól (OIS) amit a legtöbb telefon eddig használt?

Érdekes módon az érzékelőeltolás stabilizálása olyan technológia, amely a DSLR-k világából érkezett a telefonokra. Az OIS-hez hasonlóan célja, hogy stabilizálja fotókat és videókat és semmissé tegye a kézrázkódást, amely elmosódott képet eredményezhet. De hogy hogyan éri el ezt, és ahhoz, hogy megértsük a különbségeket, meg kell vizsgálnunk egy okostelefon kameramodul felépítését.

Mi az a szenzoreltolásos stabilizátor?

A kameramodulba beágyazva két külön elemet találunk: az objektívet és közvetlenül alatta az érzékelő egységet. És itt vannak a különbségek:

  • Az optikai képstabilizációval a lencse egység mozoghat vagy "lebeghet", másodpercenként akár 1000-szer is átállíthatja helyzetét a mozgást irányító mágnesek és tekercsek segítségével.
  • Az érzékelőeltolódásos stabilizálásánál azonban nem az objektív, hanem az érzékelő mozog és még gyorsabban, másodpercenként akár 5000 beállítással. Ez a beállítás közvetlenül az érzékelőnél, ahol a képrögzítés történik, jobb eredményeket eredményez.

Az elmélet tehát azokhoz az apró elektromágneses működtetőkhöz kapcsolódik, amelyek OIS-sel a giroszkóp adatai alapján mozgatták az objektívet, míg az érzékelő eltolásával az érzékelőt az objektív helyett. Mivel az érzékelő könnyebb, mint a lencsék, ez a megközelítés azt jelenti, hogy gyorsabb a mozgások korrekciója.

Mi az a szenzoreltolásos stabilizátor?

Tehát igen, a szenzor műszakilag stabilizálása valóban jobb, mint az OIS, de ötször jobb, mint a másodpercenkénti beállítások száma sugallja? Nos, nem igazán.

Számos valós tesztben azt tapasztaltuk, hogy a stabilizáció tényleges észlelt különbsége nagyon minimális, ezért ne számítson valami igazán úttörőre. Ennek ellenére fokozatos javulásra számíthatunk.

Ez a technológia valamivel több helyet igényel a kameramodul számára, ez lehet az oka annak, hogy mind a négy új iPhone 13-as modellnek nagyobb a fényképezőgép dudorja az elődökhöz képest.

Arra számítunk, hogy minden új iPhone 13 modell szenzoreltolásos stabilizációval érkezik, valamint hogy továbbra is kissé eltérő szenzorméreteket fognak használni.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokEKG-t is és vércukormérést tud az Oppo Watch 4 Pro okosóra!

EKG-t is és vércukormérést tud az Oppo Watch 4 Pro okosóra!

2023.09.01
| GSM Arena
Az Oppo a héten bemutatott egy új, összecsukható okostelefont, valamint egy pár órát - egyet fejlett szenzorcsomaggal és egyet megfizethető áron.
Az Apple USB-C iPhone verziója nem pont úgy sikerült, ahogy vártunk

Az Apple USB-C iPhone verziója nem pont úgy sikerült, ahogy vártunk

2023.09.14
| Phone Arena
Az Apple-t végre kötelezte az Európai Unió, hogy a házon belüli Lightning helyett az USB-C töltőcsatlakozót használja, de van egy bökkenő.
A Samsung boldoggá teheti a Galaxy S24 Ultra vásárlókat

A Samsung boldoggá teheti a Galaxy S24 Ultra vásárlókat

2023.09.19
| SamMobile
Még hónapok választanak el minket a Galaxy S24 lehetséges bemutatójától, de már több részlet kiszivárgott a Samsung közelgő prémium telefon sorozatáról.
Az iPhone 14 problémái miatt számos szervizes felhagy a javítással

Az iPhone 14 problémái miatt számos szervizes felhagy a javítással

2023.09.20
| Android Authority
Az iFixit csökkentette az iPhone 14 javíthatósági értékelését a korábbi 7-ről 4-re az elérhető maximális 10 pontból.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre több gyártó jelenik meg összehajtható telefonnal. Ön tervez venni?


Már van, és megtartom
Már van, de visszatérek a hagyományos formához
Igen, mindenképpen ki akarom próbálni
Nem tervezem kipróbálniKorábbi szavazások eredményei