Mi az a szenzoreltolásos stabilizátor?

2021.07.14| Phone Arena

Mi az érzékelő eltolásos stabilizálás és jobb, mint az optikai képstabilizálás (OIS)?

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A szenzoreltolásos stabilizáció minden iPhone 13 modell estében elérhető lesz és szó szerint az utóbbi évtized alatt ez a legnagyobb újítás a telefonok stabilizálási technológiájában, ezért felmerülhet a kérdés, hogy mi is pontosan az érzékelőeltolásos stabilizáció és miben különbözik az optikai képstabilizálástól (OIS) amit a legtöbb telefon eddig használt?

Érdekes módon az érzékelőeltolás stabilizálása olyan technológia, amely a DSLR-k világából érkezett a telefonokra. Az OIS-hez hasonlóan célja, hogy stabilizálja fotókat és videókat és semmissé tegye a kézrázkódást, amely elmosódott képet eredményezhet. De hogy hogyan éri el ezt, és ahhoz, hogy megértsük a különbségeket, meg kell vizsgálnunk egy okostelefon kameramodul felépítését.

Mi az a szenzoreltolásos stabilizátor?

A kameramodulba beágyazva két külön elemet találunk: az objektívet és közvetlenül alatta az érzékelő egységet. És itt vannak a különbségek:

  • Az optikai képstabilizációval a lencse egység mozoghat vagy "lebeghet", másodpercenként akár 1000-szer is átállíthatja helyzetét a mozgást irányító mágnesek és tekercsek segítségével.
  • Az érzékelőeltolódásos stabilizálásánál azonban nem az objektív, hanem az érzékelő mozog és még gyorsabban, másodpercenként akár 5000 beállítással. Ez a beállítás közvetlenül az érzékelőnél, ahol a képrögzítés történik, jobb eredményeket eredményez.

Az elmélet tehát azokhoz az apró elektromágneses működtetőkhöz kapcsolódik, amelyek OIS-sel a giroszkóp adatai alapján mozgatták az objektívet, míg az érzékelő eltolásával az érzékelőt az objektív helyett. Mivel az érzékelő könnyebb, mint a lencsék, ez a megközelítés azt jelenti, hogy gyorsabb a mozgások korrekciója.

Mi az a szenzoreltolásos stabilizátor?

Tehát igen, a szenzor műszakilag stabilizálása valóban jobb, mint az OIS, de ötször jobb, mint a másodpercenkénti beállítások száma sugallja? Nos, nem igazán.

Számos valós tesztben azt tapasztaltuk, hogy a stabilizáció tényleges észlelt különbsége nagyon minimális, ezért ne számítson valami igazán úttörőre. Ennek ellenére fokozatos javulásra számíthatunk.

Ez a technológia valamivel több helyet igényel a kameramodul számára, ez lehet az oka annak, hogy mind a négy új iPhone 13-as modellnek nagyobb a fényképezőgép dudorja az elődökhöz képest.

Arra számítunk, hogy minden új iPhone 13 modell szenzoreltolásos stabilizációval érkezik, valamint hogy továbbra is kissé eltérő szenzorméreteket fognak használni.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokMegszűnt az iPhone 14 Pro és a 14 Pro Max gyártása!

Megszűnt az iPhone 14 Pro és a 14 Pro Max gyártása!

2022.11.07
| 9to5mac
Ma az Apple egy rendkívüli közleményben értesítette a rossz hírről az ügyfeleket!
Bemutatjuk 2023 várhatóan legsikeresebb, elérhető árú telefonját

Bemutatjuk 2023 várhatóan legsikeresebb, elérhető árú telefonját

2022.11.16
| Phone Arena
Egy friss Samsung Galaxy A54 5G szivárgás felfedte, mi lehet 2023 legjobb középkategóriás telefonja.
Ezeket az appokat mielőbb törölje telefonjáról!

Ezeket az appokat mielőbb törölje telefonjáról!

2022.10.11
| Phone Arena
A Meta több mint négyszáz Facebook-kompromittáló Android- és iOS-alkalmazást észlelt, amelyeket „azonnal” törölnie kellene adatai védelme érdekében.
Ez a telefon le fogja alázni fotózásban a Galaxy S23 Ultrát

Ez a telefon le fogja alázni fotózásban a Galaxy S23 Ultrát

2022.11.16
| FoneArena
A vivo X90 Pro9 2K E6 AMOLED kijelzővel, Snapdragon 8 Gen 2, 1 hüvelykes érzékelővel decemberben kerülhet forgalomba.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Okosóra vagy okoskarkötő! Sorra jelennek meg a kezünkre való okoseszközök! Önnek van/lesz?


igen, van okosórám
igen, van okoskarkötőm
tervezek okosórát venni
tervezek okoskarkötőt venni
nincs rá szükségemKorábbi szavazások eredményei