Merő fertő az Apple Watch szíja

2023.08.21| 9to5 Mac

Ami sokak számára teljesen váratlan hír lesz, de az Apple Watch pántja a baktériumok táptalaja.

Az Advances in Infectious Diseases folyóiratban megjelent új kutatás mélyebben foglalkozik a kérdéssel, és összefüggést talált bizonyos típusú Apple Watch-szíjak és a baktériumok magasabb szintje között.

A tanulmányt, ahogyan azt a New York Post kiszúrta, a Florida Atlantic University kutatócsoportja készítette. A vizsgálat az Apple Watch és más viselhető eszközökhöz készült, gumiból, szövetből, bőrből, műanyagból, aranyból és ezüstből készült szíjaik tesztjéből állt. A cél az volt, hogy megtalálják az összefüggést "a csuklópánt anyaga és a baktériumok felszaporodása között".

A tanulmány rögtön az elején megállapította, hogy a szíjak 95%-a "valamilyen veszélyes baktériummal volt szennyezett". A leggyakoribb baktériumtípus, amelyet az Apple Watch pántok vonzanak, a Staphylococcus spp, amely staphylococcus fertőzéseket okozhat, és a szíjak 85%-án találták meg. A kutatók azonban rámutatnak, hogy ez "nem volt váratlan".

Amit a kutatók sokkal figyelemreméltóbbnak találtak, az a pseudomonas aeruginosa 30%-os előfordulása volt, egy olyan baktériumtípusé, amely a CDC szerint tüdőgyulladást, vérfertőzést és egyebeket okozhat. A kutatók arra is rámutattak, hogy a vizsgált viselhető eszközök 60%-a E. coli baktériumot tartalmazott.

Merő fertő az Apple Watch szíja

A vizsgálatban talált baktériumok a Staphylococcus és a Pseudomonas nemzetségek gyakori bőrlakói, valamint az Escherichia nemzetségek bélbaktériumai, konkrétan az E. coli. A Staphylococcus spp a karpántok 85 százalékán volt jelen; a kutatók a karszalagok 30 százalékán Pseudomonas spp-t találtak; a karszalagok 60 százalékán pedig E. coli baktériumokat találtak, amelyek leggyakrabban széklet-szájüregi átvitellel kezdik a fertőzést.

Az edzőterembe járóknál mutatták ki a legmagasabb staphylococcusszámot, ami hangsúlyozza a csuklópántok fertőtlenítésének szükségességét az edzőteremben vagy otthon végzett tevékenység után.

A Staphylococcus aureus az emberi bőrön, az orrban, a hónaljban, az ágyékban vagy más területeken található baktériumtípus, amely számos klinikai betegséget okoz. A Pseudomonas spp. a környezetben általánosan elterjedt, műtét után fertőzést okozhat a vérben, a tüdőben (tüdőgyulladás) vagy a test más részein. Az enterobaktériumok a baktériumok nagy családját alkotják, köztük számos ismertebb kórokozót, mint például az E. coli és a Salmonella.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Nem meglepő, hogy a vizsgálatban azok a résztvevők, akik edzés közben viselik az Apple Watch-ot vagy más készüléket, a baktériumok kiemelkedően magas szintjét mutatták ki. 

“Én már nem használok Apple órát, de egy Garmin Venu 2-t használok csak edzéshez, és hetente mosom a karpántokat. Leveszem őket az óráról, bedobom őket egy forró, szappanos tál vízbe, és alaposan megsikálom őket fogkefével. Ezt (körülbelül) 2 hetente teszem. Amikor Apple Watch-om volt, akkor szövetszíjat használtam, és azt hetente egyszer kimostam. Ez sokkal gyorsabban lett koszosabb, mint bármely más anyag.”

A pántok anyagát tekintve a kutatók szerint a szövet, a gumi és a műanyag pántokon volt a legmagasabb a baktériumszám, majd a bőr következett. A fémpántokról kiderült, hogy nagyon kevés baktériumot hordoznak, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy ezeket nem gyakran viselik edzés közben.

A tanulmány azzal zárul, hogy ezek a számok rávilágítanak arra, mennyire fontos, hogy az Apple Watch és más viselhető eszközök felhasználói rendszeresen fertőtlenítsék a szalagjaikat. "A csuklópántokon talált baktériumok mennyisége és taxonómiája azt mutatja, hogy szükség van ezeknek a felületeknek a rendszeres fertőtlenítésére" - mondta Nwadiuto Esiobu kutató.

Mikor tisztította meg utoljára alaposan az Apple Watch szíjait? Az Apple egy támogatói dokumentumot szentelt annak, hogy elmagyarázza a legjobb gyakorlatokat a különböző típusú Apple Watch-szíjak fertőtlenítésére.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei