Kutatás: még mindig sokan tévhitben élnek az egészséges táplálkozással kapcsolatban

2022.12.23| Huawei

Török Eszter dietetikus: „egy kis odafigyeléssel az ünnepi időszakban is sokat tehetünk az egészségünkért”.

Sokféle tévhit kering az egészséges táplálkozással és a szívegészséggel kapcsolatban az emberek fejében – mutatott rá a Huawei tíz európai országban, köztük Magyarországon készült friss kutatása. A felmérés arra is rávilágított, hogy noha a válaszadók többsége tisztában van a szív egészsége szempontjából helyes táplálkozási szokásokkal, nem feltétlenül követi azokat.

Török Eszter dietetikus szerint az ünnepek idején például csak a magyar családok töredékének asztalára kerül hal, és az sem feltétlenül egészséges formában.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a megfelelő étrend az egyik legjobb módja a szív védelmének, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésének. Egy, a Huawei megbízásából 10 európai országban, köztük Magyarországon készült friss felmérés az étrenddel és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével kapcsolatos hiedelmeket is vizsgálta.

Kutatás: még mindig sokan tévhitben élnek az egészséges táplálkozással kapcsolatban

A felmérésből kiderült, hogy az étkezési szokások kihatása a szív- és érrendszerre a magyar megkérdezettek körében jól ismertek: a válaszadók 94 százaléka gondolja úgy, hogy az étrend jelentősen befolyásolja a szív egészségi állapotát.

Ezenfelül a megkérdezettek magas arányban voltak tisztában többek között a tengeri hal (70 százalék), a cékla (53 százalék), a zöld tea (52 százalék), a teljes kiőrlésű ételek (49 százalék), valamint az avokádó (39 százalék) és a dió (37 százalék) keringési rendszer szempontjából jótékony hatásával. 

Az egészséges étkezéssel kapcsolatban azonban vannak régóta fennálló tévhitek is, ilyen a többek között a vörösbor rendszeres fogyasztásának pozitív hatása: a felmérés szerint a vizsgált országokban a válaszadók 39 százaléka gondolja úgy, hogy a vörösbor kiváló módja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének, holott ez nincs így.

Magyarországon a férfiak még ennél is magasabb arányban hiszik ezt tévesen, a megkérdezettek majd fele, 44 százaléka gondol a vörösborra a szívet védelmező italként. Ennek alapja, hogy a száraz vörösbor a rezveratrol forrása, egy antioxidánsé, amelyről úgy tartják, hogy védi a szívet. Ugyanakkor a rendszeresen fogyasztott kis mennyiségű alkohol is súlyos következményekkel járhat, mint például cirrózis és vérnyomás-emelkedés, ezért legfeljebb hetente kétszer javasolt egy-egy pohár vörösbort meginni.

Kutatás: még mindig sokan tévhitben élnek az egészséges táplálkozással kapcsolatban

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

„Még mindig sok magyar családnál kizárólag az ünnepekkor kerül hal az asztalra, az is halászlé vagy rántott hal formájában” – mondja Török Eszter dietetikus, több szakácskönyv szerzője. Pedig a dietetikus szerint zsírszegényebb konyhatechnológiával (pl. sütőzacskóban vagy sütőpapíron történő sütéssel) egészségesebb ételt kaphatunk: „A tengeri halak és a hazai busa omega-3 zsírsav tartalma kifejezetten védő hatást nyújt a szívbetegségekkel szemben is” – tette hozzá a szakértő.

Étkezési tippek, különös tekintettel az ünnepi időszakra

Török Eszter szerint az ünnepek alatti családi és baráti összejövetelek során sem kell lemondanunk a finom falatokról az egészéges táplálkozás miatt. A dietetikus elmondta, a titok a megfelelő alapanyagokban rejlik, mint például a fehér helyett a rostokban gazdagabb barna rizs vagy árpagyöngy, valamint alternatív köretek, mint a bulgur, hajdina, quinoa, amaránt, köles, zab, tönkölybúza.

A táplálkozási szakértő szerint az édességek némi módosítással egészségesebb változatban is elkészíthetők, megtartva azok élvezeti értékét. A sütemények közül bármelyik megvalósítható teljes kiőrlésű változatban és cukormentesen: ha egy süteményben a liszt mennyiségének legalább 60-70 százaléka teljes kiőrlésű lisztből áll, akkor már lassabban szívódik fel, rost tartalma révén pedig kevesebb mennyiség is elegendő lesz belőle. A mákos- vagy a diós bejglit, az almás pitét vagy az islert kiválóan el lehet készíteni teljes kiőrlésű liszttel, édesítőszerrel.

A testmozgásra és az alvásra is figyelmet kell fordítani

Krzysztof J. Filipiak lengyel kardiológus szerint ugyanakkor nemcsak a helyes táplálkozás, hanem a rendszeres mozgás és a megfelelő minőségű alvás is elengedhetetlen a szív egészségének javítása szempontjából. A szakember szerint a felnőtteknek például legalább napi 30 percet javasolt mozogniuk, ami pedig az alvást illeti, az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) szív- és érrendszeri egészséghez szükséges szempontjai közé nemrégiben került be az optimális alvás kritériuma.

A szív- és érrendszer egészsége érdekében felnőtteknek napi 7-9 óra alvást javasolnak. A Társaság szerint az alvásmérési módszerek – például a viselhető okoseszközök – fejlődése lehetővé teszi, hogy megbízhatóan és rutinszerűen nyomon követhessük otthoni alvási szokásaikat.

A Huawei Watch GT 3 Pro okosóra EKG funkciója például a megfelelő életvitel mellett lehetőséget adhat arra, hogy folyamatosan tájékozódjunk szívünk egészségéről és időben szakemberhez fordulhassunk, ha az eszköz eltérést jelez a mérési eremdény alapján.

Az okoseszköz és a HUAWEI Egészség alkalmazással emellett könnyen nyomon követhetjük edzéseinket, valamint alvásunk minőségét, de folyamatos pulzusszám-mérés, véroxigénszint-figyelés, stressz-figyelés, és a számos edzésmód szintén hozzájárulhat az egészséges életmód fenntartásához, az ünnepek alatt is.

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei