Közép vagy emelt? Hogyan dönts az érettségi kapcsán?

2024.03.13
Címkék:

A legtöbb érettségizőnek az a problémája, hogy eldöntse, vajon melyik tantárgyból válassza az emelt szintű vizsgatételt.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A történelem mindig jó opció, hiszen minden adott arra, hogy felkészülhessünk rá. Míg a matematika esetében gond lehet, hogy valakinek van-e érzéke hozzá vagy sem, addig itt a kész tényeket kell megtanulni és emlékezni rá a vizsgán. De vajon milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

 

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogy mit érdemes átgondolni ennek kapcsán.

 

A továbbtanulás kérdése

 

Mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy ha tovább akarunk tanulni, akkor a vágyott szak és egyetem követelményei előírják-e az emelt szintű érettségit. Ha ott kötelező előfeltételként jelölték meg, akkor bizony nincs mit tenni, emellett kell dönteni. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa azonban remek lehetőséget ad arra, hogy minden szintre megfelelően felkészülhessünk. Közép és emelt szinten egyaránt segítséget adnak ahhoz, hogy mindent kézhez kapjunk, köztük a fogalomtárat, a személynevek, a fontos dátumok listáját. A vázlatokat már csak ki kell dolgoznunk és mehet is a tanulás.

 

Más a helyzet akkor, ha nem fogadják el a többletpontot adó vizsgatárgyként az emelt érettségit történelemből. Ilyenkor mondhatni felesleges emeltre menni, hiszen egy erős középszintű vizsgával sokkal több pontra tehetünk szert. Amennyiben nem ez a két opciónk van, akkor bizony alaposan megfontolandó, hogy pont a történelmet válasszuk-e emelt szinten vagy sem.

Közép vagy emelt? Hogyan dönts az érettségi kapcsán?

Nézzük meg a korábbi ponthatárokat

 

Amennyiben nincs előírva kötelező emelt szintű vizsga, akkor érdemes megvizsgálni a választott szak korábbi éveinek ponthatárait, majd elvégezni egy gyors számítást. Így látható, hogy mennyi pont kell ahhoz, hogy képesek legyünk helyt állni az egyetemen. Ha úgy véljük, hogy nem jönne rosszul további 50 plusz pont, akkor nem lehet kérdés, hogy inkább az emelt szint éri meg.

 

A legnépszerűbb szakokra nagyon gyakran magas a ponthatár, ilyen a gazdaságtudományi, a jogi vagy éppen a közszolgálati terület. Ezeknél biztosan elkél az emelt szintekért járó többletpont. A tapasztalatok azt mutatják, hogy történelemből valamivel egyszerűbb magasabb szinten jobban teljesíteni, mint például matekból vagy éppen magyarból. Talán nem véletlen, hogy a legtöbb diák ezt a tárgyat választja, ha valamiből emeltet kell tenni.

 

Miben más az emelt, mint a középszint?

 

Talán nem kell mondani, hogy az emelt minden esetben nehezebb, mint a középszint. Persze ez egyetlen más tárgy esetében sincsen másként. Aki úgy gondolja, hogy nem bírja megugorni ezt a szintet, annak érdemes megnéznie egy orvosi egyetemre készülő diáktársát, aki sokszor egész éjjel biológiát és kémiát magol. Máris nem lesz olyan rossz a helyzet.

 

A feladatok kapcsán azonban elmondható, hogy míg középszinten 62 téma van, addig emellé emelt szinten további 52 téma társul, tehát jóval többet kell tanulni. Mások a lexikai követelmények, amiket nem egyszerű összegyűjteni, de ebben nagy segítséget jelenthet a már említett Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzus.

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei