Boldog 13. szülinapot, Android!

2021.09.24| Android Police
Címkék:

Android

,

születésnap


Az Android ma hivatalosan is elviselhetetlen tinédzser korba lépett, kereken 13 éve mutatkozott be mindenki számára elérhetően.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Az Android sokat változott az elmúlt években. A rendszeres éves kiadások - némelyik jó és némelyik nem annyira - nagyban hozzájárultak az operációs rendszer fejlődéséhez. Néha azonban jó visszanézni, és emlékezni arra, hogy milyen volt a helyzet, amikor még az út elején jártunk. A mai nap egyike azoknak a napoknak, hiszen 13 évvel ezelőtt ezen a napon debütált a legelső, Androidot futtató telefon, amely kereskedelmi forgalomba is került.

A T-Mobile G1, más néven HTC Dream, specifikációi 2008-ban nem számított rossznak, bár kiemelkedően erősnek sem. Valami teljesen más volt, mint amit megszoktunk korábban. A telefont a Qualcomm MSM7201A SoC hajtotta, egyetlen ARM11 magja 528 MHz-en futott az Adreno 130 GPU mellett.

Boldog 13. szülinapot, Android!

Csekély, 192 MB RAM-mal és mindössze 256 MB, egyébként bővíthető belső tárhellyel rendelkezett, 3G és Bluetooth 2.0 kapcsolattal, Wi-Fi támogatással, mini (nem micro) USB töltőporttal, ám nem volt jack dugó rajta. Extraként QWERTY billentyűzet is volt rajta. A G1 17,1 mm vastag és 158 gramm súlyú volt a 3,2 hüvelykes 320×480 pixel felbontású TFT kijelzője ellenére.

Nem a specifikáció volt a T-Mobile G1 erőssége, hanem a rendszer, ami hajtotta, az Android 1.0. A korai Android primitív volt, számos hibája és furcsasága volt (a telefonnal eredetileg szállított verzióban még desszert kódnév sem volt), de Android volt és ízelítőt adott a világnak abból, mi várható.

Boldog 13. szülinapot, Android!

Összehasonlítva a G1-et azzal, ami végül az Android fő versenytársa, az iPhone lett négy évvel később, az Android testreszabható kezdőképernyőt, widgeteket, értesítési redőnyt és másolás/beillesztést kínált. Továbbá az iOS-sel (akkor még iPhone OS) ellentétben az Android teljesen nyílt forráskódú volt. Az Android nyomást kezdett gyakorolni az Apple-re abban a pillanatban, amikor megjelent, Steve Jobs pedig híres fogadalmat tett az Android megsemmisítésére üzemre 2011 előtt.

Az Android csak néhány évvel később kezdett úgy kinézni és működni, mint egy érett operációs rendszer. Míg a G1 meglehetősen jól teljesített az eladások terén, a T-Mobile 2009 áprilisában jelentette be, hogy egymillió darabot adott el, az első telefonok, amelyek valójában az Androidot "mainstream" operációs rendszerré teszik, csak 2009-ben, a Motorola Droidon jelennek meg. Az első héten sikerült 250.000 darabot eladni és 2010-ben folytatta a sort a Samsung Galaxy S okostelefonnal, majd az ebből kinőtt komplett szériával, ami a mai napig is a legerősebb család a kínálatban.

Boldog 13. szülinapot, Android!

Az alapvető funkciók megvannak - már a régi Android is tudott hívásokat kezdeményezni, szöveges üzeneteket küldeni és böngészni az interneten - de a kamera kifejezetten rossz volt és a manapság természetesnek vett funkciók hiányoznak az Android korai szakaszából. Nevezetesen, az 1.x verzió nem támogatott olyan dolgokat, mint az élő háttérképek, a valós idejű navigáció, a beszéd-szöveg és a csippentésre nagyítás. Az okostelefonok fogalma azonban sokat fejlődött, és az elmúlt évtized folyamán hosszú utat tettünk meg.

Miközben az Android 12 kiadását várjuk, visszatekintve az első androidos telefonra és a benne lévő szoftverre, hálásak vagyunk azért, ami ezután következett, és minden olyan funkcióért, amelyet az évek során láttunk. Az okostelefonok most sokkal központi szerepet töltenek be életünkben, mint 2008-ban és az Android megváltozott, hogy ehhez alkalmazkodjon.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


KERESÉS
Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


SZAVAZÁS

Ön milyen gyakran vált tarifacsomagot?


évente
2-3 évente
ritkábbanKorábbi szavazások eredményei