Bajban a Turbados ügyfelek, a cég eltűnt

2020.11.14| Telefonguru
Címkék:

Turbado


Ugye nem a Turbadotól vásároltál? Ha igen, buktad a garanciát. Igen, a hivatalosat is, ami sosem volt.

A Huawei Blog oldalán olvashattuk először, hogy a Turbado, amely évek óta működött itthon, elérhetetlen, utoljára november 5-én posztoltak a Facebookra. De nem csak a magyar oldallal van gond, a Turbado Európában több országban tevékenykedett, mindenhol megálltak az oldalak és az információ, senki sem elérhető.

A Turbado azért volt más, mint egyéb kereskedők, mert bármilyen garanciális ügyintézés esetén rendkívül korrektek voltak, ha nem érte meg a javítás, adtak inkább a régi helyett egy új mobilt vagy az eredeti áráért lehetett vásárolni, nem véletlen imádták a vásárlók őket. Ami a gond, soha nem árultak hivatalos magyar garanciával készülékeket, valamint valójában átverték őket, ugyanis csaak bérlésre adták el nekik azokat.

"A Turbado nyilvánvalóan arra törekedett, hogy megtévessze az ügyfeleket a szerződés jellegével kapcsolatban." – hangsúlyozta Jana Brockfeld jogi tanácsadó. A cég a webáruházaiban nem törekedett rá, hogy felhívja a vásárlók figyelmét, miszerint nem fogyasztói árat, hanem bérleti díjat vásároltak.

Bajban a Turbados ügyfelek, a cég eltűnt

Ehhez elég megnézni a további részletek menüpontot, erre hivatkoznak a fogyasztóvédők, miszerint a vásárlókat nem tájékoztatta a Turbado, hogy nem egy adás-vételi szerződést kapnak. A szerződéskor a készülék tulajdonjoga nem változott, maradt a Turbadoé. 2020. május 5-i ítéletével (Az.: 15 O 107/18) a berlini regionális bíróság megtiltotta a Turbado online kiskereskedőnek, hogy továbbra is kínáljon eszközöket anélkül, hogy az ügyfelet részletesen tájékoztatná a kölcsönzés természetéről. Az online ajánlatot a bíróság szerződéses csapdának tekinti.

A bíróság kijelentette, hogy minden online kiskereskedő köteles jól látható módon tájékoztatni a fogyasztót az ajánlat lényeges jellemzőiről. Még a megrendelés folyamata alatt is elrejtették a szerződés bérleti jellegét az ügyfél előtt, ezenkívül a szerződés teljes költsége nem átlátható. "Ez egyszerűen szerződéses csapda" - foglalja össze a bíró.

Bajban a Turbados ügyfelek, a cég eltűnt

A Turbado.eu Ltd. ügyvezető igazgatója megpróbálta meggyőzni a bíróságot arról, hogy nem beszél németül, és semmi köze sincs a Turbado.de GmbH weboldalának kialakításához. A bíróság számára azonban ez a körülmény nem volt releváns. A 2020. május 5-i ítélet jogerős. Az online kiskereskedő webhelyének második eleme most a "Miért vásárol, ha bérelni is tud? "

Jelenleg tehát akinek garanciális, visszaküldéses, pénzt váró ügye van a Turbadoval, az nagyjából keresztet vethet rá, ugyanis semmilyen úton nem elérhetők. Bár van esély a kártalanításra, de nem mostanában. Ezért is hangoztatjuk mindig, hogy ha valahol meglepően olcsó egy készülék másokhoz képest, ott szinte biztos, hogy valami turpisság van.

Jelenleg ez a szöveg fogadja a turbado.hu oldal látogatóit: „Kedves Megrendelőink! Sajnos a Turbado.hu webáruház tevékenysége jelenleg szünetel. A függőben lévő megrendelések törlődnek. Előre kifizetett megrendelések esetén az összeget a lehető leghamarabb visszatérítjük. Köszönjük megértésüket, és mindenkitől elnézést kérünk az okozott kellemetlenség miatt!

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
  Mobiltelefonok az Árukeresőn »
  új
   APRÓHIRDETÉSEK
  KERESÉS
  Mobiltelefon kérdések-válaszok
  TELEFONOK GYORSLISTA
  Márka :

  Tipus :


  SZAVAZÁS

  Okosóra vagy okoskarkötő! Sorra jelennek meg a kezünkre való okoseszközök! Önnek van/lesz?


  igen, van okosórám
  igen, van okoskarkötőm
  tervezek okosórát venni
  tervezek okoskarkötőt venni
  nincs rá szükségem  Korábbi szavazások eredményei