A YouTube-ot kémkedéssel vádolják az EU-ban, mert reklámblokkolókat keres

2023.11.14| Android Police

A Google állítólag figyelemmel kísérte a felhasználók viselkedését, hogy visszaszorítsa a hirdetésblokkolást.

  • Az adatvédelmi polgári jogvédő panaszt nyújt be a YouTube ellen, mert JavaScript-kódot használt a hirdetésblokkolók észlelésére és a megtekintés megakadályozására, amíg le nem tiltják őket.
  • Hasonló panaszt nyújtottak be a Metával szemben is, személyes adatok kifejezett beleegyezés nélküli gyűjtésével kapcsolatban az Instagramon és a Facebookon történő viselkedéses hirdetések célzásához.
  • Az olyan nagy technológiai vállalatok, mint a Google és a Meta, változtatásokat hajtanak végre annak érdekében, hogy megfeleljenek az EU adatvédelmi szabályozásának, de ezeknek a panaszoknak az eredménye nagyobb ellenőrzést és esetleges pénzügyi szankciókat vonhat maga után.

Jóban-rosszban a YouTube a hirdetések szinonimájává vált, amelyek közül sokat nem lehet kihagyni. Egyesek vállat vonnak, elfogadva, hogy a hirdetések a streaming videók túlságosan gyakori részévé váltak. Az Európai Unió (EU) egyik adatvédelmi szószólója azonban a YouTube-ot és anyavállalatát, a Google-t vizsgálja hirdetési gyakorlata miatt. A Meta egy új panasz része is, amely arra utal, hogy illegálisan kémkedett az állampolgárok után.

Alexander Hanff adatvédelmi tanácsadó polgári panaszt nyújtott be az Ír Adatvédelmi Bizottsághoz a YouTube ellen, a reklámblokkolókat észlelő JavaScript-kódra hivatkozva. Ezzel a kóddal a YouTube észreveszi az olvasó által engedélyezett hirdetésblokkolókat, és megakadályozhatja a videók megtekintését, amíg le nem tiltja őket. 

Alternatív megoldásként a webhely azt mondja, hogy előfizethet a YouTube Premiumra, ha továbbra is a hirdetések megszakítása nélkül szeretné nézni a tartalmat. A platform Általános Szerződési Feltételei szerint a hirdetések blokkolása nem megengedett, és streamelési tilalmat vonhat maga után.

A YouTube-ot kémkedéssel vádolják az EU-ban, mert reklámblokkolókat keres

Hanff hasonló panaszt nyújtott be a Meta, az Instagram és a Facebook mögött álló cég ellen is. A vádak azt állítják, hogy a Meta kifejezett hozzájárulás nélküli személyes adatok gyűjtése az ír törvények megsértését jelenti. Konkrétan Hanff úgy véli, hogy a Meta legalább 5 éve használja az információkat viselkedési hirdetéscélzási gyakorlatához. A céget azzal vádolják, hogy felügyeleti technológiát használ a felhasználók viselkedésének nyomon követésére. Ezekkel az adatokkal állítólag képes volt a hirdetéseket a platformjainak felhasználóira szabni.

Ahogy az EU továbbra is több adatvédelmi és biztonsági szabályozást vezet be a Big Tech számára, a vállalatok változtatásokat hajtanak végre a megfelelés és a szankciók elkerülése érdekében. 2023 elején például a Google kibővítette Hirdetések Átláthatósági Központját, hogy további részletekkel szolgáljon arról, hogyan célozzák meg a hirdetők a fogyasztókat. Az információ elmagyarázza, hogyan választják a hirdetők a hirdetések megjelenítését, és mikor jelennek meg. 

A vállalat egy külön Átláthatósági Központot is létrehozott, ahol a nyilvánosság betekintést nyerhet abba, hogy a Google hogyan fejleszti és érvényesíti saját biztonsági irányelveit. A jövőben a Google kijelentette, hogy folytatni kívánja az együttműködést az Európai Bizottsággal annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljen az előírásoknak.

Hanff feljelentéseinek eredményét még nem látni, de ezek lehetnek az elsők a sok közül, amelyet a Google, a Meta és más iparági vezetők ellen nyújtanak be. Mivel a jogalkotók egyre nagyobb aggodalmát fejezik ki a piaci versennyel kapcsolatban, és a nyilvánosság a személyes adatok védelmére törekszik, ezeknek a cégeknek a jelenlegi gyakorlatát valószínűleg továbbra is ellenőrizni fogják. 

Ha több szabályozást vezetnek be, ezeknek a technológiai óriásoknak nem lesz más választásuk, mint megfelelni. Az eredményükre gyakorolt hatás még nem látható, de figyelembe véve az esetlegesen felmerülő pénzügyi szankciókat, az ilyen változtatások végül kevésbé károsak lehetnek.

 

 

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokA Samsung hivatalosan is bejelentette a One UI 6.0-t!

A Samsung hivatalosan is bejelentette a One UI 6.0-t!

2023.10.06
| SamMobile
A Samsung Developer Conference 2023 tegnap este kezdődött, és az egyik legjobban várt bejelentés a One UI 6.0 volt.
Vége a MIUI-nak?

Vége a MIUI-nak?

2023.10.10
| GSM Arena
Azt pletykálják, hogy a Xiaomi véget vet a MIUI androidos szoftvercsomagnak és más lesz helyette.
Tényleg hatalmas Black Friday akciók a OnePlusnál

Tényleg hatalmas Black Friday akciók a OnePlusnál

2023.11.18
| OnePlus
A OnePlus sem maradt ki a Black Friday akciókból, több telefonját és számos kiegészítőt akciózik éppen.
A Galaxy S24 sorozat összes modellje megkaphatja ezt az iPhone 15 Pro funkciót

A Galaxy S24 sorozat összes modellje megkaphatja ezt az iPhone 15 Pro funkciót

2023.10.06
| Android Authority
Egy új pletyka azt sugallja, hogy a titán keret nem csak a Samsung Galaxy Ultra kiváltsága lesz.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Rohamosan terjed a mobilos fizetés? Ön már az okoseszközével fizet?


Nem
Igen Apple Pay-jel
Igen Google Pay-jel
Igen banki alkalmazássalKorábbi szavazások eredményei