A szén-monoxid-mérgezés ismertetőjegyei, megelőzését elősegítő gyakorlati tippek

2022.04.18
Címkék:

Jelenlegi cikkünk egy különösen fontos témát dolgoz fel, hiszen a szén-monoxid-mérgezés tünetei kapnak elsődleges szerepet.

Igyekszünk minél jobban érzékeltetni azt, hogy miért veszélyes, ha a mérgezés tüneteit észleljük.

 

Természetesen bemutatjuk azt is, hogy miképpen lehet proaktív módon gondoskodni a nemkívánt kellemetlenségekről, megelőzni a legnagyobb bajt ezzel kapcsolatban.

 

Mik a mérgezés alapvető tünetei, és miért nem szabad figyelmen kívül hagyni őket?

 

A tünetek nagyrészt attól függnek, hogy mennyire erőteljes maga a mérgezés. Tehát léteznek enyhébb fajták, csakúgy, mint sajnos a szélsőséges esetek sem ritkák.

 

Enyhébb mérgezésről akkor beszélünk, ha a tünetek valamelyikét észleljük: fejfájás, fáradtság vagy hányinger. A kezdeti szédülést erőteljesebb mérgezés esetén később a hányás, izomgörcsök és bénulás válthatja fel. Ájulás, fulladás pedig csak a tényleg nemkívánatos forgatókönyv része.

 

Miért fordulhat elő a mérgezés?

 

Nem véletlenül a fűtési szezonban hallani legtöbbször mérgezéssel kapcsolatos hírekről. Ez a jelenség rendre a nem előírt módon üzemelő fűtési rendszerekre vezethető vissza. A korszerűtlen, nem megfelelően szellőző kémény könnyen a szén-monoxid eredője lehet. Hasonló a helyzet, ha a fűtési rendszer egyéb alkotóelemei vagy a kazán nem jól üzemel.

 

A mérgezés tünetei tehát nagyrészt a fűtési rendszerhez köthetőek, azonban a fűtés korszerűsítése korántsem biztos, hogy elég ahhoz, hogy elkerüljük a tüneteket.

 

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

Hogyan tudjuk megelőzni a veszélyt?

 

Természetesen hasznos opció, ha korszerűsítjük, biztonságosabbá tesszük az otthonunkban használt fűtési rendszerünket. Ebből a szempontból prioritást élveznek a manapság egyre nagyobb hozzáadott értéket képviselő elektromos fűtőtestek.

 

Ezenkívül érdemes egyéb módon is védekezni a színtelen, szagtalan, emiatt rendkívül veszélyes szén-monoxiddal szemben. Pont e célból jöttek létre az Elektrikstore.hu oldalán található érzékelők.

 

Az érzékelő olyan falra szerelhető készülék, amely a szén-monoxid érzékelésekor hanggal figyelmeztet, így még a tünetek kialakulása előtt felhívja a figyelmünket a veszélyre.

 

A szén-monoxid-mérgezés ismertetőjegyei, megelőzését elősegítő gyakorlati tippek

Egyéb lényeges tudnivalók

 

Fentebb is próbáltuk hangsúlyozni, hogy az észrevétlenül támadó gázzal szemben valóban érdemes proaktív módon védekezni. Ennek tudatában mindenképp megbízható, ismert gyártó termékét válasszuk, vásárlásakor ne spóroljunk!

 

Fontos, hogy az érzékelőt orrmagasságba kell telepíteni, így például alvás során ott érzékeli a készülék a gáz jelenlétét, ahol a legveszélyesebb lehet. Ha teljesen biztosak akarunk lenni, két készüléket is telepíthetünk. Ha e módon járunk el, akkor jók az esélyeink elkerülni a szén-monoxid-mérgezést.

messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokNézd meg az Apple iPhone 14 Pro Max előzetesét!

Nézd meg az Apple iPhone 14 Pro Max előzetesét!

2022.07.15
| GSM Arena
Az Apple iPhone 14 Pro Max dummy előlapján a dupla kivágás látható, a vanilla verzión nincs ilyen újítás.
Az iPhone 14 a vártnál korábban érkezhet

Az iPhone 14 a vártnál korábban érkezhet

2022.08.08
| Phone Arena
Nem meglepő, hogy az Apple gőzerővel dolgozik az iPhone 14 bemutató eseményen, ám az eddig sejtett dátum változhat.
30 ezer forint alatt vihető a Xiaomi Mi Band 7 Pro

30 ezer forint alatt vihető a Xiaomi Mi Band 7 Pro

2022.07.16
| Tomtop
Épphogy bejelentette a kínai cég a Xiaomi Mi Band 7 okoskarkötőt, máris itt a 7 Pro verzió teljese más dizájnnal és kapható is.
Az Apple Watch Pro ugyanannyiba kerül, mint az iPhone 13 Pro?

Az Apple Watch Pro ugyanannyiba kerül, mint az iPhone 13 Pro?

2022.07.11
| Phone Arena
Mintha nem lenne elég, hogy az iPhone 14 valószínűleg drágább lesz, mint az iPhone 13 sorozat, egy új hír szerint az Apple Watch strapabíró kiadása pofátlan árcédulával érkezik.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Ön mennyi mobil adatot használ el egy hónapban?


csak wifin internetezek
0-1 GB
1-2 GB
2-5 GB
5-10 GB
10GB +Korábbi szavazások eredményei