A Samsung azt hitte, az Android egy vicc

2020.05.11| Android Authority

A Samsung az elején nem látta az Android rendszerben a potenciált. Azóta persze megváltozott a hozzáállása.

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

A tech-óriásnak lehetősége volt Andy Rubintól megvásárolni az operációs rendszert, mielőtt a Google ezt megtette, de úgy döntött, hogy átadja a lehetőséget. Meglepő módon valószínűleg ez volt a helyes döntés.

Fred Vogelstein könyvben, a Dogfight: Hogyan jutott el a háborúba és hogyan kezdte meg a forradalmat címmel osztotta meg az Android-csapat és a Samsung közötti, 2004 végén Szöulban megrendezett találkozón történt eseményeket. Andy Rubin bemutatta az Androidot és a koncepciót egy, Samsung vezetőkkel telizsúfolt szobában, azonban nekik nem tetszett, amit láttak és hallottak. Úgy gondolták, az Android és Rubin azon törekvése, hogy az OS tömegpiaci termékké váljon, nem lehet más, csak egy vicc. Ez nyilvánvalóvá vált, amikor a Rubin bemutatóját követő kínos csend után az egyik vezető megkérdezte: „Te és milyen hadsereggel akarod ezt létrehozni? Hat embered van.”

A Samsung azt hitte, az Android egy vicc

Andy Rubin, emlékezve a találkozó részleteire, mondta: „Kinevettek.” Nem tartott sokáig, míg kiderült, hogy ő és csapata bizony aranytojást tojó tyúkot prezentált. Röviddel később ugyanis a Google 50 millió dollárért vásárolta meg az Androidot és felkérte Rubint a mobil és digitális tartalom vezető alelnökévé.

Az események meglepő fordulatát követve a Samsung vezetői rájöttek, hogy hibát követtek el. Egyikük felhívta Rubint mindössze egy nappal azután, hogy a Google megvásárolta az Androidot és megkérdezte, hogy találkozhatnak-e személyesen, hogy megvitassák azt a „nagyon-nagyon érdekes javaslatot”, amelyet néhány héttel korábban Szöulban tartottak. De abban a pillanatban már túl késő volt.

Az Android már évek óta a világ egyik legnépszerűbb mobil operációs rendszere, több mint 2,5 milliárd aktív eszköz alapjául szolgál. Az összes használt okostelefon több mint 80%-át Android rendszer működteti. Ezt szem előtt tartva, a logikus feltételezés az, hogy a Samsung hatalmas hibát követett el azáltal, hogy nem vásárolta meg az Androidot, amikor esélye volt rá. Ahogyan a Phaedrus nevű híres athéni arisztokrata egyszer mondta: "A dolgok nem mindig azok, aminek látszanak."

A Samsung azt hitte, az Android egy vicc

A Google fantasztikus munkát végzett az Android fejlesztésével és marketingjével. A keresőóriás víziója és kemény munka változtatta meg az okostelefon-világot, és lehetőséget adott a Samsunghoz hasonló cégeknek az eladások növelésére. Ameddig az Android nagy szereplővé nem vált, a Nokia volt az okostelefonok királya. A Samsungnak 2012-ben sikerült visszaszorítania ezt, főleg az Androidos telefonokra való összpontosításnak köszönhetően, míg a Nokia továbbra is úgy vélte, hogy a Symbian a jövő. Azonban csak azért, mert a Google az Androidot sikertörténetté tette, még nem azt jelenti, hogy a Samsung ugyanezt tette volna.

Ha a Samsung megvásárolta volna az Androidot, a dolgok teljesen másként alakultak volna. Lehet, hogy a vállalat csak az Androidot használta volna a saját telefonjaira, vagy esetleg díj ellenében licencelte volna az operációs rendszert más gyártóknak - ellentétben a Google-lal, aki ingyenesen adja. Mindkét stratégia valószínűleg akadályozná az operációs rendszer általános fejlődését. A fejlesztők kevésbé szeretnék létrehozni alkalmazásokat, mivel nem lenne olyan sok Androidos telefon használatban, hogy megérné. A kisebb piac azt is jelenti, hogy kevesebb pénzt kereshet az alkalmazásokból és játékokból.

Ez lehetőséget teremtett volna a piac más szereplőinek is, mert az Android nem lett volna olyan domináns, mint manapság. A Microsoft nagyobb hatással lehetett volna a Windows Mobile platformjával, a Symbian átalakult volna talán egy nyitottabb operációs rendszerré és más szereplők új megoldásokkal léphettek volna a piacra.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei