A porlasztók berohadhatnak a hengerfejbe, de ezt meg lehet előzni

2023.12.07
Címkék:

A porlasztók sajnos képesek beragadni, berohadni a hengerfejbe. Ha a nedvesség következtében a porlasztó és a hengerfej összerozsdásodása már megkezdődött, akkor a kivétele igencsak komplikálttá válik.

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Az injektor kiszedése nem mindig könnyű

 

Az autótulajdonosok akkor szembesülhetnek ilyesmivel, ha nem az elvárt módon működik a gépkocsijuk, majd a tünetek alapján injektorhibára gyanakszanak. Ilyen esetben az első lépés a porlasztók kiszerelése és bevizsgálása, hiszen csak így dönthető el, hogy valóban meghibásodtak-e, és ha igen, akkor melyik szorul cserére.

 

A legtöbb típusban ez könnyűszerrel elvégezhető, nem igényel nagy idő ráfordítást. Viszont vannak olyan típusok amelyeknél csak injektor kiszedésére szakosodott szakemberrel lehet ezt megvalósítani. Olykor bizony a porlasztó megfúrása nélkül ez a folyamat nem kivitelezhető. Ez értelemszerűen magával vonja azt, hogy a porlasztót a továbbiakban nem lehet majd használni. Ugyanakkor azt érdemes tudni, hogy még ha épségben is sikerül kiszerelni a porlasztót, akkor sincs rá sok esély, hogy a próbapadi teszten jól szerepeljen. Erre a bevizsgálás tud csak választ adni.

(Berohadásra hajlamos leggyakoribb típusok: Peugeot HDI, Reault Traffic, Opel Vivaro, Mercedes Spirinter, Renault Master)

A porlasztók berohadhatnak a hengerfejbe, de ezt meg lehet előzni

Célszerű megelőzni a bajt

 

Számos olyan autótípus létezik, amelynél előfordulhat ez a probléma. Ez egy úgynevezett konstrukciós hiba, ennek következtében folyik víz a szóban forgó gépkocsik motorterébe.

 

Először is az érintett autók tulajdonosainak gondoskodnia kell arról, hogy megszüntessék az esőcsatornánál a vízbefolyást. Ez a lépés azonban önmagában nem elegendő a nedvesség elleni küzdelemben. Fontos, hogy a porlasztók felső két centiméterét kenjük be motortömítő pasztával. Ez tudja szavatolni azt, hogy a bekerülő víz ne jusson be a hengerfej, valamint az injektor közé.

 

Az említett feladatok elvégzése alig néhány percet vesz igénybe, és nem is költséges. Aki megfelelő alapossággal hajtja végre a felsorolt lépéseket, az sok pénzt takaríthat meg. Az viszont, aki ezekre a tanácsokra fittyet hány, vagy nem kellően precíz, az könnyen egy több százezer forintos kiadással szembesülhet. Ez a tetemes összeg az újonnan beszerelt injektorok berohadása következtében adódik össze: egyrészt azok kifúrása, valamint az újak megvásárlása és beszerelése kapcsán.

 

Elhasználódás is bekövetkezhet

 

Adott esetben megtörténhet az is, hogy a tűzkarika nem tömít megfelelőképpen. Ez azért gond, mert az így odakerülő égéstermék mindössze egy vagy két hét után olyan masszát képez a porlasztó csúcsa környékén, amit lehetetlen eltüntetni. Itt viszont nem konstrukciós hibáról, hanem elhasználódásról beszélünk.

 

Ennél a jelenségnél, amikor a tűzkarika “kifúj”, szintén lehet megelőző lépéseket tenni.  Először ki kell javítani a hibát, majd a tűzkarika fészek marását is végre kell hajtani. Aki ezt elmulasztja, annak számolnia kell azzal, hogy a probléma hamarosan újból felütheti a fejét.

 

Rendszeres időközönként kell cserélni a tűzkarikákat, sűrűbben, mint a porlasztókat. Ha azonban elérkezik a porlasztók cseréjének az ideje, akkor mindenképp jó ötlet a tűzkarikákat is cserélni.

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei