A Pixel és az iPhone is rólad pletykál

2021.03.29| Phone Arena

Egy tétlen Google Pixel telefon 12 óránként 1 MB személyes adatot oszt meg a Google-lal, de az iPhone sem jobb.

Az androidos okostelefonok és az Apple iPhone-ja átlagosan 4 és fél percenként küld adatokat az adott vállalatnak - írja az The Irish Times. Az adatok akkor is megosztásra kerülnek, ha éppen nem használja aktívan a telefont. A jelentés a dublini Trinity College professzora, Doug Leith tanulmánya alapján készült.

Bár a Google készülékei állítólag több adatot gyűjtenek, mint az iPhone-ok, úgy tűnik, hogy a két vállalat hasonló adatgyűjtési gyakorlattal rendelkezik. Pontosabban: a tanulmány megállapította, hogy a tétlen Google Pixel okostelefon 12 óránként 1 MB adatot küld, szemben az iPhone 52 KB-jával.

Az okostelefonok által megosztott adatok között szerepelnek olyan részletek, mint a hardver sorozatszáma, a Wi-Fi MAC-cím, az IMEI, a telefonszám és a SIM-kártya jelenléte. Úgy tűnik, hogy az Apple, amely a magánélet védelme legjobbjának tartja magát, túlzásba esik adatgyűjtés terén.

A Pixel és az iPhone is rólad pletykál

Az iPhone-ok ugyanis nemcsak a gyűjtenek az okostelefonok tevékenységéről gyűjtenek adatokat, hanem a közelben lévő eszközökről is. Amikor valaki csatlakozik egy Wi-Fi hálózathoz, a hálózat többi telefonjának Wi-Fi MAC-címét is elküldi a Cupertino óriásnak.

„Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember elfogadja, hogy az Apple és a Google adatokat gyűjt a telefonjainkról az olyan szolgáltatások nyújtásához, mint az iCloud vagy a Google Drive. De amikor egyszerűen csak telefonként használjuk a telefonunkat - hívások kezdeményezésére és fogadására, és semmi másra -, sokkal nehezebb megérteni, miért kell az Apple-nek és a Google-nak adatokat gyűjtenie.

Mégis ebben a tanulmányban azt tapasztaltuk, hogy az Apple és a Google rengeteg információt gyűjt és továbbít, pontosan ebben a helyzetben. Túlzottnak tűnik és nehéz felfogni, miért van erre szükség.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A Wi-Fi MAC-cím egy eszközt azonosít egy Wi-Fi-hálózaton, így például egyedi módon azonosítja az otthoni routert, a kávézó hotspotját vagy az irodai hálózatot. Ez azt jelenti, hogy az Apple potenciálisan nyomon követheti, hogy mely emberek közelében tartózkodik, valamint mikor és hol. Ez nagyon aggasztó." – mondta Leith professzor.

Az adatgyűjtésről nem lehet lemondani és aggályok merülnek fel abban, hogy a vállalatok az eszköz adatait más forrásokhoz, például web böngészéshez kapcsolhatják.

A Google szerint eszközadatokra van szükség az operációs rendszer naprakészen tartásához.

„Ez a kutatás felvázolja az okostelefonok működését. A modern autók rendszeresen elküldik az autógyártóknak az alapadatokat a jármű alkatrészeiről, azok biztonsági állapotáról és szerviz ütemezéséről, a mobiltelefonok pedig nagyon hasonló módon működnek. Ez a jelentés részletezi azokat a kommunikációkat, amelyek segítenek biztosítani az iOS vagy Android szoftver naprakészségét, a szolgáltatások rendeltetésszerű működését, valamint a telefon biztonságát és hatékony működését.”

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei