A mobilfüggőség árnyoldalai

2020.01.01| (x)

Olyan világban élünk, ahol napi szinten okoznak balesetet az okostelefonjukba belefeledkező emberek.

A mobilfüggőség legnagyobb veszélye, mint minden addikció esetében, a kontrollvesztés. A mobilfüggő ember a külvilág ingereitől leválasztja magát, emiatt teljesen elveszítheti az irányítást. Mind láttunk már olyan, humorosnak szánt videókat, oszlopnak vagy falnak ütköző, nyitott fedelű csatornába zuhanó emberekről, akik túlságosan elmerültek a telefonjuk nyújtotta élménybe, de csak kevesen gondolkodunk el azon, hogy ez minden, csak nem vicces.

Miért veszélyes a mobilfüggőség?

A mobiltelefonjukba feledkezett emberek nemcsak önmaguk épségét veszélyeztetik, de a közvetlen környezetükét, gyermekeikét, családjukét is. A mobiltelefonon általában van ütésálló tok. Az embereken viszont nincs. A társadalom mégis kettős mércével mér. Amíg az egyéb, mondhatni “hagyományos” függőséggel együtt élők egyre inkább a társadalom perifériájára szorulnak és persona non grata státuszba kerülnek, addig a mobilfüggőkön maximum nevetünk.

A mobilfüggőség árnyoldalai

Elbagatellizáljuk a jelenség kockázatait, mindaddig, amíg olyan balesetet nem okoznak, ami visszavonhatatlanul megváltoztatja az életünket. A mobilfüggőség megelőzése tehát nemcsak egyéni felelősség, de társadalmi felelősség is kéne, hogy legyen.

Kezeljük a helyén a mobiltelefont!

Tévedés lenne persze a mobiltelefont hibáztatni, hiszen csupán egy eszköz. A probléma a fogyasztók magatartásában keresendő. A mobiltelefon használatot nem tiltani kell, hanem racionalizálni. A mobiltelefon értéke nem az, hogy bárhol elérhetőek vagyunk, hanem az, hogy akkor vagyunk elérhetőek, amikor azok akarunk lenni. A használat racionalizálását kezdhetjük példamutatásként azzal, hogy a különböző célú okostelefon, tablet, okosóra kiegészítők használatával, például ütésálló tokkal tudatosítjuk a gyermekeinkben, hogy érzékeny készülékekről van szó, melyeknek elsődleges funkciója az életvitel tehermentesítése.

A mobilfüggőség árnyoldalai

Ezt a célt pedig akkor tudják a legteljesebb mértékben betölteni, ha felelősen használjuk őket. Márpedig a felelős használatba az is beletartozik, hogy a helyén kezeljük a mobiltelefon és társainak valós értékét és rendeltetését.

Háztartási balesetek és gyermekfelügyelet

A háztartási balesetek sorában is élre törnek a mobilok – az étel a tűzhelyre, a vasaló a ruhára ég, leesünk a lépcsőn, magunkkal rántunk tárgyakat, eszközöket, berendezéseket. Ez még akkor is kellemetlen és veszélyes, ha minden háztartási eszközre kötöttünk kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződést. Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy a készülék szimultán használata kizárólag akkor biztonságos, ha azzal nem sodrunk veszélybe senkit és semmit sem.

A mobilfüggőség árnyoldalai

Anatómiai és funkcionális elváltozások

A bosszantó apróságok és életveszélyes balesetek mellett az általános fizikai állapotunkat is veszélyezteti a mobilfüggés. A repetitív (gyakran ismétlődő) mozdulatok és statikus tartás okozta fizikai problémák és deformitások:

  • tech-nyak,
  • szemszárazság,
  • hátfájás,
  • elgörbült hüvelykujj,
  • kéztőcsatorna-gyulladás,
  • mobiltelefon-könyök,
  • összenyomott mellkasi és hasi szervek.

A mobilfüggőség okozta közlekedési balesetek

Sajnos nem áll rendelkezésre statisztika, hiszen sem a biztosítóknak, sem az ORFK-nak nincsen önbevallástól független metódusa a mérésére, ráadásul a mobilfüggőség nem számít klinikai függőségnek, mint például az alkoholizmus. Ugyanakkor az Aegon és az ORFK közös felmérése szerint megdöbbentően sokan használják okostelefonjukat vezetés közben. A legveszélyesebb tevékenységnek a szöveges üzenetváltás minősül: 6-szor több balesetet okoz, mint az ittas vezetés.

A gyalogosan közlekedők is sokszor ütköznek lehajtott fejjel közlekedő mobilozókba, mégpedig szó szerint. A telefonozók ilyen esetekben arra hivatkoznak, hogy a másik fél nem mobilozott, miért nem kerülték ki ők az ütközést. Ez a magatartás máris rávilágít a mobilfüggőség legnagyobb veszélyére: a mentális és pszichés torzulásra.

A mobilfüggés kezelése kiegészítőkkel

Amikor felmerül környezetünkben a mobilfüggés kezelése, nem kell feltétlenül a zérótoleranciában keresni a megoldást. Nemcsak azért, mert feleslegesen kelt frusztrációt, hanem mert a mobiltelefon a mindennapjaink része; használjuk munkához, tanuláshoz, olvasáshoz. Ésszerűtlen volna tehát megvonni szeretteinktől a teljes értékű életvitel lehetőségét. Ugyanakkor az addikció kezelésében jelentős előrelépést érhetünk el azzal, ha bevonjuk a függőség jeleit mutató gyermeket a mobil karbantartásába, vagy indirekt módon vonjuk el a figyelmét a mobiltelefonról.

A mobilfüggőség árnyoldalai

Ilyen lehetőséget rejt például egy biciklitúra, sátorozás, amikor a telefon kiegészítők érdemi szerepet kapnak abban, hogy tudatosítjuk a készülék eszköz/tárgy mivoltát, de mindezt a számunkra fontos ember számára is élvezhető módon tesszük.

 

 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei