A kutyák egészségének záloga: a jó minőségű eledel

2023.03.14
Címkék:

Az állattartási kultúra szerencsére fejlődött némelyest az elmúlt évtizedekben, így ma már egy felelősségteljes gazdi számára nem is kérdés például az ivartalanítás fontossága, vagy a jó minőségű eledellel történő etetés.

 Ez utóbbi viszont sokaknak okoz dilemmát, hiszen annyi fajta eledelt árulnak manapság, honnan lehet tudni, hogy melyik számít jó minőségűnek?

 

Olcsó tápnak híg a leve?

 

Árak tekintetében igen változatos a paletta a kutyatápokat illetően, hiszen egy-egy zsák eleség kerülhet néhány ezer, de akár több tízezer forintba is. A jelenlegi gazdasági helyzetben sok család kényszerül arra, hogy egy kicsit “összébb húzza a nadrágszíjat”, ami az állatokra is hatással lehet, mert például a gazdi az olcsó, de nagy kiszerelésű tápok mellett dönt.

 

Viszont nem biztos, hogy ezzel jobban is jár. Hisz míg egy olyan prémium eleségben, mint például a Petgurutól beszerezhető N&D tápokban benne van minden fontos tápanyag és vitamin, addig az olcsó, silány minőségű eledelek magas arányban tartalmaznak úgynevezett “ballasztanyagokat.” Ezek arra szolgálnak, hogy a tápszemek méretét és súlyát növeljék, ugyanakkor az állat szervezete semmiféle hasznos anyagot nem tud kinyerni belőlük. 

 

Illetve ezek az eledelek gyakorta tartalmaznak mesterséges ízfokozókat, színezékeket, illatanyagokat. Az efféle összetevőket az emberi ételekben is próbáljuk kerülni – hiszen egészségtelenek – akkor miért etetnénk meg őket a kutyánkkal?

A kutyák egészségének záloga: a jó minőségű eledel

A nem megfelelő összetételű eledel vitamin- és tápanyaghiányt okoz, illetve különféle betegségeket is előidézhet. Egy-egy műtét vagy gyógykezelés ára pedig olyan borsos lehet, hogy végeredményben rosszabbul jövünk ki, mintha többet költöttünk volna a minőségi eledelre.

 

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Mitől lesz egy eledel prémium?

 

Ne dőljünk be a hangzatos reklámszövegeknek és a díszes csomagolásoknak! Az ördög ugyanis mindig a részletekben, jelen esetben az összetevőkben rejlik. A valódi prémium tápokat gyártó cégek tudományos kutatások eredményeire támaszkodva és állatorvosokkal, kutyatáplálkozási szakértőkkel együttműködve állítják össze termékeiket.

 

Az általuk készített eledelek minden tápanyagot a megfelelő mennyiségben és jól hasznosuló formában tartalmaznak, valamint nem szűkölködnek a vitaminokban és ásványi anyagokban sem. Ráadásul mivel a kutyák igényei különbözőek, ezért a gazdik többféle variáció közül választhatnak. Hisz másfajta összetételre van szüksége egy kölyöknek, egy idős kutyának, egy túlsúlyos, vagy épp cukorbeteg, esetleg ételallergiás állatnak. 

 

A kutyák ízlésére szabva

 

Bár a kutyák többsége a silány eledelt is megeszi, ugyanakkor sok gazdi tapasztalata az, hogy a teljes értékű tápokat láthatóan szívesebben fogyasztják el. Hisz ezeknek egyrészt az íze is jobb, másrészt a benne lévő tápanyagokat az állat szervezete hasznosítja, így hosszabban tartó teltségérzetet is okoz. 

 

Persze az egyéni ízlésről sem szabad megfeledkezni, hisz előfordul, hogy egy-egy ízesítés nem nyeri el az állat tetszését, ez esetben célszerű másik fajta eledelt keresni.

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei