Android P

Android P: ezeket a funkciókat várhatjuk

2018.03.09
Címkék:

Android P

,


Az Android P számos apró, de nagyon hasznos újdonságot hoz az előzetes szerint.

 

A pletykák szerint március közepén érkezik az első, hivatalos developer preview, ehhez képest már ki is adta a Google. A rendszer megjelenése 2018 harmadik negyedévében várható, a hagyományok szerint augusztus körül. Néhány kisebb interfészt érintő módosítások mellett főként rendszerszintű változások várhatók, amelyek a hatékonyságra, biztonságra és a stabilitásra fókuszálnak. Első ránézésre az Android P leginkább egy témázott Oreonak tűnik, bár a beállításokban sok apró funkció is feltűnik pluszban.

Az első, ami a gyakorlott androidos felhasználóknak feltűnik, az óra pozíciójának áthelyezése. Évek óta a jobb felső sarokban volt, azonban az Android P-ben a bal oldalra kerül. A tesztelők szerint egy nap alatt át lehet szokni, hogy máshol keressük az időt a telefonon, ez azért is fontos, mert a rendszer nem teszi lehetővé az óra áthelyezését egyelőre. Ennek természetesen a szigetes kijelzőhöz is köze van, amely hivatalos támogatást élvez az új rendszeren. A belógó szenzoros megjelenítőknél használatos kezelőfelület esetében az értesítéseket három pötty jelzi az értesítési sávon.

A tálcát érinti a másik nagy változás, ugyanis az első generációs Google Pixel és XL esetében megjelent a kiemelkedő fehér hátteres dock, ez megtartotta a cég a P-ben.

A gyorsbeállítás ikonjai is módosításra kerülnek, rég nyúlt ehhez a részhez a Google. Az eddigi szögletes ikonok helyett most kerek várható a redőny lehúzása után, emellett a megtekintésre váró értesítések jól láthatóan elkülönülnek a toggle ikonoktól.

A beállítások menü évek óta monokróm, az Android P-vel viszont gyárilag színes lesz, bár a Samsung felhasználók számára ez nem lesz újdonság a Samsung Experience UI miatt.

Az Android P-ben újrapozícionálták a hangerő menüjét, amely így sokkal modernebb lett. A soronként, vízszintesen látható állíthatóság helyett vertikális kialakítást kapott és a megjelenítő jobb oldalán jelenik meg két különböző elemmel, az egyik a hangerő csúszkája, a másik pedig a némító ikon. Jó hír, hogy világos téma esetén fehér, sötét háttérnél pedig fekete háttérrel jelenik meg a beállítás. A kikapcsolási menüsorban felbukkan végre a képernyőkép készítés lehetősége, bár talán okosabb lett volna ezt a toggle ikonok közé tenni.

Aminek sokan örülnek, az az okos elforgatás mód, hiába van ugyanis kikapcsolva a beállításokban az automatikus forgatás, amint fizikailag elfordításra kerül a telefon, megjelenik egy ikon, amely átmenetileg, arra az alkalmazásra engedélyezi a funkciót, majd pár másodperc múlva el is tűnik.

Hasznos újítás az értesítése között megjelenő üzenetek összefűzési lehetősége, az utolsó két üzenetet szálakban mutatja a rendszer. A további újdonságok között megtaláljuk még a natív dual kamera támogatást, a kiválasztott szöveg nagyítását, a multi-Bluetooth HFP/A2DP és a HDR VP9 videótámogatást, valamint a HEIF képtömörítést.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
Mobiltelefonok az Árukeresőn »

KERESÉS

TELEFONOK GYORSLISTA

Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére


Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót

SZAVAZÁS

Közeleg a black friday szezon. Ön is fog vásárolni már novemberben?


Nem
Igen, egy külföldi áruházban
Igen, Magyarországon interneten
Igen, Magyarországon offlineKorábbi szavazások eredményei