5 kérdés, 5 válasz a megyei autópálya-matricáról

2022.06.08
Címkék:

Milyen járműre vehetek megyei autópálya-matricát? A legtöbb, díjköteles utakon nem heti rendszerességgel utazó autós nincs tisztában a megyei matrica típussal, pedig számos előnye van. Ha te is közéjük tartozol, tarts velünk, megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket!

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A magyar autópályákon érvényes matricás rendszer rengeteg talán legkedveltebb tulajdonsága, hogy nincsenek fizetőkapuk, ezért nem kell minden egyes fel- vagy lehajtáskor aprót keresni, bankkártyával bajlódni. Helyette az úticélunknak és járművünknek megfelelő matrica megvásárlása után szabadon utazhatunk. A többféle autópálya-matrica típus, illetve díjkategória közötti eligazodás azonban igényel némi tájékozottságot. A megyei matrica esetén ez különösen igaz − nézzük hát meg együtt, mire figyelj, mielőtt úthasználati jogosultságot váltasz!

5 kérdés, 5 válasz a megyei autópálya-matricáról


Megyei úthasználati jogosultságot valamennyi gépjármű típusra vásárolhatsz. Ha nem vagy benne biztos, autód melyik díjkategóriába esik, a forgalmi engedély „J” mezőjében található kódolás segít. A D1 kategóriába a személyautók, a D1M-be a motorkerékpárok, a D2-be a hétnél több személy szállítására alkalmas jármű, tehergépkocsi és lakókocsi tartozik. A B2 az autóbuszok díjkategóriája, míg az U-ba a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsik tartoznak.

Mennyibe kerül a megyei matrica?


A megyei úthasználati jogosultságok 2022. január 1. óta a következő árakon érhetők el. Az árak bruttó összegűek, vagyis tartalmazzák az Áfát.

díjkategória

megyei matrica ára

D1

5 450 Ft

D1M

5 450 Ft

D2

10 900 Ft

B2

21 800 Ft

U

5 450 Ft

 

5 kérdés, 5 válasz a megyei autópálya-matricáról

Meddig érvényes időben és területileg?


Míg az alkalmi autópálya használók által jobban ismert, gyakrabban vásárolt heti (10 napos), a havi és az éves autópálya-matricák időalapúak, és az ország minden autópálya-szakaszára érvényesek, addig a megyei matricák földrajzi területre, azaz egy-egy megyére korlátozottak, és egy évre érvényesek.

A megyei autópálya-matrica hatálya az adott megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. Időben pedig a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig használható, így év elején vásárolva akár 13 hónapig is autózhatsz vele.

Mikor éri meg a megyei matrica?


Ha meg tudod becsülni előre, hogy az adott évben milyen gyakran, milyen irányban fogsz autópályán közlekedni, jó eséllyel a megyei matricákkal jársz a legjobban. Ha az útvonaladat érintő megyék matricáinak összára alacsonyabb, mint az éves autópálya-matricáé, akkor máris tetemes összeget spóroltál. Ne felejtsd azt sem, hogy 1-1 megyei matricát az év során csak egyszer kell megvenni, utána már szabadon használhatod a díjköteles utakat.

Honnan tudjam, milyen megyékre váltsak matricát?


Az autopalyamatrica.hu oldalon könnyedén, egy perc alatt megkapod a választ. Írd be kiindulási pontodat és úticélodat a térképes tervezőbe, és nyomd meg a „keresés” gombot! A kalkulátor azonnal mutatja, a legrövidebb útvonalon haladva milyen megyéken keresztül vezet az utad, illetve milyen matricák szükségesek az utazáshoz. A kalkulátor használata ingyenes, és tartalmazza a legújabb díjköteles, illetve ingyenesé vált útszakaszokat is.

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei