Wiki

Hibára utal, ha felforrósodott a telefonom hátulja? (2)

Kicsit kiegészítve az első részt...

Tehát a lényeg a ház zártságában van. A szellőzés lehetetlensége miatt nagyon gyorsan felmelegedhet egy-egy készülék. Ez normális. Az is, hogy ha a készülék egyszerre sok alkalmazást használ egy időben, akkor megnő az energia felvétel és ezért az aksi jobban melegszik.

Abban az esetben, ha mindenféle külső-belső változtatás nélkül, hirtelen megnő az akkumulátor/telefon hőmérséklete, akkor ez jelentheti azt is, hogy az elromlott, szélsőséges esetben zárlatos! Az ilyen aksikat sürgősen ki kell cserélni, mert ön és közveszélyesek. Tönkre tehetik a telefont, de akár felrobbanásukkal (ez persze elég ritka, szélsőséges eset) komoly sérülést is okozhatnak a felhasználónak.

Na most nézzük az egyéb eseteket, ugyanis ezek teszik ki a melegedések 85-95 %-át!

Egy-egy telefon töltése során a felhasználók többsége észleli, hogy az a fránya folyamat lassú, sőt kimondottan elhúzódó. Ez pontosan a telefon, illetve az aksi védelme érdekében van. Ugyanis a jelenlegi akkumulátorokban kémiai folyamatok mennek végbe elektromos áram hatására, aminek melléktermékeként hő keletkezik.

Abban az esetben, ha a lassú töltés miatt elégedetlen felhasználó vesz egy erősebb töltő berendezést, akkor gyakorlatilag a nagyobb áram átfolyása miatt hamarabb töltődik fel az adott aksi, de ez egyben gyorsabb felmelegedést is okozhat. A túl gyors kémiai reakció púposodást idézhet elő. A nagy áram miatt nagy a termelődő hő felesleg is, amit nem minden készülék tud kellően elvezetni. Ekkor keletkezhet láthatatlan belső sérülés és jól látható külső sérülés is a telefonban! Mindkét eset vége az, hogy a telefon használhatatlanná válik.

Ezért erősen ellenjavallt, hogy valaki a telefonját "megbikázza", vagyis egy sokkal erősebb töltőt vegyen hozzá. Ezt sokan már kipróbálták, a gyakorlatban megvalósították. Tehát mindenki a maga kárán tanul, és "sikeresen" ki is nyír egy-egy telefont ezzel a módszerrel. Mások is csináltak már hasonlót, tehát nem egyedi tapasztalatot írtunk meg.

Másik és ezzel pont ellentétes probléma az, amikor a töltő alul van méretezve, és az hevül túl... Az is kimondottan kellemetlen tud lenni. Ugyanis a túlmelegedett mini trafó kigyulladhat, aminek egyenes következménye egy szép kis lakástűz, ha nincs felügyelet alatt. Valja be őszintén, Őn se ül a teljes töltési periódus alatt a trafo és a telefonja mellett (különösen nem 4-6 órát). Népiesen szólva "megnézném azt az átlag felhasználót, aki az éppen égő mini trafót kézzel próbálná meg kirángatni a fali konnektorból..." A kigyulladásra is van már (bőven) példa. Ez általában a kínai telefonok rákfenéje. Az Apple is belefutott ilyenbe. Ez normális, hiszen a mai mini trafók 99 %-ban Kínában gyártott egységek.

A köznyelvben forgó vicc is azt mondja: "ha valami manapság nem kínai, akkor az már csak másolat".

KERESÉS

TELEFONOK GYORSLISTA

Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

SZAVAZÁS

Egyre közkedveltebbé válnak az okosórák? Ön hogyan áll hozzá?


Van és szeretem
Van, de nincs értelme
Nincs, de hamarosan lesz
Nincs, és nem is vágyok ráKorábbi szavazások eredményei