Diákok fejlesztenek az LG-nek

2011.09.22
Címkék:

Az LG együttmûködési megállapodást írt alá az Óbudai Egyetemmel magyar nyelvû Androidos alkalmazások fejlesztésére.

Az LG együttmûködési megállapodást írt alá az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Híradástechnikai Intézetével és Neumann János Informatikai Karával. A dél-koreai gyártó tanulmányi hozzájárulással segíti az intézményt, cserébe mobilinformatikára szakosodott diákok magyar nyelvû Androidos alkalmazásokat fejlesztenek az LG telefonjaihoz. A szerzõdést Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettese és az LG magyarországi központú leányvállalatának ügyvezetõ igazgatója, Young Woong Lee írták alá. Az együttmûködés a Kandó Kálmán Karral tavaly decemberben indult és eddig három alkalmazás készült el. Az applikációkat az LG szabadon felhasználhatja az összes Magyarországon forgalmazott Androidos készülékén.

„Az Óbudai Egyetem támogatásával egy olyan együttmûködés létrehozása a cél, amely mindkét fél számára elõnyös. A közös munkának hála a fiatalok megismerkedhetnek az Android operációs rendszerrel mûködõ telefonokkal, megtanulják a méltán népszerû alkalmazások tervezését, valamint tapasztalatot szereznek a vállalati szférában még a tanulmányaik elvégzése elõtt. Az LG Electronics pedig olyan magyar nyelvû alkalmazásokat telepíthet Androidos telefonjaira, amelyek kétség kívül népszerûek lesznek a vásárlók körében.” – nyilatkozta Young Woong Lee, az LG Electronics magyarországi központú leányvállalatának ügyvezetõje.

„A szerzõdésnek köszönhetõen a hallgatók még tanulmányaik során kapcsolatba kerülnek a gazdasági szférával, ami kétség kívül segíti a tanulók elhelyezkedését az egyetem befejeztével. Intézményünk pedig fejlesztheti laborjait, hogy a hallgatók minél több lehetõséghez jussanak egyetemi éveik alatt” – tette hozzá Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Diákok fejlesztenek az LG-nek

Az LG az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Híradástechnikai Intézetével már 2010 decemberében elkezdte az együttmûködést, amelyet idén bõvített ki az intézmény Neumann János Informatikai Karára is. A Kandós diákok csoportokban, LG Optimus GT540-es telefonokon fejlesztettek magyar nyelvû Android alkalmazásokat, amelybõl a három legjobban sikerült applikáció egy mobilparkolásos, egy biciklis fedélzeti számítógép és egy számítógépes távvezérlõ alkalmazás lett. A háromból kettõ mostantól elõretelepített applikációként felkerül a legújabb LG Androidos készülékekre. A gyõztes alkalmazások készítõi egy-egy LG Optimus 2X mobiltelefonnal gazdagodtak, amelyet az LG ügyvezetõ igazgatója, Young Woong Lee adott át a versenyzõknek.

Az együttmûködés mind az LG, mind a diákok számára számos elõnnyel jár. A tanulók LG okostelefonokat kapnak használatra, amelyek által behatóan megismerkedhetnek az Androidos operációs rendszerrel, valamint szabadon fejleszthetnek alkalmazásokat. A fejlesztõ diákok még az egyetemi évek alatt kapcsolatot teremthetnek a profitszférával, megismerkedhetnek a gyártók igényeivel, elvárásaival. A jelenleg elérhetõ Androidos alkalmazások kis hányada magyar nyelvû. Az együttmûködésnek köszönhetõen az LG a hazai felhasználók igényeinek még inkább megfelelõ, magyar nyelvû applikációkat is tartalmazó telefont tud a piacra dobni.

A nyertes alkalmazások

Mobilparkolás alkalmazás

Az alkalmazás elõnye abban áll, hogy a parkolás elvégzéséhez nincsen szükség GPS-re vagy Internet elérésre, ezért bármelyik Androidos mobiltelefonon ugyanolyan gyorsan és könnyen intézhetjük parkolásunkat. Az applikáció telepítése után el kell végeznünk a mûködéshez szükséges néhány egyszerû beállítást, meg kell adni mely szolgáltató ügyfelei vagyunk, valamint jármûvünk adatait. A parkolás elindításához, csupán ki kell választani a korábban beállított jármûvet, majd meg kell adni a parkolóórán található zónakódot. Amennyiben szeretnénk, beállíthatjuk a parkolás idõtartamát is. A parkolás leállítását egy gombnyomással elvégezhetjük. Az alkalmazás használatával nem kell mindig a parkolóórához menni, ha meg akarjuk hosszabbítani a parkolást, ezt bárhonnan megtehetjük. Nem utolsó sorban a parkolásáért a parkolási idõnek megfelelõ díjat kell fizetni.

Az alkalmazás fejlesztõi: Kiss Ádám és Balta Attila (Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar).

CycleSense (Biciklis fedélzeti számítógép)

Ezzel az applikációval − GPS és mozgásszenzor segítségével − a megszokott sebesség, megtett távolság, idõ adatokon kívül magasságot, hõmérsékletet, iránytût, illetve különféle diagramokat is megjeleníthetünk. Minden menthetõ, így utólag bármelyik útvonal adatai, grafikonjai visszanézhetõek minden részlettel együtt. A programban van térkép nézet is, ahol láthatjuk aktuális pozíciónkat. A mûködés GPS alapú, tehát a GPS mûholdak által szolgáltatott helyzetinformáció alapján határozza meg aktuális pozíciónkat, sebességünket, illetve minden további adatot. Támogatott az internet/cellainformáció alapú lekérdezés is, így ha a rendelkezünk internet kapcsolattal a telefonon, akkor gyenge GPS jel esetén pontosítható a cellainformációkkal a helymeghatározás.

Az alkalmazás fejlesztõje Berta Norbert (Neumann János Informatikai Kar).

AdlerRC (számítógép távvezérlõ alkalmazás)

Ezzel az alkalmazással az Androidos telefonunkon követhetjük a prezentációt és akkor is láthatjuk a diákat, ha háttal vagyunk a vetítésnek. Az alkalmazás használatával böngészhetünk is az anyagban, anélkül, hogy a vetítés változna. Ahhoz, hogy mûködjön az okostelefont Wi-Fi-n keresztül, össze kell kötni a számítógéppel, a prezentáció pedig az érintõpad segítségével lesz vezérelhetõ. Ha szerveren keresztül nyitunk meg PowerPoint fájlt, akkor az áttölti a diaképeket a telefonunkra, így galériaszerûen, aszinkron módon böngészhetünk a diaképek között.

Az alkalmazás fejlesztõje Sicz-Mesziár János (Neumann János Informatikai Kar).

„Nagyon örültünk az LG Electronics nyújtotta lehetõségnek, hiszen az Androidos okostelefonok jelentik a jövõt a mobilkommunikációban. Tanulmányainknak az egyik legfõbb eleme, ha gyakorlatba is át tudjuk ültetni az iskolapadban tanultakat. Vannak ötleteink, de sokszor hiányzik a lehetõség, hogy véghezvihessük õket.” – mondta el Sicz-Mesziár János az Óbudai Egyetem tanulója, az AdlerRC alkalmazás fejlesztõje.



Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei