Hogyan válasszunk okos-telefont?


Ez még nehezebb, mint magának a telefonnak a kiválasztása. Miért is? Mert itt azért nagyságrendekkel nagyobb lehetőség van a mellényúlásra, amit aztán huzamosabb ideig szenvedhetünk!

Miket is érdemes figyelembe venni? A teljesség igénye nélkül a következőket:

 • Alap Software (vagy OS)
 • Beszerezhetőség
 • GPS
 • Hozzáadott software-ek
 • Hívás fogadás, illetve elutasítás
 • Kezelhetőség
 • Kijlező mérete
 • Külső megjelenés
 • Szervíz
 • Billentyűzet
 • E-Mail kezelés
 • Akkumulátor üzemképesség


Ezen szempontok elég szerteágazóak, és sok esetben csak tapasztalatból lehet korrekt adatokhoz jutni, mivel a gyártók által megadott adatok "mesterséges", de jó indulattal mondhatnám "ideális" környezetben értendők, vagyis a reális életben nem érvényesek!


Alap Software (vagy OS)


 • Mennyire biztonságos a rendszere? Ugyanis a legtöbb okostelefonnak - nem egyedi - operációs rendszere van. Ez lehet Windows-os, Palm, vagy Symbian is.
 • Szerintem nem mellékes az, ha egy telefon egy rendszeresen támadott OS-sal rendelkezik, vagy például egy viszonylag védett - pl. Symbian UIQ-s - rendszerrel.
 • Meg az sem mellékes, hogy az adott operációs rendszer eleve tartalmazza-e a segéd programokat. Ugyanis, ha csak egy csupasz operációs rendszert kap a tulajdonos a telefonjával, akkor elég vastag összeget fog kitenni a szükséges programok megvásárlása.
 • Aztán az sem elhanyagolható, hogy bizonyos rendszerekhez rengeteg kiegészítö programot lehet kapni, míg másokhoz igen szükös a választék.
 • Persze van meg egy nagyon fontos tényezö. Mégpedig az ingyenes software támogatás helyzete. Mit is mondjak erröl? Hát senki sem ellensége a saját pénzének. Ha valamit be lehet szerezni ingyen egy okostelefonra, akkor azt nem szabad egy másik rendszer miatt pénzért – mégpedig soxor elég vastag pénzért – megvenni!


Beszerezhetöség

 • Kapható-e itthon, és ha igen, milyen software-es és alkatrész támogatása van?
 • Itt például az is nagyon fontos, hogy kapható-e headset hozzá (ha elromlik az eredeti).
 • Lehet-e pl. PC-s összekötö kábelt, szinkronizáló állomást kapni hozzá.


GPS

Ma már az sem elhanyagolható, ha a telefon segíteni tud egy aktív térkép-kezeléssel a térkép nélküli eligazodásban. Az i-Go, a Tom-Tom, vagy más hangzatos nevü software-ek és egy jó GPS vevö segítségével igazi - mai szóval mondva - Interaktív iránytüt lehet csinálni a telefonból. Apróság? Valóban az, de ha az ember ezért jut el valahova, akkor ez olyan segítség, mely aligha megfizethetö.


Hozzáadott software-ek

Az sem mellékes, hogy egy telefonhoz milyen beépített és milyen telepíthetö software-t adnak. Például fontos tudni azt, hogy van-e beépített office rendszer egy telefonban, illetve milyen egyéb kiegészítök vannak a mellékelt CD-ken. Nem véletlenül használtam többesszámot. Ugyanis ma már annyi mindent adnak a telefonokhoz, hogy az egy CD-n nem is fér le. Söt van, amikor direkt külön CD-re telepítik az alap (pl. kommunikációs és szinkronizáló) software-eket, és külön az egyéb, plédául beetetö jellegü software-eket.


Hívás fogadás, illetve elutasítás


Ha nem fogadod a hívást, akkor marad-e lezárva a billentyüzet, vagy esetleg a telefonod magától hív másokat?


Kezelhetöség

Hogyan tudod híváskor kivenni a zsebedböl, be tudod-e kapcsolni egy kézzel? Ez látszólag piti dolog, de rendkívül rontja a komfort érzetedet, ha a két esemény problémás. Itt egy fontos segédeszközt is meg kell említeni. Ez pedig nem más, mint a csuklópánt. Ugyanis a legtöbb okostelefont elsöre nem lehet teljes biztonsággal kézbe venni. Még a gyakorlott - régi - telefon tulajdonossal is elöfordulhat, hogy kicsúszik a kezéböl a telefon. Gondoljunk csak bele... Azt hiszem, hogy egy leesö okostelefonnál rosszabb látványt senki sem kívánhat magának! Ezen problémán segít egy egyszerü kis csuklópánt. Ha ilyesmit nem adnak a telefonhoz, akkor az nem biztos, hogy azért van, mert jó a fogása... Inkább arról lehet szó, hogy a cég ezen a filléres eszközön akar spórolni. Márpedig tudjuk, hogy aki ilyen dolgokban garasoskodik az nagyobb disznóságokra is képes.


Kijlezö mérete

 • Az a helyzet, hogy az okostelefont vásárlók többsége például konkrét alkalmazásokat szeretne futtatni a telefonján. Például a MobilBank-os alkalmazáshoz nagy (függöleges irányú) kijelzöre van szükség.
 • Abban az esetben, ha valaki sokat szeretne táblázatot szerkeszteni, akkor inkább vízszintes irányú nagy kiterjedéssel lehet jól és komfortosan dolgozni.
 • Na meg a legjobb az, ha a kijelzö így is, és úgy is tud dolgozni (azaz függölegesen és vízszintesen egyaránt).
 • A kijelzö esetében fontos még az is, hogy napfényben mennyire jól lehet olvasni, illetve milyen színfelbontással, illetve képfelbontással rendelkezik. Ugyanis van olyan telefon, melynek bár nagy kijelzöje van, a naposabb helyeken egyáltalán nem, vagy csak nagyon rosszul lehet látni a képernyöjét. Ez nagyban ront a telefon használhatóságán. Mint ahogy az is, ha a készülék fakó színekkel jeleníti meg az adott képet.
 • Persze ennél a tényezönél van egy sokkal rosszabb. Mégpedig az, amikor rossz a felbontása a kijelzönek. Mitöl lehet rossz a felbontás? Hát két esetben beszélhetünk erröl. Mégpedig az alábbiak szerint:
  • Túlságosan nagyok a képpontjai. Ilyenkor az ember – bár nem mindenki látja – de a szemünk érzékeli a kép szétesését. Ezen kép összeállításához a szemünk sokkal fárasztóbb manöverek, feldolgozás során jut el. Ami – azt hiszem, hogy ezt senki sem tagadja – jelentösen elfárasztja a delikvenst.
  • Aztán a másik probléma a túl kicsi kép. Ugyanis van, amikor egy kijelzönek valóban jó a felbontása, de azt olyan kicsi területen (képátlóval) valósítja meg, hogy azon az ember szeme már nem látja a részleteket. Ez különösen akkor érdekes, ha egy csoportképben szeretnénk valakit beazonosítani!


Külsö megjelenés


Bár sokan nem foglalkoznak vele, de nagyon fontos a külsö. Miért is? Azért mert ha kicsi a képernyö, akkor az nagyon sok esetben olvashatósági problémát okoz, vagy csak egyszerüen kezelhetetlen lesz a program. Ha meg nagy, akkor nagyon komoly energia ellátási problémák léphetnek fel.


Szerviz

 • Érdemes tudni, hogy hol vannak az adott típust javító szervizek. Jó lenne azt is tudni, de legalább egy-egy fórumon érdemes rákérdezni, hogy milyen a készülék elromlásának gyakorlati tapasztalata.
 • Fontos megtudni azt is, hogy mennyit van bent a készülék (software frissítéskor, vagy hardware javításkor), mivel (vagyis van-e krónikus problémája az adott készüléknek), és az mennyibe kerül.


Billentyüzet

Hát ez egy érdekes szempont. Ugyanis, ha az ember valahol utazva szeretne írni anyagokat, akkor nagyon fontos, hogy kényelmes billentyüzete legyen a telefonnak. Viszont, ha csak egy hosszabb SMS-t szeretne bepötyögni, akkor ahhoz elég egy jól müködö T9-es szótár is. A - valamilyen módon - elövarázsolható billentyüzet minden esetben komoly segítséget jelent. Aztán a billentyüzet kezelhetösége, visszajelzési lehetöségei is fontos kezelhetöségi szempontot képviselnek. Ugyanis vannak olyan telefonok, melyeknek alig, vagy rosszul érzékelhetö a billentyüzet megnoymása Ez a nuans-nyi probléma komoly kezelési hibákhoz, félregépeléshez vezethet, ami végül is kumulálódik egy rakás hibával. Elrontva a telefon használatának élvezetét.


e-Mail kezelés

A telefonok többsége ma már tud e-Mail-t kezelni. Az a telefon, melyben nincs lepgalább POP3-as kliens, az nem igazán alkalmas a mai kor követelményeinek teljesítésére.


Akkumulátor üzemképesség


Ez a legkellemetlenebb az okostelefonok esetében. Ugyanis az ember annyit vár ettól a telefontól, hogy kimondottan megdöbben, amikor kiderül, hogy a nagy kijelzőnek ára van. Azaz a legtöbb okostelefon - ha intenzíven hasznbálják - jó ha egy teljes nappalt képes üzemben maradni! Vannak - sajnos - olyan példányok is, melyekre ráírja a gyártó, hogy 1-2 hetet képes dolgozni egy töltéssel, de a tapasztalatom az, hogy ez nem igaz! Egy-egy intenzívebb használat esetén jó ha 2-3 órát bír a telefon, és utána máris "sikoltozik", töltőért epekedve... Hát ez a legnagyobb csalódás az okostelefonokban! Sok esetben ezért alakult ki az a gyakorlat, hogy az okostelefon mellett van az embernek egy "buta", egyszerű kis telefonja is, amely csak arra szólgál, hogy ha a nagytudású alap készülék lemerül, akkor is tudjak telefonálni. Hát igen. Az elmélet és a gyakorlat itt komoly ellentétben van egymással!

új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei