Android

Te is bedőltél az Androidos „vírusnak”?

2019.11.12

3 milliószor töltöttek le felhasználók fertőzött androidos alkalmazást.

Múlt héten a Google bejelentette, hogy együttműködik az ESET, a Lookout és a Zimperium mobilos biztonsági cégekkel az App Defense Alliance létrehozása érekében. A szövetséget még be sem jelentették, amikor már 49 új alkalmazás került fel a Google Play Áruházba, amelyek mind másnak adták ki magukat, mint amik. A nagyja játéknak álcázta magát, de akadt, amelyik kamera programnak hazudta magát, mások pedig telepítés után a Chrome böngészőt mintázták le tökéletesen, ám valójában mind fertőzött.

A Trend Micro fedezte fel a 49 programot, ezeket már több, mint hárommillió alkalommal töltötték le. Az adware, akárcsak más, rosszindulatú szoftverek, elrejtik saját ikonjaikat és szinte lehetetlenné teszi azok eltávolítását. Ezek ismérve, hogy teljes képernyőt elfoglaló hirdetéseket jelenítenek meg az áldozat telefonját, így bevételi forrást generálva. A hirdetés bezárásának egyetlen módja a vissza vagy a kezdőlap gombjának megnyomása, ám sok esetben akár pár másodpercenként is újra egy másik reklám foglalja a képernyőt.

Te is bedőltél az Androidos „vírusnak”?

Jelen esetben az adware a Chrome böngészőnek álcázza magát, az ikonja is teljesen ugyanaz, azonban megérintésekor az ikon többszörözi magát a főképernyőn és újra reklám látható. Ezek persze nagyon gyorsan merítik az akkumulátort és az erőforrásokat is igénybe veszik. A kevés memóriával ellátott telefonoknál minden más a háttérbe szorul, hogy a hirdetés fennmaradhasson. A parancsikonok törlése a kezdőképernyőről nem oldja meg a problémát és nem törli az alkalmazást. Az egyetlen megoldás a beállításokban az alkalmazások menüpontban az app megkeresése és törlése.

Te is bedőltél az Androidos „vírusnak”?

A kérdésre, hogy hogyan lehet ettől megvédeni magunkat, a válasz rém egyszerű. Kizárólag a Play Store-ból telepítsünk bármit, ám telepítés előtt olvassuk el mindig a véleményeket! Az összes, érintett alkalmazás alatt kommentben több százan jelezték, hogy baj van, mindenhol hirdetések bukkantak fel a telepítés után. Ha szinte mindegyik reakció ilyesmiről szól, felejtsük el.

Remélhetőleg az App Defense Alliance képes lesz egy lépéssel a rosszfiúk előtt járni, akik persze egyre cselesebben próbálják átverni a rendszert és a felhasználókat rosszindulatú app telepítésére késztetni. Múlt hónapban egy olyan rosszindulatú program bukkant fel, amely még a gyári beállítások visszaállítása után is újratelepíti magát.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Árukereső
Huawei P30 Lite 128GB 4GB RAM Dual
Huawei P30 Lite 128GB 4GB RAM Dual
EUmobil 68 980 Ft
i-Shop Webáruház 69 380 Ft
TopMobil 69 790 Ft
Huawei P Smart 2019 64GB
Huawei P Smart 2019 64GB
EUmobil 45 280 Ft
i-Shop Webáruház 45 290 Ft
MobilEx Webáruház 46 480 Ft
Samsung Galaxy A41 64GB Dual
Samsung Galaxy A41 64GB Dual
EUmobil 88 750 Ft
i-Shop Webáruház 88 760 Ft
Telefoncenter Webáruház 89 000 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK

KERESÉS

TELEFONOK GYORSLISTA

Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei