Nem stimmelnek az Apple által adott iPhone üzemidők

2019.05.22| Which
Címkék:

Apple

,

iphone

,

üzemidő

,

akku


Egyes iPhone-modellek üzemideje rosszabb, mint az Apple által megadott eredmények

Minden egyes okostelefonnak, így még az Apple presztízstermékeinek is az egyik legnagyobb hiányossága az akkumulátorteljesítmény. Bár minden gyártó arra törekszik, hogy az üzemidő növelhető legyen, azonban a méretbeli megkötések miatt nagyobb akkumulátort nem tudnak a készülékekbe szerelni, a szoftveres folyamatokat pedig már így is végletekig optimalizálták, tehát amíg nem érkeznek új technológiák a piacra, addig marad a finomhangolás.

 

Hiába fejlődnek ugyanis az okostelefonok, hiába érkeznek az erősebb hardverek, az elmúlt években az akkumulátorok tekintetében történt a legkisebb előrelépés, így sokan már hozzászoktak, hogy a legdrágább iPhone-modelleket is napi szinten tölteni kell. Bár egészen egyértelmű, hogy az üzemidőt kis túlzással milliónyi tényező meghatározza – leginkább a felhasználói szokások –, azonban minden gyártó ad hivatalos ajánlásokat, melyek általában pontos mérések alapján megmutatják, hogy az egyes modellek bizonyos használati körülmények között milyen üzemidővel büszkélkedhetnek.

 

Közel 9 órával kevesebbet bír az iPhone XR akkumulátora

 

Úgy tűnik azonban, hogy néhány gyártó hajlamos trükközni ezekkel az adatokkal, és a több mint fél évszázada működő Which? fogyasztóvédelmi csoport legutóbbi vizsgálata alapján az Apple is ebbe a kategóriába sorolható. A szervezet ugyanis több bejelentésre reagálva úgy határozott, hogy közelebbről is megvizsgálják a cupertinói óriás által gyártott okostelefonokat, ezáltal összesen kilenc modellt vettek górcső alá, a teszteken viszont mindegyik elbukott, az Apple által megadott adatokhoz mérten a legtöbb készülék ugyanis sokkal alacsonyabb üzemidőt produkált a gyakorlatban.

 Nem stimmelnek az Apple által adott iPhone üzemidők

A legfeltűnőbb különbséget az iPhone XR-nél találták a fogyasztóvédők. A kérdéses modellről az Apple hivatalos weboldala azt állítja, hogy akár 25 órán át is lehetőséget biztosít egyhuzamban a telefonálásra, azonban a gyakorlati tesztek bebizonyították, hogy 16 óra 32 percnél többet nem sikerült kicsikarni a készülékből ezen a téren.

 

Hiányosak voltak a tesztelés módszerei

 

Az Apple természetesen rögtön reagált az esetre, és kijelentették, hogy a Which? nem közölt semmilyen adatot sem arról, hogy milyen módszerekkel történt a mérés, ezáltal lehetetlen az ő eredményeiket összehasonlítani a hivatalos gyártói számokkal. Az óriásvállalat szerint ugyanis az iPhone XR-nél már mesterséges intelligencia szabályozza az üzemidőt, vagyis különféle folyamatok befolyásolják az akkumulátor erőforrásainak kihasználását, az általuk elvégzett tesztek pedig kifejezetten erre koncentráltak.

 

Mint utólag kiderült, a Which? tesztjei egyáltalán nem zajlottak ellenőrzött és koordinált keretek között, a munkatársak ugyanis mindössze kézbe vettek teljesen feltöltött telefonokat, majd nekiláttak telefonhívásokat lebonyolítani vele pontosan úgy, ahogy a való életben. A több mint 16 órányi üzemidő azonban ismeretlen körülmények között valósult meg, így nem tudni, hogy voltak-e olyan tényezők – megnövelt fényerő, többszöri kapcsolás –, melyek jobban terhelték az akkumulátort.

 

Más gyártóknál is van probléma

 

Természetesen nagyot téved, aki azt hiszi, hogy kizárólag az Apple az egyetlen, aki finoman fogalmazva másként számol el az üzemidővel, mint amit a legtöbb felhasználó a gyakorlatban ki tud hozni az egyes készülékekből. A Which? munkatársai több Android operációs rendszerrel dolgozó gyártó termékét is megvizsgálták, és ezek között szintén több olyan modellt találtak, ahol a valóság nem egyezett a hivatalos tesztadatokkal. A legjelentősebb eltérésekre a HTC készülékeinél bukkantak, ezáltal volt olyan modell, ahol folyamatos telefonhívás mellett 5 százalékkal rosszabb eredmények születtek, mint a gyártói ajánlás.

 

Mitől függ az akkumulátor teljesítménye?

 

„A fenti eredmények kapcsán nagyon fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az akkumulátor teljesítményét számos tényező befolyásolja, ezáltal ahogy egy autó sem teszi meg ugyanazt a távot kétszer pontosan ugyanannyi üzemanyaggal, egy okostelefon sem tud minden esetben hasonló eredményt produkálni egy töltéssel. A telefon használójának általános szokásai mellett például befolyásoló tényező lehet a kijelző fényereje, hogy milyen energiaigényes és mennyi applikációt futtatunk rajta, hogy milyen tevékenységeket folytatunk vele, milyen gyakran kell hálózatot keresnie, de a WiFi vagy a Bluetooth kapcsolatok sem éppen az akkumulátor kíméléséről híresek”. – jegyzi meg Nagy Gábor, az iSamurai garancián túli iPhone szerviz tulajdonosa.

 Nem stimmelnek az Apple által adott iPhone üzemidők

Mindez csak azt támasztja alá, hogy a hivatalos gyártói ajánlásokat soha nem szabad figyelembe venni a vásárláskor, hiszen a hétköznapi használat során szinte biztos, hogy nem lehet hasonló eredményeket kihozni a telefonból. Sőt mi több, minél többször töltjük a készüléket, annál jobban csökken az akkumulátor teljesítménye, tehát kevesebb energiát tud majd eltárolni, így az üzemidő folyamatosan romlik. Egy mai átlagos okostelefon esetében 2 év az akkumulátorok normál élettartama, ezt követően jellemzően már érezhető a jelentősebb teljesítménycsökkenés, vagyis a gyártói üzemidő hosszabb távon még nehezebben tartható.

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Árukereső
Samsung Galaxy S10 128GB Dual G973
Samsung Galaxy S10 128GB Dual G973
EUmobil 177 490 Ft
Telefoncenter Webáruház 177 500 Ft
TopMobil 178 990 Ft
Samsung Galaxy S10+ 128GB Dual G975
Samsung Galaxy S10+ 128GB Dual G975
EUmobil 196 979 Ft
GsmHome 196 989 Ft
Mobil nagyker 197 200 Ft
Xiaomi Redmi 7A 32GB 2GB RAM
Xiaomi Redmi 7A 32GB 2GB RAM
TopMobil 33 290 Ft
MobilEx Webáruház 34 190 Ft
Telefoncenter Webáruház 34 200 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei