Vissza kell szorítani a mobilok feketekereskedelmét

2013.05.03| Telenor

A tolvajok és csalók körében egyre keresettebbek a nagy értékû mobiltelefonok.

Az okostelefonok terjedésének köszönhetõen egyre értékesebb telefonokat használunk, ezzel együtt sajnos gyakoribbak a készüléklopások és az egyéb, készülékekkel kapcsolatos visszaélések. A készüléklopások és visszaélések egyik mozgatórugója, hogy sokáig viszonylag könnyen továbbértékesíthetõk voltak a kétes eredetû, „másodkézbõl származó” készülékek. Ügyfelei és ügyfeleinek értékes okostelefonjai védelmében a Telenor határozottan fellép a tisztázatlan eredetû készülékekkel kapcsolatban, hogy ezzel is visszaszorítsa a lopások és visszaélések számát. A társaság most már minden lopott és csalás útján szerzett készülék IMEI számát letiltatja, így az ilyen telefonokkal sem a Telenor, sem más hazai vagy külföldi mobilszolgáltató hálózatára nem lehet felcsatlakozni. A Telenor a határozott fellépéstõl a készüléklopások és a készülékekkel kapcsolatos visszaélések radikális csökkenését várja.

Míg a Telenornál 2010-ben 109 alkalommal kérték készülékek lopás miatti tiltását, addig 2012-re ez a szám 841-re emelkedett. A Belügyminisztérium adatai szerint Magyarországon 2009-rõl 2012-re 23%-kal nõtt a mobiltelefonokra irányuló lopások száma, így tavaly több mint 12 ezer mobiltelefont tulajdonítottak el. A mobiltelefonok feketekereskedelme nemcsak a készüléklopások növekvõ gyakorisága miatt virágzik. A telekommunikációs eszközökkel elkövetett visszaéléseket vizsgáló Communications Fraud Control Association 2011-es felmérése szerint a részletfizetéssel vásárolt telefonok törlesztés elõtti továbbadása és az egyéb elõfizetésekkel kapcsolatos visszaélések jelentik a második leggyakoribb típusú csalást a szektorban. A kutatásból kiderül, hogy nemzetközi szinten ez a típusú „másodlagos kereskedelem” közel négymilliárd dolláros üzlet.

Vissza kell szorítani a mobilok feketekereskedelmét

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

A Telenor az ügyfelek bejelentése alapján a lopott telefonokat letiltja saját hálózatáról, valamint IMEI-számukat feltünteti a hazai szolgáltatók közötti és a nemzetközi GSMA (GSM Association) nyilvántartásban is, hogy ezeket a készülékeket az együttmûködõ társaságok hálózatán se lehessen használni. A feketekereskedelem visszaszorítása érdekében ez az eljárás most már nemcsak azokra a részletre vásárolt telefonokra terjed ki, amelyek tulajdonosa nem fizeti a törlesztõ-részleteket, hanem azokra is, amelyeket eleve csalás szándékkal vásárolt elõfizetés mellett kedvezményes áron vásárolnak, és még a hûségszerzõdésben vállalt havidíjat sem fizetik. A fizetési kötelezettség tartós elmulasztása azokban az esetekben jellemzõ, amikor a telefon tulajdonosa már röviddel a vásárlás után eladja a készüléket, tehát azt eleve csalás céljából vásárolta. A mobileszközt másodkézbõl beszerzõ, amúgy jóhiszemû vásárlót is anyagi kár érheti, hiszen a letiltott IMEI-szám utólagos visszaállítására nincs lehetõség, s így a mobiltelefon alkalmatlanná válik a szolgáltatások igénybevételére. A szolgáltató ezért azt javasolja ügyfeleinek, hogy csak megbízható forrásból vásároljanak készüléket, a használt készüléket mindenképpen próbálják ki vásárlás elõtt, és szerezzenek megfelelõ biztosítékokat arra, hogy a készüléket vissza tudják cserélni. A Telenor ügyfélszolgálata az IMEI-szám alapján készséggel tájékoztatást ad arról, hogy az adott készülék tiltólistán szerepel-e.



messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei