Samsung Galaxy Watch Active és Buds teszt

2019.04.08| Telefonguru

Ha egy könnyű és kicsi, de valódi okosóra az álmod, akkor a Galaxy Watch Active-ban nagy eséllyel megtalálod, amit keresel.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Abszolút elérhető árat kapott a Samsung legújabb okosórája, amely nemcsak androidos, de iOS mobilokkal is kommunikál. Jóval olcsóbb nagytestvérénél, a hatalmas és persze okosabb Galaxy Watch-nál és az Apple Watch-hoz képest is, ám gyönyörű kijelzőt, fém házat, pulzusmérőt, GPS-t és edzőprogramokat ugyanúgy kínál. A Samsung a bejelentéskor azt közölte, hogy ez lesz az első olyan okosóra, amely képes lesz vérnyomás mérésére, ám ez a funkció azóta sem elérhető – és legjobb tudomásunk szerint nem létezik órában ilyen, kizárólag a pumpás, felkaros ad pontos értéket, jelenleg az Omron fejleszt erre kütyüt, de az nem lesz olcsó.

Lássuk először is a száraz tudást. A Samsung Galaxy Watch Active négyféle színben érhető el, hozzánk a rose gold érkezett, de létezik zöldben, ezüstben és feketében is. A kijelző egy 1.1 colos, 360×360 pixel felbontású AMOLED panel, amelyet Gorilla Glass 3 véd a karcoktól, de az ütésektől nem. A tok átmérője 40 mm, így hölgyek kezén sem hatalmas végre.

A Tizen OS megfelelő működést kétmagos Exynos 9110 processzor, 768 megabájt RAM adja, a tárhely, például zenékhez 4 gigabájt maximum. A készülékház IP68 víz- és porállóságot ad, teljesíti a MILSTD-810G katonai szabványt és 5 ATM-ig vízálló.

A beépített akkumulátor 230 mAh kapacitású, vezeték nélkül tölthető, ehhez mágneses töltőpadot kapunk a gyári csomagban és hozzá kábelt, de töltőfejet nem. Extra még az S-es mellett egy L-es méretű plusz szíj ugyanabban a színben, ami az órára rögzítve található. Akinek egyik sem tetszik, a 20 mm-es szabvány szíj szélesség miatt rendelhet rá bármit. A Galaxy Watch Active Bluetooth 4.2, Wi-Fi, NFC és A-GPS-képes.

Kézre téve az első benyomás, hogy végre egy kicsi óra! De komolyan. A hatalmas watchok után nettó felüdülés egy használható méretűt a csuklón tudni. Egyedül a vastagsága az, ami aggodalomra adhatna okot, ám ezt a tudást nem lehet 0.5 mm-be zsúfolni. Szíjból szilikont kapunk gyárilag, hiszen ez sportolásra kifejlesztett óra, a bőr nem igazán passzol a sportos életmódhoz, viszont bármilyen más is vásárolható helyette, igény szerint.

Aki látott már közelről Apple Watch-ot, nem fog meglepődni nagyon, a puha szilikon érintése, a rögzítési megoldás egy az egyben onnan származik. Hiába, jó ötletet érdemes megtartani. A szíjak cseréje nem egyedi, klasszikus gyorskioldós, másodpercek alatt cserélhető.

A kijelzőhöz annyit tennénk még hozzá, ami a hardveres leírásból nem látszik, hogy gyönyörű, finom tapintású, nagyon sima a felület, a fényerő pedig elég ahhoz, hogy napfényben is jól olvasható legyen rajta az információ. Extraként beállítható mindig bekapcsolt opció, így az időt nonstop mutatja, nem szükséges a csuklót rángatni miatta, bár persze az akkumulátoron ez meglátszik. A megjelenítő körül egy vastag keret látható, amely kisebbnek mutatja a panelt mint valójában, ám egy nap után már fel sem tűnik.

A Samsung Galaxy Watch Active-on is a cég saját fejlesztésű Tizen OS-e fut, továbbra sem terveznek átállni wearOS-re. A többi Samsung okosórával ellentétben az Active az első, amelyen nincs korona a kezeléshez, a menüben való navigáláshoz. Ez némi átszokást igényel, ha koronás óránk volt előtte, illetve kompromisszumosnak tűnik a kis méretű kijelző miatt. A Tizen OS hátránya, hogy lényegesen kisebb a mögötte álló alkalmazás áruház a wearOS-hez képest, azonban a fontos appok itt is elérhetők, legyen szó Spotify, Strava, Endomondo, Map My Run, My Fitness Pal, stb. programokról.

A kiválasztásnál és értesítéseknél a haptic feedback, azaz rezgéses visszajelzés kellően erős, ám sajnos sehol sincs az Apple Taptic Engine-jéhez, az Active-nál semmi szelídség vagy különböző, kifinomult visszajelzés, ezt le lehetne „nyúlni” a konkurenciától.

A Watch Active nevéből is látható, hogy az aktív életet élőknek fejlesztették elsősorban, tehát akik sportolnak, nagyjából bármit. Az automatikus edzéskövetés az okosóra egyik legjobb funkciója, amely ráadásul sokkal jobban és pontosabban működik mint a konkurens Apple Watchnál. Minden alkalommal elindul és jelez, amikor legalább tíz perce sétál az ember és automatikus azt edzésként rögzíti, míg az Apple órájánál minden mozgást kézzel kell indítani és menteni, az automata edzéskövetés ott kizárólag jóval hosszabb aktivitásnál működik és kevésbé megbízható, mint a Samsung megoldása.

A rendszeresen futók kifejezetten imádni fogják a Watch Active-ot, mivel igen részletes futáskövetést és GPS-t is használ az óra, így akár városi, sűrűn lakott területeken sem fog nagy butaságot írni a végén a kütyü. Az 5ATM-es vízállóságnak köszönhetően úszni is lehet az órával, erről is részletes statisztikát ad. De ez nem minden, rengeteg támogatott edzés található integrálva, gyaloglás, futás, kerékpározás, úszás, túrázás, futópad, csillagugrás, de még a konditeremben sem zavarodik meg, illetve az olyan edzésformákkal is tud mit kezdeni mint a csillagugrás, a hasprés, a deadlift, stb.

A Watch Active egy feltöltéssel átlagosan két napot bír, így az alvásfigyelése is használható. Mivel rég nem hordtam alvás közben órát – amióta elvesztettem véletlen a Mi Band 2-met – így elég furcsa volt elsőre, de megszokható, mivel nem nagy és nehéz a tok. A kapott eredmények mutatják a könnyű- és a mélyalvásban töltött időt. Talán inkább érdekes mint hasznos a stressz mérő, amelyhez tartozik irányított légzés, így valóban irányított lélegzéssel lehet a pulzust lejjebb vinni.

Az akkumulátor átlagosnak mondható felhasználással két napig bírja. Egy teljes nap, egy monitorozott éjszaka, még egy nap és nagyjából itt merül le. Aktív sportolás esetén mindennapi töltésre is sor kerülhet, de emellett nagyon húzza az akkumulátort logikusan a mindig aktív kijelző és az állandó pulzusmérés is – amelynek most kismamaként egyébként nagyon tudtam örülni.

A Samsung Galaxy Watch Active kétféleképpen tölthető. Az egyik megoldás a dobozban található mágneses töltő, amellyel egy óra alatt több mint ötven százalék tölthető, tehát két óra alatt lazán megvan nulláról. A másik módszer azonban látványosabb és sokkal menőbb, technikához kevésbé értő ismerősöket le lehet nyűgözni. Ehhez szükség van egy olyan telefonra, amely támogatja a reverz töltést, mint például a Samsung Galaxy S10, így elég a hátlapjára helyezni, majd voilá, tölt!

Kis nehezítő körülmény, hogy elég pontosan kell az órát elhelyezni a hátlapon, illetve ha értesítést kap a telefon, a rezgés miatt lecsúszhat róla az óra, szóval érdemes szemmel tartani őket, amikor menőzünk. További nehezítő körülmény, hogy bár nagyon jópofa a megoldás, de mindenkép képes akár napközben két órára érintetlenül hagyni az okosóráját és a telefonját is? Maradjunk talán a mágneses töltőnél inkább, ez pedig vész esetén jön majd nagyon jól.

Összegzésként elmondható, hogy élveztük a Galaxy Watch Active tesztjét? Abszolút igen! Kicsi, prémium érzetet adó, könnyű és kényelmes órát kapunk a képében, amelyet végre hölgyek is nyugodtan hordhatnak. Trendi, női szemmel is gyönyörű, okos, nem kell állandóan tölteni, nem sok negatívumot tudok felhozni ellene a korona hiányán kívül. Hazánkban 80 ezer forintért lehet most hozzájutni, amely ár-érték arányban megfelelőnek tűnik a nagytestvérhez képest is.

Samsung Galaxy Buds teszt

Pici és kényelmes lett a Samsung új Bluetooth fülese, amely szinte láthatatlan használat közben. A Buds nem bonyolít túl semmit. A töltéshez a bölcsőbe kell helyezni a két részt, amelyeket mágnes rögzít szelíden és bedugni az USB C végű töltőt a nyílásba. A telefonhoz való párosítás nagyon egyszerű, ki kell nyitni a könnyű és formás kis kapszulát, pillanatok alatt megtalálja a mobil a füleseket Bluetooth segítségével.

Elsőre bumszlinak tűnik a két egység, azonban fülbe helyesen betéve teljesen kényelmes és headbangre sem akart kiesni a fülemből. Ha elsőre nem lenne kényelmes – célszerű tükörben csekkolni a helyes fülbehelyezést –, akkor érdemes a dobozban található több szett gumiharangot kipróbálni.

A szükséges beállításokhoz viszont már fontos a Galaxy Wearable alkalmazás telepítése, párosítás után innen kezelhetők. Itt nemcsak a két egység töltöttsége látható, de az ekvalizerrel finoman állítható a hangszín – amely önmagában nem egy nagy eresztés, de forrástól függően bitang komoly mélyet tud tolni, valamint itt adható meg, hogy mely alkalmazásokról kérünk értesítést. A mély hangzásról csak annyit, hogy a gumiharang mérete is meghatározó, illetve ténylegesen a forrás maga, de nem elvárható egy ekkora kütyütől a perfekt hangzás úgy, hogy kvázi „mindenre jó”.

A Touchpad is itt állítható be, nevezetesen, hogy mit tegyen a Buds két egysége szimpla, dupla vagy tripla érintéskor, illetve nyomva tartáskor. Gyárilag a szám lejátszása/szüneteltetése, következő szám lejátszása, hívásfogadás és –befejezés, előző szám lejátszása és hívás elutasítása van beállítva.

A zenehallgatáson kívül beszélgetésre is alkalmas természetesen a füles, engem továbbra is zavart, hogy eléggé visszahallom magam az ilyen fülbedugós megoldásoknál, ám ezt leszámítva a hangtisztasággal és érthetőséggel semmi gondom nem akadt. Némileg zavarja a képet még itt és más füleseknél is, hogy nem tudja kiküszöbölni a szélben a haj hozzáérésének hangját, a felemelt gallérét, a sálét, mozgás közben ezek csúnyán bezavarnak a zenébe. De minden más fülesnél is ez örök probléma.

Hasznos funkció a fővárosban tömegközlekedve a Környezet hangjai mód, ugyanis ezzel nagyjából biztosítható, hogy ne üssön el a piros hetes (oké ez már tuti nem fog), hallani lehet a közeledő járműveket. Ennek egy szofisztikáltabb változata a Quick Ambient Sound, ezt bekapcsolva ugyanis ha az ujjunkat a Touchpadre helyezzük, akkor rövid időre lecsökkenthető a zene hangereje, a külső zajokat pedig úgy lehet majdnem hallani, mintha füles sem lenne a fülünkben.

A Samsung Galaxy Buds kapható fekete, fehér és sárga színekben, Bluetooth 5.0-val tud csatlakozni telefonhoz/tablethez/bármilyen kompatibilis eszközhöz. Darabonként mindössze 5.6 grammot nyom a kütyü a mérlegen, a tök sem veszélyes a maga közel 40 gramm tömegével. A Galaxy Buds 48.990 forintos áron megvásárolható.

 

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.
Régebbi csúcsmodellekre már március végén érkezik a One UI 6.1

Régebbi csúcsmodellekre már március végén érkezik a One UI 6.1

2024.03.16
| SamMobile
A Samsung megerősítette, hogy a One UI 6.1 még ebben a hónapban megjelenik néhány telefonra és tabletre.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre felkapottabb a használt mobiltelefonok vásárlása! Te már vettél használt telefont?


nem, még soha
még nem, de tervezem
igen, volt már, hogy vettem használt mobilt
igen, mindig használt mobilokat használtam



Korábbi szavazások eredményei