huawei

Mi lesz a Huawei mobilokkal?

2019.05.21
Címkék:

huawei

,

google

,

trump


A Google után a Qualcomm és az Intel is szakított a kínai óriással, akik számára most lett igazán viharos a tenger.

Vasárnap éjjel robbant a bomba, hogy az amerikai tiltólista miatt a Google visszavonta a Huawei hozzáférést az Androidhoz. Ez azt jelenti, hogy a kínai gyár új telefonjai innentől kezdve nem kaphatják meg a frissen kiadott Android verziókat és nem használhatják a Google Play Store-t, a Gmailt, sőt a Térképet sem.

De a sor ezzel még nem ért véget, hiszen hétfőn már az Intel, a Qualcomm, a Xilinx és a Broadcom is bejelentették, hogy a továbbiakban nem látják el chipekkel a Huaweit, akik pedig óriásvállalat révén nagyon is rá vanna szorulva az amerikai gyártókra.

Mi lesz a Huawei tulajdonosokkal?

A Huawei már reagált a kialakult helyzetre és gyorsan bejelentették, hogy minden telefonjuk megkapja a megígért biztonsági frissítéseket, nem tűnik el a Play Store, sem a Térkép, és a továbbiakban is számíthatnak támogatásra. Jelen helyzetben tehát úgy tűnik, hogy akik Huawei mobillal rendelkeznek, azokat nem érintik a korlátozások – legalábbis egyelőre. Az ugyanis korántsem biztos, hogy hosszabb távon a Google az ő számukra is elérhetővé teszi-e az alkalmazok frissítéseit.

Új operációs rendszer lehet a kiút

Az viszont egyértelmű, hogy a Huawei vezetőségének gyorsan ki kell találnia valamit a helyzetre. Félhivatalos információk szerint 3 hónapnyi tartalékot halmoztak fel, így addig biztosított a gyártás, de az utána következő helyzet bizonytalan. Még nagyobb probléma, hogy egy sikeres mobilos cég nem küldhet ki az európai vagy éppen az amerikai piacra olyan Androidos készülékeket, melyeken nincs Play Store és nem kapja meg a gyári frissítéseket.

Mivel az Android rendelkezik nyílt forráskódú tartalommal, így a Huawei is dolgozhat a saját operációs rendszerén, amit már évek óta fejlesztenek, de az erősen kérdéses, hogy egy ilyen OS vajon hogyan teljesít majd a nagy riválisok gyári Androidjával szemben. A következő napokban mindenesetre kiderülhet, hogy mit lép a céf, de jelenleg mindössze az biztos, hogy nem halasztják el a Honor 20 bemutatását.

A cikkhez kapcsolódó linkek:
  Mobiltelefonok az Árukeresőn »

  KERESÉS

  TELEFONOK GYORSLISTA

  Márka :

  Tipus :


  HÍRLEVÉL

  Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére


  Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót

  SZAVAZÁS

  Ön használ digitális asszisztenst?


  Igen, Google Asszisztens-t
  Igen, Cortana-t
  Igen, Siri-t
  Igen, Bixby-t
  Igen, Blackberry Assitant-et
  Igen, Hound-ot
  Nem, de tervezem
  Nem, és nem is tervezem  Korábbi szavazások eredményei