Windows Phone

A Microsoft elfelejtené a Windows Phonet

2017.07.12

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy nem támogatja többé a Windows Phone rendszert.

A frissen kapott hír egészen pontosan a Windows Phone 8.1 rendszerre vonatkozik, amely három éve, 2014 áprilisában jelent meg és gyakorlatilag máris véget ért. Mostantól nem érkezik több hivatalos frissítés az ilyen OS-t vagy régebbi változatot futtató telefonokra (ezekre már régóta nem), valamint technikai segítséget sem nyújtanak hozzá. A Windows 10 Mobile OS egyelőre élvezi a Microsoft támogatását, ám figyelembe véve, hogy alig van már ilyen rendszerrel telefon, ez sem lesz sokáig fenntartható.

Az előd, a Windows Phone 7 még 2010-ben jelent meg, ez volt a Microsoft válasza az iPhone iOS-ére és a Google Android rendszerére. A csempés kialakítású OS és a főképernyő messziről felismerhető volt, ám valahogy mégsem tört be olyan mértékben a köztudatba mint a másik két konkurens, ennek oka lehet az is, hogy számos, egyébként alapvetőnek számító funkció hiányzott belőle, például a bejelentéskor nem tudta a másol-beilleszt lehetőséget. Az is nehezítette a dolgot, hogy az igazán csúcskategóriás WP modellek horror áron voltak kaphatók, így a legtöbben az olcsó készülékekkel azonosították a rendszert (hiszen a Microsoft Lumia 520 széria sikere vitathatlan). Ezután érkezett a Windows Phone 8, amely hatalmas ugrás volt minőségben, ám sok WP7-es telefont egyszerűen a hardver gyengesége miatt nem lehetett frissíteni rá, így felhasználók milliói maradtak újítás nélkül.

A Windows Phone mára alig található meg néhány készüléken, a régebbi OS-t futtatók pedig egyre inkább elvesztik az egyes szolgáltatások támogatását, így például most már az Office nem lesz támogatott WP8-on, a WP7-re pedig már régóta nincs Waze támogatás vagy Facebook Messenger (és a Facebook is hamarosan elérhetetlen lesz nekik). A Microsoft sokkal inkább az asztali élményekre és a programok fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, így lassan tényleg búcsút mondhatunk a Windows Phone rendszernek.

A cikkhez kapcsolódó linkek:
Mobiltelefonok az Árukeresőn »

KERESÉS

TELEFONOK GYORSLISTA

Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére


Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót

SZAVAZÁS

Egyre terjednek az okosórák! Ön már használ?


Igen
Nem, de tervezem
Nem, és nem is tervezemKorábbi szavazások eredményei