155 ezer évnyi beszélgetés a Telekom mobilhálózatán

2014.03.26| T-Mobile

Márciusban ünnepeljük a magyarországi GSM szolgáltatás elindulásának 20. évfordulóját.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Márciusban ünnepeljük a magyarországi GSM szolgáltatás elindulásának 20. évfordulóját. 20 éve, 1994 márciusában indult el Magyarországon a GSM szolgáltatás. A két évtized alatt csak a Telekom ügyfelei mintegy 155 ezer évnyit beszélgettek és 9 milliárd SMS-t küldtek. Dióhéjban digitális térnyerés, majd robbanásszerű adatforgalom-növekedés. Ma már 4G-n hasít a net a mobilunkon.

20 év alatt a mobiltelefonos kapcsolattartás és élménymegosztás életünk meghatározó tevékenységévé vált, egyre nagyobb szeletét foglalja el mindennapjainknak. A mobiltelefon térhódítását és meghatározó szerepét jól mutatja a jelenleg több mint 11,5 millió mobil-előfizetés Magyarországon. Ha összeadjuk azokat a perceket, amelyeket a Telekom (és jogelődjei, a Westel, a Westel 900 és a T-Mobile) ügyfelei 20 év alatt beszéltek, hihetetlennek hangzó számokat kapunk eredményül: Összesen körülbelül 81,6 milliárd percnyit beszélgettek, ez 1,36 milliárd órát tesz ki, ami egyenlő 155 ezer évvel, mindemellett mintegy 9 milliárd SMS-t váltottak egymással a Telekom mobil ügyfelei.

155 ezer évnyi beszélgetés a Telekom mobilhálózatán

A már digitális alapokon nyugvó GSM rendszernek számos előnye volt az analóg NMT 450-hez képest, ilyen például a jobb minőségű beszédkódolás, a lényegesen nagyobb hálózati kapacitás és a páneurópai, majd világméretű nemzetközi roaming lehetősége. A mobiltelefon szolgáltatás bevezetésekor kizárólag táska méretben elérhető, 4 kilogramm súlyú mobiltelefonokat ebben az időszakban felváltották az első kisebb méretű, már zsebben is elférő mobilok.

A GSM rendszereken, így a legnagyobb mobilszolgáltatónak az Ericsson által szállított hálózatában is, kezdetben még csak hangalapú szolgáltatásokat és rövid szöveges üzenet szolgáltatást (SMS) lehetett nyújtani, a csomagkapcsolt adatszolgáltatások – a rádiós adatátviteli technológia fejlődésével – csak az ezredforduló után indultak diadalútjukra.

2001-ben a mobilinternettel elérhető sebesség 9,6 kbps volt. A Telekom 4G hálózatán ennél jelenleg 6250-szer gyorsabb adatletöltési sebességet lehet elérni, akár okostelefonon is. Egy sztenderd méretű DVD filmet az akkori technológiával 45 nap alatt lehetett volna letölteni, ma ez 10 percet vesz igénybe.

A mai mobilhálózatok, köztük a jelenleg legkorszerűbb és leggyorsabban fejlődő 4G rendszerű, a korábbiakhoz képest már szupergyors adatátviteli megoldásokat kínálnak, eleget téve a felhasználók gyorsuló ütemben növekvő adatigényének. Az Ericsson nemzetközi Mobilitási Jelentése szerint egy év leforgása alatt, 2012 negyedik negyedéve és 2013 negyedik negyedéve között, a globális mobil adatátviteli forgalom 70%-kal nőtt; a mobilinternet-előfizetések száma egyre gyorsabban nő és ez megalapozza az előfizetésenkénti átlagos adatmennyiség folyamatos növekedését is.

A következő 20 évben az okos eszközök és a gép-gép (M2M), gép-ember közötti kapcsolatok nagy arányú elterjedésével lépést tartva újabb generációs hálózatok szolgálhatják majd ki az előfizetések jelenlegi volumenének akár dupláját is. Az Ericsson kutatása szerint a 2014 és az azt követő időszak fogyasztói trendjeit előrevetítve az látszik, hogy az okostelefonon elérhető alkalmazások és szolgáltatások iránti tömeges kereslet jelenik meg minden gazdasági szektorban és társadalmi csoportban, és ez alapvetően változtatja meg a mindennapi életünket. A csatlakoztatott eszközök száma egyre nő, ezáltal új szolgáltatások bevezetésének lehetősége kerül előtérbe minden korcsoport és fogyasztói réteg számára. Ezért válik egyre fontosabbá a kiváló minőségű szolgáltatások és pozitív hálózati élmény mellett a digitális írástudás és a biztonságosabb internethasználat széleskörű elterjesztése. Az új technológiák és infokommunikációs megoldások intenzív használata pedig hozzájárul az emberek életminőségének, a vállalkozások hatékonyságának és a magyar gazdaság nemzetközi versenyképességének javításához.



messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei